Sherin Khankan udenfor caféen Sonny i København.

Sherin Khankan: "Når jeg kigger på den kloge, nye generation, giver det mig håb”

Imam og stifter og leder af Exitcirklen Sherin Khankan, er håbefuld og lykkeligt nygift. Hun starter dagen med kys, morgenbøn og en dukkert i havet, inden dagens virke og aktivisme overtager hendes tid.

Hvordan starter din dag?

“Jeg starter dagen med at kysse min mand godmorgen, står op og beder, inden jeg vækker mine fire børn og laver morgenmad til dem. 

To af dem går stadig i folkeskole, en går på gymnasiet, og en er på vej på universitetet. Når jeg har tid, morgenbader jeg i havet, for jeg tænker mere klart, hvis jeg starter dagen med en kold dukkert. 

Derefter tager jeg ind til Exitcirklen, som jeg er grundlægger og leder af. Det er den første NGO i Danmark, der har sat psykisk vold på dagsordenen, og i dag har vi 14 medarbejdere og 100 frivillige tilknyttet. 

Jeg faciliterer selv terapigrupper og har som kognitiv psykoterapeut udviklet et 10 trins-program til, hvordan man gør sig fri af psykisk vold. Det uddanner jeg psykologer og psykoterapeuter i, og det udgør fundamentet i bogen Ti trin ud af psykisk vold, som jeg har skrevet i samarbejde med Marie Brixtofte.”

Hvad definerer psykisk vold? 

“Psykisk vold er handlinger, der ydmyger, krænker, nedgør og truer. Den er usynlig på kroppen, men den efterlader ar i sjælen. 

Derfor er den også nem at normalisere for både offer og udøver, for den er ofte uhåndgribelig. Men hvis du systematisk bliver krænket, truet, nedgjort og kontrolleret, er det psykisk vold. 

Hvis du er i tvivl, så før dagbog over den relation, du mistænker for at være skadelig, og så kan du se mønstret. Det er en meget nedbrydende form for vold, der sætter sig i kroppen. Måske kan du kognitivt fortrænge det, du udsættes for, men kroppen husker alt.”

Hvorfor er psykisk vold så svær at komme til livs? 

“Den kan være meget subtil og manipulerende. Gaslighting og crazy making er andre ord for det samme fænomen, hvor udøveren manipulerer med offerets virkelighedsopfattelse. 

Alle kan blive ramt af psykisk vold. Min far er muslim og politisk flygtning fra Syrien, og min mor er kristen og fra Finland, og jeg er vokset i et trygt hjem med rummelighed og kærlighed. Alligevel har jeg selv prøvet at leve med psykisk vold som ung.” 

Hvor udbredt er denne form for vold?

“Hver fjerde kvinde og hver syvende mand har været udsat for psykisk vold. 

Psykisk vold blev først kriminaliseret i 2019, så vi er først ved at udvikle et sprog for det nu. 80 procent af alle voldsudøvere har selv været udsat for vold i deres barndom. Seksualiseret vold, fremmedgørelse, vidnevold (altså når børn ser forældre udøve vold uden selv at være direkte eksponeret, red.) og negativ social kontrol er også voldsformer. 

Derfor er det min drøm at lave terapigrupper for udøvere og skabe en tidlig indsats hos de børn og unge, der har oplevet vold i hjemmet. Mange af dem, der har vold med fra barndommen, indgår i en destruktiv symbiose som voksne, fordi de er vant til, at den de elsker, også er den, der gør dem fortræd.” 

Du har skrevet bogen med psykolog og foredragsholder Marie Brixtofte. Hvordan supplerer I hinanden?

“Hun kom ind i Exitcirklen for tre år siden, er formand for bestyrelsen og har faciliteret en terapigruppe med mig. Hun er selv psykolog, og vi har begge personlig erfaring med psykisk vold.”

Hvad fylder i dit liv lige nu?

“At jeg er nygift, nyforelsket og pludselig er blevet mor til seks børn. De fire – 13, 15, 16 og 20 år – har jeg selv født, og min mand har to på to og fem år. 

Jeg har altid drømt om at få en stor familie. Jeg mødte min mand første gang, da han var ni år, og jeg var 17. Vores veje skiltes, og i de 13 år, jeg var gift, boede han i London og tog en uddannelse på universitetet Central Saint Martins. 

Han er feminist lige som mig, og han bekender sig til sufismen, der er den feministiske og spirituelle vej indenfor Islam. Jeg er overbevist om, at vi har kendt hinanden i et tidligere liv, da vi har en helt særlig forbundethed.”

Hvad gør dig mest håbefuld?

“Jeg er hele tiden håbefuld. Når jeg vågner om morgenen, og når jeg ser mine børn og mine grupper i Exitcirklen. 

Heling sker i fællesskab, og fællesskaber giver mig håb. Og kærlighed. At jeg lige er blevet gift, at jeg har vist, at der er et liv efter psykisk vold, og når jeg kigger på den kloge, nye generation. Det giver mig håb.”

Hvor er det bedste sted at spise morgenmad i verden ifølge dig?

“Hos min mand, der laver den vildeste morgenmad. 

I weekenden spiser vi først langt op af formiddagen, og så kan det være steak med æg og salat. 

Men jeg har også prøvet at spise morgenmad med den franske præsident Emmanuel Macron i Élysée-palæet, og det var også ganske særligt.”

Om Sherin Khankan, 50 år

  • Er imam, religionssociolog, foredragsholder, kognitiv psykoterapeut, forfatter.
  • Aktuel med bogen 'Ti trin ud af psykisk vold', som hun har skrevet sammen med Marie Brixtofte. Den er udkommet på Gyldendal.