Omelet - de bedste opskrifter på de lækreste omeletter

Her finder du de bedste opskrifter på lækre omeletter fra ALT for damerne, boligliv, FIT LIVING, Hendes Verden & Hjemmet – en omelet er noget af det mest simple og velsmagende du kan lave. Og du kan variere opskriften i det uendelige. Prøv f.eks.:

Omelet med spinat 
Omelet med bacon og tomater
Fransk omelet med champignon

Eller find en ny favorit opskrift her på siden - der er masser at vælge i mellem!

En super nem opskrift
En omelet er meget nem at lave, det kræver sådan ser bare, at du har nogle æg og en pande. Sådan gør du:
1. Man tager 2 æg pr. person, pisker dem let sammen og krydrer med salt og peber og evt. krydderurter.
2. Hæld et par skefulde olivenolie i panden og varm op.
3. Når olien er rygende varm, hælder man æggemassen i, mens man med let hånd pisker med en gaffel, så æggene indgår forbindelse med olien.
4. Skru en anelse ned for blusset. Hvor længe omeletten skal stege, er en smagssag, men ikke for længe. Den skal være fugtig på overfladen.



Super tip: Prøv at tilsætte en sjat øl til æggemassen. Så bliver omeletten lækker og sprød i bunden. Du kan også tilsætte lidt mælk, fløde eller en lille sjat vand til æggemassen, og lidt forskellige krydderurter.

Hvorfor hedder det egentlig en omelet?
Oprindelig udspringer navnet det franske ord amelette, der måske er en omskrivning af det oldfranske navn alemelle, der betyder blad eller klinge.

Hvor stor skal panden være?
Det er vigtigt at du vælger den rigtige pande, mår du skal stege omeletter, så omeletten ikke bliver hverken for tyk eller for tynd. Som tommelfingerregel gælder det:

  • Til en lille pande på 18 cm bruges 2-3 æg til 1 person.
  • Til en større pande på 23 cm bruges 4-5 æg til 2 personer.

Hvordan skal æggene piskes?
Du kan piske æggene, til de blot er let skummende med et piskeris. Eller du kan piske de hele æg med elpisker, til æggene bliver cremede og derved får du en mere luftig og let omelet. Du kan også vælge at dele ægget i blommer og hvider, og piske æggehviderne stive for sig selv, Det giver en mere luftig og let omelet. Det bruges især i de søde omeletter, der bruges til desserter.

Omelet, frittata eller 'bare' en æggekage?
Kært barn har mange navne og der findes et utal af varianter af den klassiske omelet. Den klassiske franske variant er nok den mest populære herhjemme. Den kræver ikke de store evner i et køkken, men det kan være svært at få den vendt ordentligt på panden, uden at den går i stykker. Er du usikker på, om in omelet kan klare en vending, så kan du snyde lidt og forsigtigt smyge den over på en flad tallerken eller et grydelåg og bagefter ned på panden igen med bagsiden opad.

Laver du den italienske variant, frittataen, kan du skrue op for fyldet og det mere rustikke look. De fleste vil nok hævde at en frittata er mere en æggekage, end en omelet, men hovedbestanddelen består af pisket æg, så vi lader være med i det fine selskab. Generelt er en omelet finere, tyndere og sprødere end en frittata – og der er altid masser af lækkert fyld i en frittata. Prøv f.eks.:
Frittata med chorizo
Blomkålsfrittata
eller Frittata med asparges og røget laks

Du kan også lave din omelet på amerikansk maner, de amerikanske omeletter er som regel tykkere og gerne med masser af ost. Den tykke og luftige konsistens får man, fordi ægget skilles i hvider og blommer og piskes hver for sig. De stiftpiskede æggehvider vendes i de let sammenpiskede æggeblommer, inden æggemassen kommes på panden og steges.

Godt at vide om æg...
Hvordan er det nu med æg? Er de sunde eller usunde – og skal man vælge hvide frem for blomme? Det afhænger helt og aldeles af dig! Kæmper du med vægten, eller har du for højt kolesteroltal, så er det fornuftigt at begrænse dit indtag til to ugentlige æggeblommer, fordi blommen er fed, kalorieholdig og byder på en del kolesterol. Hvis du derimod er gode venner med både badevægt og kolesteroltal, så er der god grund til at spise æg flere gange om ugen: Hviden byder på masser af protein, ægget som helhed indeholder masser af vitaminer, selen og vigtige aminosyrer. Og det er lige meget om du vælger dit æg kogt, spejlet eller som omelet.

Vælg dine æg med omhu
Røræg, spejlæg, eller omelet med masser af grønt – jo, æg er bare så utrolig brugbare. Køb de bedste og mest friske, du kan få, og brug dem i løbet af en uges tid. Æg har god holdbarhed, men de fortjener at blive spist, mens de stadig er superfriske. Som med mange andre ting, så er der en sammenhæng mellem pris og kvalitet, når vi taler æg. Dyrest er de økologiske æg, så kommer æg fra fritgående høns, og billigst er skrabeæg og buræg. Køber du økologiske æg, får du en langt bedre smag, og hønsene har endvidere haft en anstændig tilværelse. Husk altid at bruge pasteuriserede æg, når du laver mad med rå æg, så du undgår salmonella.

Husk fyldet!
Noget af det allerbedste ved omeletter er, at man kan variere fyldet i dem i det uendelige. De mest populære kombinationer er: Omelet med skinke 
Omelet med laks 
Omelet med bacon 
Omelet med spinat 
Omelet med champignon 

Men du kan også bruge løg, squash, tomater, en rest kylling, chorizopølse eller noget helt sjette som fyld i din omelet. Kun fantasien sætter grænsen – og ligegyldigt, hvad du vælger, finder du med garanti en opskrift du kan bruge her på siden. Velbekomme!