Interview med Adam Jon Kronegh, Rigsarkivet.

Adam Jon Kronegh kæmper for at finde svar: Stærkt at være med til

Adam Jon Kronegh deler sine rørende erfaringer fra arbejdet med DR1's ”Forsvundne Arvinger”, hvor han fortæller, hvordan dokumenter i Rigsarkivet ændrer liv.

logo herognu HER&NU HN

Nok er temperaturen i Rigsarkivets enorme højlager holdt lav for at beskytte dokumenterne, men Adam Jon Kronegh bliver tydeligvis varm om hjertet, når han tænker på de mange skæbner, der gemmer sig i de over fem millioner kasser og mapper.

Artiklen fortsætter under videoen...

Mange års erfaringer gør, at han ofte ved præcis, hvor han på de mange 14 meter høje, 40 meter lange og op til 380 ton tunge reoler kan finde svar på spørgsmålene i de komplicerede sager, der bliver opklaret i DR1's ”Forsvundne arvinger”.

Artiklen fortsætter under billedet...

I jagten på arvinger må Adam ofte lede mange steder i højlagerets godt 500 hyldekilometer arkivalier

Samarbejdet med Mette Frisk har givet Adam mange bevægende oplevelser. Indtil da havde han lavet mange arveundersøgelser, men aldrig hørt, hvad der skete, når oplysningerne blev modtaget.

– Da vi begyndte med ”Forsvundne arvinger”, syntes jeg bare, det var enormt spændende at finde dokumentation for de her slægtsforhold. Jeg reflekterede nok aldrig over, at det var rigtige mennesker, før jeg så de første optagelser med Mette og arvingerne. Det er ubeskriveligt at opleve, hvordan et dokument med nogle summariske oplysninger om fødsel og forældre pludselig får en enorm betydning for nogle mennesker, fortæller Adam, der især husker, hvordan de hjalp en mand i 80'erne med at ændre opfattelsen af sin mor.

Artiklen fortsætter under billedet...

Sammen med Mette Frisk, 47, opklarer Adam flere familiemysterier i den nye sæson af ”Forsvundne arvinger”.

Han var bortadopteret, og han havde altid troet, at hun havde glemt alt om ham.

– Mette tog over til ham i New Zealand og kunne fortælle ham, at hans biologiske mor havde gemt og passet på de billeder, hun havde af ham. Det gjorde et kæmpe indtryk på ham. Det kan jo få en enorm forandrende effekt at vide, at der faktisk er nogen, der har tænkt på en. Det er stærkt at være medvirkende til.

Artiklen fortsætter under billederne...

Adam har selv taget truckcertifikat for at lette adgangen til de mange dokumenter, hvor hver oplysning tit sender ham på en ny jagt i Rigsarkivet.
Efter mere end 400 år på Slotsholmen er Rigsarkivet flyttet til Kalvebod Brygge. En del af det gamle inventar er dog gemt, blandt andet rigsarkivar Bertramsens stol fra julekalenderne med arkivnissen Pyrus.

Efter mange år på tv bliver Adam Jon Kronegh ofte genkendt og får spørgsmål fra begejstrede seere. Han kan desværre ikke hjælpe dem direkte, men det kan en særlig afdeling på Rigsarkivet, som han gerne henviser til.

Sammen med kollegaen Michael Dupont udgav han for nylig også ”Med Adam i arkivet”, som giver tips og tricks til selv at gå i gang med slægtsforskning.

Artiklen fortsætter under billedet...

Adam Jon Kronegh.

Sideløbende arbejder han på en liste med indtil videre 70 spørgsmål, som han synes, man skal stille sine forældre og bedsteforældre.

– De er inspireret af en norsk slægtsforsker, der havde 40, hvor mange ikke var klassiske som ”Hvor er du født?", men dem, man glemmer. For eksempel ”hvilke lege, legede du da du var barn?”. At stille den type spørgsmål til en 80- årig, synes jeg, er enormt spændende. Og så har jeg selv bygget videre på dem. Vi kender jo de 10 historier, de ældre i familien altid fortæller. Når jeg fortæller en af mine 10, så vender mine børn det hvide ud af øjnene. Men når jeg ikke er her mere, så er der måske ting, de vil fortryde, de ikke har spurgt mig om. Det ved jeg selv at bitter erfaring, siger Adam, der derfor gerne går den ekstra mil, når han ikke umiddelbart kan finde svar i arkivalierne.

– Begge mine forældre døde alt for unge. Jeg har en papmor, som stadig er frisk, og som jeg kan stille spørgsmål. Det er selvfølgelig også noget, der påvirker mig, og derfor jeg er så optaget af at finde svar for andre. Det giver det en ekstra nerve, at jeg ved, det pludselig kan være for sent.

Du kan se "Forsvundne Arvinger" mandage på DR TV lige HER.

Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Du kan tegne et abonnement ved at klikke HER.