Her er de bedste sparetip

Her er de bedste sparetip

Den økonomiske krise vil ikke rigtig give slip og samtidig er Danmark et af de dyreste lande at leve i. De to faktorer er svære at ændre, men du kan give dit budget kunstigt åndedræt ved at tænke over såvel de små som de store udgifter.

Få inspiration med spareguiden fra A til Å, der er inspireret af forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsens spareleksikon.

Spar fra A til Å

Aftaler. Tjek alle dine aftaler med forskellige udbydere, f.eks. telefoni og fitness. Er dine abonnementer for dyre, eller har du fået andre behov? Får du nok for pengene? Skal du sige aftaler op eller skifte udbyder?

Benzinøkonomi. Små ture kan veksles til cykelture. Bedre benzinøkonomi sparer penge, læs mere på hvorlangtpaaliteren.dk.

Cykel. Billig transport.

Dårlig økonomi. Bestil tid hos din bankrådgiver.

Læs også: Så levede jeg for 22 kr. om dagen

Elregningen. Sænk dit forbrug og læs hvordan hos goenergi.dk.

Ferie. Prøv boligbytte.dk eller couchsurfing.org, hvor du kan låne eller bytte dig til husly i din ferie.

Gaver. En gave behøver ikke være dyr. Giv personlige gavekort til f.eks. babysitning, madlavning, tilbud om vinduespudsning eller græsslåning.

Helbred. Arbejdsevnen er vores største aktiv. Forsikring mod tab af arbejdsevne bliver udbetalt, hvis du mister en del af din arbejdsevne som følge af sygdom eller ulykke. Tjek om din forsikring passer til dit behov.

Læs også: Så billigt kan du leve

Impulskøb. 100 kr. om ugen til småudgifter bliver til over 5.000 kr. på et år.

Juridisk hjælp. Testamente eller ægtepagt? Det er to dokumenter, som kan sikre, at du eller andre i din husstand står bedst muligt økonomisk set ved dødsfald eller skilsmisse. Det er en god idé at kontakte en advokat for at få hjælp til disse dokumenter.

Kollektive storkøb af husholdningsvarer. Kæmpeindkøb af køkkenruller m.m. kan give ekstra besparelser.

Loppemarked. På markedsindeks.dk finder du kræmmer- og loppemarkeder i Danmark.

Læs også: Så meget sparer du ved at prutte om prisen

Madklub. En anden måde at "gå ud på" er at danne madklubber med venner eller familie.

Natur. Den venter på, at du går, løber eller cykler en tur i den, og det er gratis.

Orden. Sortér alle regninger, personlige papirer og bilag efter type i en mappe for hvert kalenderår. Så kan du nemt finde dine egne tal.

PBS. De fleste regninger kan betales automatisk og gratis via PBS. En glemt regning udløser nemt et rykkergebyr på 100 kr.

Rentefri kredit eller kassekredit? For at sammenligne må du medregne alle omkostninger. Tjek derfor ÅOP (årlige omkostninger i procent, populært kaldet "kiloprisen" på lån), så finder du den billigste løsning.

Smid ikke ting ud. Byt eller sælg tøj og ting, du ikke har brug for mere – eller giv det væk.

Transportudgifter vejer tungt i budgettet. Fyld bilen op og del udgifterne. Find en makker på pendlernet.dk.

Udstillingsmodeller. Du kan ofte få rabat på udstillingsmodeller. Hvis disse er nedsat på grund af en lille skade, så få det nøje beskrevet på købsnotaen. Sådan bevarer du dine rettigheder som forbruger, hvis der senere opstår problemer med produktet, som intet har at gøre med den lille skade.

Læs også: Sådan booster du opsparingen

Vand. Tjek dit vandforbrug. De fleste kan reducere vandudgiften ved at ændre på husholdningens vandvaner.

Ydelsesudskydelse. Aftal med din långiver at udsætte betaling af ydelsen på dit lån og få dermed en måned med mere luft i økonomien her og nu. Du skal dog huske, at det betyder, at det så varer længere tid, inden lånet er betalt ud.

Zzz...Den, der har styr på økonomien, ligger ikke søvnløs over den. Mangler du overblik, så begynd med at lave et budget og hent hjælp til det økonomiske overblik i banken.

Økonomi er meget mere end at være sparsommelig og købe med omtanke. Den gode privatøkonomi har en strategi, hvor risikoprofilen og opsparingshorisonten er afklaret. Tal med banken.

Årstidens frugt og grønt er billigste valg – og smager ofte af mere.

Se også galleriet: Spar fra A-Å

Kilde: Uddrag og inspiration fra Nordeas spareleksikon A-Å, udfærdiget af forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

OM EKSPERTEN

Ann Lehmann Erichsen er forbrugerøkonom hos Nordea. Hun har hjulpet med at udregne et stramt budget ved at kigge på Danmarks Statistiks forbrugerundersøgelser. En familie med børn spiser for ca. 952 kroner om ugen i gennemsnit, og et par uden børn for omkring 618 kroner. Da vi gerne vil helt i bund med udgifterne foreslår Ann Lehmann Erichsen, at der afsættes 22 kroner per person per dag. Det gælder også for Marie-Louises børn, fordi de stort set spiser som voksne.