Tigerspring: Læs om babys udvikling
Din baby går igennem en rivende udvikling det halvandet år af sit liv – en udvikling, som de hollandske forskere og forfattere Hetty van de Rijt og Frans Plooij har defineret som tigerspring: 10 store spring i barnets mentale, neurologiske udvikling. De står bag tigersprings-bogen og -app'en "Vidunderlige Uger". I udviklingsspringene ændrer verden sig radikalt for barnet, og baby har ekstra meget brug for mors og fars støtte, tålmodighed og kærlige knus gennem tigerpringene.
Bliv klogere på tigerspringene og babys mentale udvikling her.
Hvad er tigerspring?
Der sker afsindigt meget i barnets første halvandet år. Verden går bogstaveligt talt til at være en sort/hvid, sløret masse til at få farver, barnet går fra kun at kunne se en hånd fremfor sig til at opleve den helt store, vide verden, der omgiver det, og barnet opdager sin krop – og at det er et selvstændigt væsen, der ikke hænger sammen med mor.
Barnet vokser også helt enormt sit første leveår og udvikler sin fysik og fysiske formåen med noget, der ligner kvantespring. Disse mentale udviklingsspring og vækstspurter kaldes tigerspring, og de er lige så fascinerende, som de kan føles frustrerende. Baby kan nemlig godt reagere og virke helt ved siden af sig selv, når han eller hun slår øjnene op, og verden pludselig er helt anderledes end i går.
Foto: Getty
Tigerspring regnes fra terminsdatoen
Man skal være opmærksom på, at tigerspring regnes fra terminsdagen, altså den dato du var sat til at føde, og ikke fra selve fødselsdatoen. Er barnet for tidligt født, er det dog svært at bruge det som pejlemærke. Barnets alder og korrigerede alder passer ikke helt nøjagtigt på nogen udviklingsskabeloner, vil mange opleve.
Hvornår ligger de forskellige tigerspring?
Plus/minus få uger, falder tigerspringene – din babys mentale udvikling – helt fast det første halvandet år. Det ved man, fordi mere end 10.000 babyers adfærd er blevet observeret og fulgt tæt af forskere, som har identificeret ti tigerspring fra barnet er 0-18 måneder.
- Første tigerspring falder cirka 5 uger efter terminsdatoen.
- Andet tigerspring ligger ved 8-uger efter terminsdatoen.
- Tredje tigerspring indfinder omkring 12 uger efter terminsdatoen.
- Fjerde tigerspring ligger 19 uger efter terminsdatoen.
- Femte tigerspring falder omtrent 26 uger terminsdatoen.
- Sjette tigerspring ligger omkring 37 uger terminsdatoen.
- Syvende tigerspring sker cirka 46 uger efter terminsdatoen.
- Ottende tigerspring er 55 uger efter den estimerede terminsdatoen.
- Niende tigerspring ligger ved 64 uger efter terminsdatoen.
- Tiende tigerspring sker 75 uger efter terminsdatoen.
(OBS: App'en "Vidunderlige Uger" siger: ca. uge 5, 8, 12, 17, 26, 36, 44, 53, 62, 72)
Tigerspring 1-10: Det sker der med din babys udvikling
- Første tigerspring – Sanserne ændrer sig, og den lille bliver pludseligt mere opmærksom på omgivelserne.
- Andet tigerspring – Baby begynder at kunne se mønstre og farver og kigger fascineret på tern og trækroner.
- Tredje tigerspring – Baby sanser nuancer og glidende ændringer f.eks. i tonelejer og fagter, du laver.
- Fjerde tigerspring – Baby forstår små, forudsigelige serier. F.eks. at en bold hopper, når den rammer gulvet.
- Femte tigerspring – Baby begynder at forstå sammenhænge mellem afstande både mellem legesager, men også til dig. Det kan være rigtig svært at opdage, at mor og far er længere væk, end man kan lide, de er.
- Sjette tigerspring – Baby begynder at kunne kategorisere og forstår, at der er forskel på konsistenser, lugte og lyde. Barnet begynder også at kunne sondre mellem kategorier af dyr.
- Syvende tigerspring – Baby begynder at interessere sig for, hvordan ting hænger sammen. Hvor tårne af klodser før har været sjovest at vælte, begynder barnet nu at prøve at sætte ting sammen i stedet.
- Ottende spring – Barnet begynder at forstå små serier af handlinger og eksperimentere med, hvad det selv kan bestemme. Det kan f.eks. være selv at ville føre skeen for at ville spise sin aftensmad.
- Niende tigerspring – barnet begynder at forstå og lege med hverdagsscenarier som at støvsuge eller lave mad.
- Tiende tigerspring – Barnet begynder at udvikle sin selvbevidsthed, og det forstår, at det selv kan styre, om det vil være frækt, hjælpsomt, trøstende eller sødt.
Reaktioner på tigerspring
Nogle af reaktionerne på udviklingsspring er, at baby kan virke pylret, pjevset, søger brystet mere end vanligt, at baby græder mere end normalt, kan have sværere ved at finde ro og søvn og kan have større behov for at være oppe hos mor og far. Barnet kan også virke mindre pludrende og mindre aktivt end normalt, have nedsat appetit, og det kan også reagere mere på fremmede end vanligt. Og det er helt sammen helt ok – der sker nemlig meget i den lilles verden. Nogen oplever, at de tydeligt kan mærke, når baby går igennem et tigerspring. Andre ænser det knapt nok. Og ved nogle tigerspring kan baby være meget påvirket, og andre næsten ikke.
Barnets evne til at regulere følelser
Når barnet fødes, kender det ikke sin egne følelser og sin egen personlighed endnu. Barnet kan ikke rationalisere og få sig selv til at falde til ro, eller forklare sig selv, hvad det er, der foregår i og omkring det. Barnet skal lære både verden og sig selv at kende helt fra bunden, og det kan være overvældende og skræmmende til tider. Det sker som et led i barnets mentale udvikling fra det er er 0 til 3 år. Heldigvis dannes evnen til tilknytning tidligt.
Nogle mener allerede, at barnet danner tilknytning til sin mor fra fostertilstanden – andre at den stærke tilknytning til mor og far sker fra fødslen. Uanset hvad, er tilknytningen til barnets primære voksne den, der gør, at barnet kan komme igennem alt det, det skal og lære af det. Barnet lærer nemlig at regulere sine følelser af jer – de primære voksne. Forældrene er altså helt centrale for udviklingen af barnets følelsesliv og for at hjælpe barnet med at danne grundpillerne til dets personlighed.
Tigerspring stopper ikke ved halvandetårs-alderen
Selv om de mest kendte og omtalte tigerspring er dem, der sker inden for barnets første 18 måneder, så stopper de mentale udviklingsspring naturligvis ikke dér. Springene i barnets mentale udvikling er dog sjældnere, og føles ikke længere, som om de kommer som perler på en snor. Men hvis du har en 3- eller 6-årig, har du måske undret dig over, hvad det lige er, der er på spil med deres udvikling? Du kan læse mere om tigerspring hos de 3- til 6-årige her på siden.
Kilder: ALT.dk, Vidunderlige Uger-app'en, Altompsykologi.dk
På ALT.dk kan du finde mange flere artikler om blandt andet børns udvikling, børnepsykologi og livet med en baby fra Vores Børn, ALT for damerne, Eurowoman, Fit Living, Hendes Verden og Hjemmet.