Jakob Mielckes afslører vilde madoplevelser: Smagte på sæltarme og fiskesæd
Jakob Mielcke, dommer i 'Masterchef', har haft nogle af sine vildeste madoplevelser på sine mange rejser, hvor de lokale menuer da også har udfordret hans smagsløg.
Jakob Mielcke fra ”Masterchef” bliver især inspireret på rejser. En passion, han deler med sin meddommer Jesper Koch, og de er netop kommet hjem fra en tur til Færøerne sammen.
– Jeg har været rigtig meget på Færøerne og kender øerne vildt godt. Jesper har ikke været der før, så på mange måder kunne jeg invitere ham ind i noget, hvor vi kunne dyrke vores fælles råvarekærlighed, fortæller Jakob Mielcke, som til daglig er køkkenchef på restaurant Mielcke & Hurtigkarl i Frederiksberg Have.
– Min barndomskammerat, musikeren Teitur, bor jo på Færøerne, og ham skulle vi besøge. Han har en lille jomfruhummerbåd. Så tog vi ud på vandet og hev nogle jomfruhummere op og smagte dem der. Det havde Jesper aldrig prøvet. Det er vildt for sådan nogle som os, der lever meget gennem det, vi smager, siger Jakob helt saligt.
Jakob Mielcke er barndomskammerat med musikeren Teitur, og sammen med Jesper Koch fangede de jomfruhummere på Færøerne.Foto: Privat
Både Jesper og Jakob elsker at udfordre smagsløgene, og hvor Jesper er mest til benløse fugle i en kroket, så er Jakob en østers-mand.Foto: Klaus Bo Christensen
Jakob Mielcke.Foto: Klaus Bo Christensen
Jakob Mielcke.Foto: Klaus Bo Christensen
Konsistens og smag
Jakob Mielckes vildeste madoplevelser er knyttet til nogle af hans mange rejser.
– Som barn boede jeg i Grønland, og jeg smagte lunkne, rå sæltarme, som er en særlig ting. Det var en kæmpe oplevelse, men mere en konsistensting end en smagsting. Vildt at tygge i noget med konsistens som en cykelslange. Det var virkeligt voldsomt, men også spændende, fortæller Jakob.
Som barn i Grønland smagte Jakob lunke rå sæl-tarme.Foto: Getty Images
– Første gang jeg var i Japan, spiste jeg mig gennem det japanske køkken. Det er også en konsistensting med nogle outrerede råvarer og vilde konsistensser. På en restaurant havde køkkenchefen forberedt tre forskellige slags fiskesæd, jeg skulle smage. Det var i sæson, og jeg tænkte bare: ”Hvorfor? Jeg sidder og spiser noget hvidt, mælket noget, der ligner stivnet mayonnaise”. En meget flippet smag.
– Vi skulle også smage gohanris, som er usaltede, kogte ris, og de flippede helt ud over det. Jeg spiste det og tænkte: ”Er det skjult kamera?” Det er bare hvide ris. Men på et tidspunkt forstod jeg, at der er en anden måde at smage på i Japan. Det handler bl.a. om den luftige konsistens.
– Grundlæggende forstår jeg ikke kiwi. Jeg var i Paris for nogle uger siden og spiste på forskellige restauranter. Der lærte jeg igen noget i en alder af snart 47 år. Det var kiwisæson, og vi fik kiwi på alle restauranterne. Men pludselig forstod jeg, hvad kiwi kan med syre. Hidtil har jeg sagt, at uskrællet bladselleri og kiwi nok er de eneste ting, jeg ikke forstår. Nu forstår jeg kiwi, og skrællet bladselleri elsker jeg.