Tunsalat: Lækre salater med tun
Cremet mayonnaise, syrlige pickles og skarpe løg. Hvis du blander disse tre ingredienser med den kødfulde tun, så får du udgangspunktet til den elskede, danske tunsalat. Men en tunsalat kan også være meget mere. Du kan nemlig let tilføje dine yndlingsgrøntsager og smagsgivere til den bløde tun, så du får en hjemmelavet tunsalat, der sidder lige i skabet. Tunsalat er en elsket klassiker, der både går godt på rugbrød, i salater, sammen med saucer og i mange andre retter. Derfor kan retten tage et væld af former – hvilken er din favorit?
Tunsalaten er tilbage
I mere end 50 år har tunen været en sjælden fisk at få i danske net. Siden 1960’erne, hvor tunen ellers blev fanget i massevis, forsvandt den fra de danske farvande. Men nu er den tilbage – blåfinnet og større end nogensinde, og det er godt for både dyrelivet og din mad! Der er nemlig igen et stort udvalg af tun på hylderne i supermarkedet, hvilket gør, at med god samvittighed kan genoptage forholdet til tunsalaten. Dét vil blive et bekendtskab, som du ikke vil fortryde.
Tunsalat er nemlig en madklassiker – og endda en nem én af slagsen. Der skal nemlig kun to hovedingredienser til, for at en tunsalat kan blive til noget: Tun og mayonnaise. Her kan du bruge forkogt, konserveret tun, som er pakket i vand eller olie, mens mayonnaisen blot skal være din favorit. Derefter er det bare med at tilføre pickles, selleri, løg, tomater eller andre ingredienser, som du står med. På den måde kan tunsalat både være din redning, når køleskabet skal tømmes, eller når aftensmaden skal gå hurtig.
Nyd en vitaminrig proteinkilde
Sammenlignet med oksekød, kylling og mange andre former for kød, så har tun et højt proteinindhold. En dåse tun i vand, som du bruger, når du skal lave hjemmelavet tunsalat, indeholder nemlig 35,4 gram protein og kun 156 kalorier. Det giver dig et lækkert element til maden, som både et relativt fedtfattig, samtidig med at det kan holde dig mæt i lang tid.
Tun er samtidig også spækket med vitaminer og mineraler. For eksempelvis finder du både A-vitamin og D-vitamin i den lyse fisk, mens du også får B3-vitaminet, niacin, B12, selen og zink, når du laver en lækker tunsalat. Ved at blande de mange vitaminer, proteiner og enzymer med gode grøntsager og lækre smage giver tunsalat dig derved et sundt måltid lige efter dine madpræferencer.
Lav din egen tunsalat-opskrift
Når du går i gang med tun og mayonnaisen, så er det med at følge dine smagsløg og supplere med dine yndlingssmage – så får du en hjemmelavet tunsalat, der følger en opskrift lige fra hjerter (eller maven). Er du for eksempel vild med friske tomater og mættende æg, så kan lave en lækker Salade Nicoise – eller din personlige version af den traditionelle ret fra Nice. Du kan for eksempel bruge vores opskrift som inspiration og tilføje en sød og nøddeagtige smag med kikærter.
Er du mere i humør til et grønt måltid mad? Så kan tunen blive et mindre delelement, mens mayonnaisen helt kan udelades. Det er stadig tunsalat – bare på en sundere måde. Her kan du tilføje sprøde salatblade og krydrede grøntsager, så hele retten giver et fuldendt smagsindtryk. Prøv eksempelvis at følge vores grønne opskrift til bønnesalat med plukket tun eller vores bud på en kraftfuld thaisalat med tun og frisk citrongræs. Det er nemt at lave. Du behøver nemlig ikke følge opskrifterne på tunsalat slavisk, men i stedet blot få inspiration til nye varianter af den danske klassiker. Det vil give dig en hjemmelavet tunsalat, der tager kegler hos både familiens medlemmer og gæsterne i huset.
Spis brød til
Her på siden kan du finde et væld af opskrifter til basisopskriften for tunsalat, anderledes variationer af tunsalat samt tunsalat i sandwich - for man skal jo huske at spise brød til. Forestil dig, at den cremede tun og de syrlige grøntsager bliver indhyllet af knasende brød. Det kan både give smagsoplevelsen en ekstra dimension og samtidig gøre tunsalaten mere mættende. Det er ideelt til madpakken, når du er på farten og til frokosten derhjemme, når det skal være lidt mere lækkert.
En hjemmelavet tunsalat med hjemmelavet brød er derfor en delikatesse, som du ikke må snyde dig selv for. Og kun fantasien sætter grænser. Prøv for eksempel at smøre brødet med din favorit dressing, tilføje din yndlings grøntsag og steg eventuelt nogle af elementerne, så du både får en frisk og krydret smag i din tunsalat-sandwich. Og så har det heller aldrig skadet at bruge både salt og peber. Du kan også finde inspiration ved at kigge på vores sandwich med tun og oliventapanade eller vores svar på en simpel trekantssandwich med tunsalat. Uanset om din fantasi er fri eller, modsat, sætter grænser for dig, så er en tunsalat et måltid eller et supplement, som altid kan sidde lige i skabet. Prøv selv.