Tomatsuppe: Masser af lækre opskrifter
Når regnen siler ned og blæsten hærger udenfor, findes der næppe noget bedre end en god, varmende suppe. Den kan sådan set også sagtens spises, når vejret er godt. Supper er nemlig altid et hit.
En af de måske bedste er tomatsuppen, der er både kalorielet og nem at tilberede. Se her, hvordan du kan variere den velsmagende suppe med forskelligt lækkert fyld eller måske lave den i en toscansk, spansk eller marokkansk version.
Det er egentlig ikke en grøntsag, den orange-røde kugle, som de fleste af os altid har et par stykker af i køkkenet. Nej, tomaten er faktisk en frugt. I hvert fald botanisk set. Hvad end man vælger at kalde den en frugt eller netop en grøntsag, som langt de fleste formentlig gør, er det en fødevare med mange anvendelsesmuligheder, og som indgår i mange retter. Et af de måske mest populære retter, hvor tomatens smag og egenskaber tydeligst træder frem, er tomatsuppen. Det er en ret, der findes i mange varianter. Det er de mange opskrifter, vi har her på siden, et godt billede på.
Sund, kalorielet og velsmagende
Det siger formentlig sig selv, men tomaterne er dem, du skal have flest af, når du skal lave en tomatsuppe. Herudover er det faktisk begrænset med ingredienser. Listen tæller blot løg, vand og bouillon. Det betyder først og fremmest, at tomatsuppen er virkelig nem at lave. At den ikke traditionelt er legeret eller jævnet med madlavnings-, piskefløde eller lignende gør, at du med en tomatsuppe desuden får meget suppe og stor mæthed for relativt få kalorier. Når den er færdig, kan du servere den helt, som den er – eller komme en klat cremefraiche, skyr eller et andet mælkeprodukt på toppen. For en helt traditionel version uden så mange dikkedarer, kan du se denne opskrift på en enkel og kalorielet tomatsuppe.
Tomatsupper med spændende fyld
Der er mange madvarer, der passer godt til tomaternes alsidighed, hvorfor der i rigtig mange tomatsupper også er et lækkert fyld. Det gør suppen endnu mere mættende. Herunder får du fire spændende bud fra ind- og udland på tomatsupper, der har fyld:
- Tomatsuppe med fiskeboller
- Tomat- og pebersuppe med gedeost
- Tomatsuppe med pasta
- Fyldig tomat- og kikærtesuppe fra Marokko
I Italien er den fyldig, og i Spanien er den kold
Tomatsuppe er en populær ret, der nemt kan varieres, og mange steder i verden har de en udgave, der er særegen for netop dét specifikke køkken. Et af dem er Italien. Det toscanske køkken er meget lig resten af det italienske – rustikt og smagfuldt, og kun med de allerbedste råvarer. En tomatsuppe er en af de retter, der er at finde på listen over gastronomiske specialiteter fra den norditalienske region. Den ene af de toscanske tomatsupper, som du finder opskriften på her på siden, er med både kartofler, bønner og spaghetti fyldig og mættende, for slet ikke at sige smagfuld med bacon, hvidløg og rosmarin. En anden højtelsket suppe, der også kan betegnes som en art tomatsuppe, er den lige så fyldige minestronesuppe, der også stammer fra Italien. De forskellige, lækre komponenter i suppen er mindst lige så mange, som de er i den toscanske tomatsuppe. Minestronesuppen er nem at lave og kan i udgangspunktet fyldes med hvad end, du har lyst til og har i dit køkken. Få inspiration iblandt vores mange opskrifter på minestronesuppe.
Særligt for netop tomatsuppen er, udover det lave kalorieindhold, at den sagtens kan serveres kold. På spansk hedder den kolde tomatsuppe Gazpacho og er noget af en klassiker.
Mættende grøntsagssupper til kolde aftener
Hører tomater ikke til listen over favoritgrøntsager og -frugter, er opskrifterne på forskellige sunde supper, hvor grøntsager udgør hovedingrediensen, heldigvis mange. Det gælder blandt andet blomkålssuppe, græskarsuppe og gulerodssuppe. Få masser af suppeinspiration og find den perfekte udgave til næste gang, du skal lave en version derhjemme. Her er der både sunde supper til hverdagen og mere flødeholdige, syndige af slagsen til weekenden og festlige lejligheder.