Forældre: Om familie, fællesskab og følelser
Her i landet findes der ikke mindre end 37 forskellige familieformer. Den mest almindelige er stadig far, mor og 1,75 børn, og de seneste tal fra januar 2019 viser, at vi i alt er over 1.3 millioner mødre og fædre til hjemmeboende børn under 25 år, ifølge Danmarks Statistik. Samtidig viser andre tal, at 1/3 af alle danske børn oplever, at deres mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år. Det er dejligt, men også udfordrende at være mor og far. Bliv klogere og få gode råd her.
Mor og far
At blive forældre er en af de mest livsomvæltende ting, vi kan opleve. Der sker både praktiske forandringer i vores liv, og for kvinder også en del hormonelle forandringer, når vi venter os. Og for både mænd og kvinder sker der desuden et skifte i vores fokus i livet. I de flestes tilfælde kommer der et nyt naturligt omdrejningspunkt i livet, som ikke længere bare er os to og hinanden. Det er smukt og dejligt at blive mor og far, men det er også anderledes end alt andet, vi har prøvet, og det kræver for flertallet en indsats at få prioriteret parforholdet. Læs mere om at gå fra kærestepar til forældrepar.
Kærlighed og parforhold
Helt lavpraktisk sker der for de fleste forældre det, at der med børnenes indtog, udover stor kærlighed, også følger en forstyrret og mangelfuld nattesøvn, et større behov for planlægning i hverdagen og et mindre overskud, fordi vi bliver pressede på nye parametre. Heldigvis er der mange gode råd at hente til, hvordan vi som par bedst håndterer hverdagens udfordringer i børnefamilien - eksempelvis i denne podcast. Græsset kan nemt synes grønnere hos naboen eller hos vennerne, men ifølge talrige eksperter er det et faktum, at græsset rent parforholdsmæssigt er grønnest dér, hvor vi husker at vande og gøde det. Vi skal nemlig aktivt gøre noget for nærværet i vores parforhold, når vi skal holde liv i kærligheden. Ikke fordi kærligheden bliver mindre, når vi får børn – måske tværtimod – men for mange får den trangere kår.
Sex og sexlyst efter børn
Vi taler sjældent højt om det, men for de fleste par daler frekvensen på lagenaktiviteterne, når vi får småbørn i huset. Det er helt normalt. Ifølge eksperter, handler nedsat sexlyst efter børn både om, at vi ofte er i søvnunderskud, er pressede på tiden til hinanden, men også at den hormonelle forandring, der sker i kvinden under b.la. amning gør, at hun rent biologisk får mindre lyst til sex og reproduktion så længe, hun har helt små børn. Der er altså logiske forklaringer på, hvis sexlysten er mindre. Arbejder man aktivt og sammen på det, kan man dog sagtens vende billedet og få mere lyst og overskud til hinanden igen. Det betyder ikke, at man skal dyrke sex, når man ikke har lyst – det betyder, at man skal arbejde på at få lyst til at have lyst. Få tips til at prioritere parforhold, intimitet og sex.
Skilsmisse og brud i børnefamilier
Det er noget af det, vi alle frygter mest. At den familie, vi har bygget sammen, skal falde sammen og ende i et brud. Læs fx mor-bloggeren Trines historie om brud i børnefamilien. Alene tanken om det kan give ondt i maven ikke mindst fordi, vi frygter, hvordan en skilsmisse vil påvirke børnene. Ikke desto mindre taler statistikkerne deres tydelige sprog. I 2017 var skilsmisseraten i Danmark på knap 47 procent, og 1/3 af alle danske børn oplever i dag, at deres forældre før eller siden går hver til sit – enten ved skilsmisse eller brud. Nogle gange ér et brud det rigtige, og du kan godt blive lykkelige igen på den anden side af en skilsmisse. Andre gange har I brug for hjælp til at få parforholdet på ret kurs og undgå skilsmissen, fordi det er dét, I ønsker. Måske en forkælelsestur med din elskede?
Kilder: Dst.dk, Børnegruppen.dk, Mødrehjælpen.dk