Opskrifter på lækre varme hveder

Prøv de mange varme hveder

Det er blevet en tradition, at vi aftenen før store bededag spiser varme hveder, eller hvedeknopper som de også kaldes. Men bare rolig! Du kan også spise hvederne til teen eller til morgenmad resten af året. Det er en helligdagsspecialitet, som bestemt ikke er begrænset til blot helligdagene. 

Prøv at bage dine egne hveder – de er dejlige både friskbagte og ristede. Det er nemt og lækkert selv at bage, og der er mange gode opskrifter at vælge imellem. Vi byder for eksempel på:

  • Claus Meyers opskrift
  • Dejlige hveder med birkes og kardemomme
  • Varme hveder med fuldkorn
  • Grove hveder med gulerod

… Og mange flere.

Klik rundt her på siden, prøv de forskellige varme hveder, og find dine favoritter. 

Spis varme hveder til store bededag

Det er for mange en tradition at gå en tur store bededagsaften i det milde aftenvejr for derefter at komme hjem til lun te og varme hveder.

Dét at spise varme hveder opstod helt tilbage i 1800-tallet, og nogle mener sågar tilbage i 1600-tallet. Her blev tre bede- og fastedage samlet til én stor bededag, nemlig store bededag. Da dette er en helligdag, hvor bagerne også holder fri, skulle du købe dit brød og bagværk dagen før, og det er her de varme hveder kommer ind i billedet.

Oprindeligt var tanken, at du kunne dele bollerne i to hveder, som du kunne varme i ovnen på selve bededagen. Men de nybagte boller var nok lidt for fristende, og det udviklede sig derfor hurtigt til, at hvederne blev spist aftenen inden. Og det er den tradition, de fleste af os kender i dag.

Aftenenen inden store bededag samles familie og venner, varmer de dejlige hveder og spiser dem med koldt smør. Nogen putter også marmelade eller pålægschokolade oven på det smeltede bløde smør.

Prøv: De traditionelle hvide hveder

Bag de varme hveder selv

Lækre lune hveder med en klat iskoldt smør ovenpå. Mums – der findes vel næsten ikke noget bedre?

Du kan vælge at købe de færdigbagte hveder hos bageren eller i supermarkedet, hvor du så rister dem i ovnen eller på en brødrister. Men har du mod på det, kan du også vælge at bage hvederne selv. Det er faktisk slet ikke så svært.

Udover at hjemmebag kan være en sjov underholdning og aktivitet for både dig selv, venner og familie, får du også den lækre duft af nybagte hveder ind i huset. Og hertil ved du nøjagtigt, hvad der er puttet i de luftige boller, når du bager dem selv.

Kast dig ud i det, og nyd både luftige hveder, skøn duft og fantastisk underholdning.

Find varme hveder, som du elsker

Det gode ved at bage hveder selv er, at du kan bestemme, hvad der skal i dem. Du kan vælge at følge en af vores mange opskrifter her på siden, eller du kan eksperimentere og bruge ingredienser, som du specielt godt kan lide. Du kan eksempelvis bage grønne hveder med pesto eller hveder med kanelremonce.

Udover at følge vores opskrifter med et twist, kan du også vælge at bruge den traditionelle opskrift på varme hveder, hvor du selv tilføjer de ekstra ingredienser. Mange elsker eksempelvis stødt kardemomme og creme kombineret.

Er lige netop creme noget for dig? Du kan vælge at kombinere den velkendte hvede med den populære fastelavnsbolle med vores store bededagsboller. Her får du alt det skønne fra de bløde og luftige hveder kombineret med creme og glasur. Du får med opskriften en ny udgave af to velkendte klassikere.

Udforsk de mange opskrifter her på siden, og prøv alt fra traditionelle hverder til hveder med et twist. 

Eksperimentér med dit bagværk

Det er ikke kun med hvederne, du kan eksperimentere. Du kan faktisk lege med alt dit bagværk og derigennem finde frem til lige de opskrifter og varianter af brød og kager, som du bedst kan lide. Det er altså kun fantasien, der sætter grænser, når det gælder hveder, boller, kager og andre former for bagværk.

Udover at afprøve forskellige ingredienser og smagsvariationer kan du også eksperimentere med selve bagningen. Selvfølgelig er der forskellige dejtyper, der egner sig bedre til eksempelvis saftige boller eller stramme boller, ligesom der er forskellige dejtyper, der er bedre til at hæve længe eller kort tid. Men du kan vælge dine dejtyper ud fra, hvad du har tid og lyst til. 

Kan du bedst lide at bage kort tid, før du skal bruge dejen, kan du eksperimentere med at lade brødet eller bollerne hæve ganske kort. Har ud mod på og lyst til et længere projekt, kan du vælge dejtyper, der skal hæve i længere tid. Lad eksempelvis dejen hæve et lunt sted eller i køleskabet natten over.

(Kilde: Nationalmuseet)