Jordskokkesuppe – verdens sundeste suppe
Det er let at lave en lækker og velsmagende suppe af havens rodfrugter. Tag, hvad du har, f.eks. jordskokker, persillerod og gulerødder. Suppen får en fin konsistens, hvis også du bruger et par kartofler. Begynd med at skrælle grønsagerne, skær dem i små stykker, og kog dem møre i rigeligt vand. Blend grønsagerne, og hæld dem tilbage i vandet. Tilsæt en bouillonterning eller to, og smag til med salt og peber. Drys med finthakket persille, inden du serverer.
Jordskokker… Indrømmet – de er lidt tidskrævende at tilberede, men den knoldede rodfrugt er sund mad – og guf for folk med sukkersyge. Jordskokker indeholder nemlig kulhydratet inulin, som stort set ikke bliver optaget i mavesækken eller i tyndtarmen. Derfor giver jordskokker ikke de problemer med blodsukkeret hos diabetikere, som kartofler kan gøre.
I rå form er jordskokker gode revet i remoulader og salater – gerne sammen med æble og nødder. Det er dog vigtigt, at jordskokkerne er helt sprøde og saftspændte, hvis ikke du er så heldig at kunne hente egen avl i haven, kan du lægge dem i iskoldt vand inden brug, så skulle de gerne genvinde spændstigheden.
PRØV OGSÅ: Jordskokkesuppe med topping
Når jordskokker er i topform, er de spændstige og sprøde med en udtalt nøddesmag. Derudover har de en herlig sødme, som minder om både kastanjer og artiskokbund.
4 sunde facts om jordskokker
- Optages langsomt og mætter godt.
- Belaster ikke blodsukkeret.
- Indeholder sukkerstoffet inulin, der virker som foder for gode tarmbakterier.
- Smager godt i supper, rå i salater og som tilbehør til kød.
Det kan du (også) bruge jordskokker til:
Her på siden finder du de bedste opskrifter på jordskokkesuppe fra ALT for damerne, FIT LIVING, Hjemmet, Hendes Verden & boligliv – men vil du ikke lave suppe, kan jordskokker bruges til meget andet.
Jordskokker kan f.eks. tilberedes sammen med kartofler på samme måde som flødekartofler og med lige så mange variationsmuligheder. De kan nydes rå, stegt, kogt, bagt og braset. Husk altid at vælge knolde, der er store og regelmæssige, så er de nemlig langt nemmere at skrælle, og det skal de, for det er ubehageligt med sandknasende jordskokker. Prøv også at bruge jordskokker til:
TÆRTE: Du kan f.eks. lave en lækker tærte af 500-600 g jordskokker, baconskiver, revet ost, 3 æg og 2 dl fløde. Desuden tærtedej, som du enten køber færdig eller selv laver:
Skræl jordskokkerne, og kog dem møre i letsaltet vand i 10-15 minutter. De skal være faste i konsistensen, så pas på, at de ikke koger for længe.
Skær de kogte jordskokker i skiver, og læg dem i en tærteform med den udrullede dej. Krydr med salt og peber.
Pisk æg og fløde sammen, og fyld massen over jordskokkerne.
Læg til slut de ristede baconstykker og revet ost over tærten. Bag tærten i ovnen ved 200 gr. i ca. 30 minutter. Server den varm eller som en kold forret.
SALAT: Skær skrællede jordskokker i meget tynde skiver. Vend dem i citronsaft og lidt olivenolie. Arranger dem på et fad med tomater i skiver. Krydr med salt og peber, og pynt evt. med basilikum. Denne salat er god til kylling.
NEM JORDSKOKKESUPPE: Skræl jordskokker og skær dem i tern. Svits dem i lidt olie sammen med løgtern. Kom bouillon over, og kog det sammen 20 min. Blend suppen. Varm suppen op igen, og smag til med citronsaft, salt og peber. Server evt. med en klat cremefraiche 9 %.
LÆKKERT TILBEHØR: Skær skrællede eller skrubbede jordskokker i skiver og fordel dem i et ovnfast fad. Hæld lidt bouillon ved. Krydr med salt og peber og evt. timian. Dryp lidt olivenolie over, og stil fadet i ovnen i ca. 45 min., til jordskokkerne er møre. Serveres som tilbehør i stedet for kartofler.
Bliv dus med dine rodfrugter
Gulerødder skal være hele og uden revner. Enkelte af rødderne i posen må gerne være lidt grønlige i toppen, men det må ikke være dem alle, og det må ikke være udpræget.
Selleriknolde skal være pudset pænt af, fri for jord og uden dybe gruber i overfladen. Toppen skal være frisk og saftspændt, hvis den følger med.
Rodselleri er en udpræget vintergrønsag med sæson fra august til maj.
Pastinak adskiller sig udseendemæssigt fra persillerod på gruben rundt omkring toppens fæste. Smagen er mild, krydret og meget behagelig.
Persillerod er roden af den bredbladede persille. Som de øvrige rodfrugter skal den være hel, saftspændt og regelmæssig i formen. Smagen er sødere end pastinak og selleri.
Jordskokker er sprøde og søde med en lækker nøddeagtig smag. de er gode både rå, bagte og purerede i mos og supper. Rødbeder fås både som dekorative runde og aflange rødder. Tjek altid, at de er saftspændte og uskadte, og undgå dem, der virker træede.
LÆS OGSÅ: Jordskokkesuppe med rødbedechips
Vidste du…
Ærter, jordskokker, skorzonerrødder, artiskokker, porrer, løg, hvidløg, asparges og cikorierod er særligt gode til at sætte fordøjelsen i gang. Det er grønsager, der indeholder nogle særlige fibre med stoffet inulin.
Fibrene passerer ufordøjede igennem tarmsystemet, indtil de når tyktarmen. Her afgiver de inulin, der stimulerer væksten af de gavnlige bakterier i tarmen.
Hvad er en jordskok?
Jordskokker er nogle pudsige små knoldede jordstængler, som du kan høste vinteren igennem.
• Jordskokken er en af de letteste planter at dyrke – den trives nemlig fint i langt det meste havejord, ligesom den kan vokse i sol såvel som på steder, hvor der er lidt skygge.
• Når du skal i gang med at dyrke jordskokker, kan du lægge knoldene direkte i havejorden i april måned. De skal ligge i cirka 10 centimeters dybde.
• Planterne vokser hurtigt godt til og kan sagtens blive et par meter høje. Nogle somre kan du tilmed være så heldig at se de skønne solgule blomster.
• Har man bare en gang haft jordskokker i sin have, behøver man som regel ikke sætte dem igen. Der vil nemlig næsten altid være nogle knolde i jorden, der nok skal sørge for jordskokker igen næste år.
Sådan får du dine jordskokker til at holde sig længere
Jordskokker holder sig dårligt i køleskab og kælder, de tørrer ud og bliver bløde og rynkede. Hvis du alligevel er nødt til at opbevare dem indendørs, så læg dem i en trækasse fyldt med let fugtet sand eller savsmuld, og sæt kassen i et koldt rum.
Det bedste er at lade jordskokkerne blive i jorden. Læg halm oven på jorden, så den ikke bliver dækket helt til, og høst jordskokkerne helt indtil midt på vinteren.
Kilde: Hendes Verden, Hjemmet
Foto: Mikkel Adsbøl