Er du glad for bøger, der bliver ved med at overraske? Så skal du læse disse tre geniale bøger
Er du glad for at få dine læseoplevelser serveret med et vist element af gakkethed, bliver du hermed guidet til tre geniale bøger, der gør netop det.
Jeg har sagt det før, jeg siger det igen: Jeg ELSKER de bøger, der formår at blive ved med at overraske mig, der lader mig læse med hjertet i halsen med en uforudsigelig spændingskurve, der adskiller sig fra den klassiske krimis.
Der får mig til at veksle mellem ”Hvad sker der nu?” og ”Hvad i himlens navn foregår der?” – og får mig til både at tænke og grine. Som på forskellige måder under dække af at fortælle en grund-god historie ofte i virkeligheden handler om noget helt andet.
Her får du tre sådanne bøger. Alle bøger, der har levet videre i mig længe efter, at sidste side er vendt, alle bøger, jeg har anbefalet videre (også fordi jeg vil have nogen at tale med dem om), alle bøger, der har fået mig til at grine – og alle bøger, der rejser store, væsentlige spørgsmål neden under deres veloplagte historiefortælling.
Spørgsmål om ensomhed, om etik, om hvornår ”noget” bliver til ”nogen”, om familie, om hemmeligheder, og om hvordan man lever sit liv i en verden truet af klimakollaps. Og om hvordan man skaber mening i alt det.
Kort sagt: her er tre yndlingsbøger. Rigtig god læselyst!
Absurd og livsklog roman
En familiehistorie, en videnskabs-roman og en bog fuld af hemmeligheder: Tag lidt 'Monty Python'-humor, bland med absurditet a la Wes Andersons 'The Royal Tenenbaums', og tilsæt viden om hjerneforskning og kunsthistorie, en knivspids teologi, lidt økosystemisk kollaps, og rør op med konspirationsteori, familieforviklinger og søskendejalousi – så begynder du at nærme dig den veloplagte bastard, som den her bog er! 554 siders komplet vanvid med fuldstændig sammenhængende logik.
Et eksempel? Ja da. Mød Clara, der er taget til Påskeøen:
”Clara så sig omkring og tænkte: Jeg sidder med tømmermænd på det ensomste sted i verden og venter på jordens totale kollaps sammen med en afdanket barnestjerne og en retarderet ung Thoreau med ukontrollerbar libido. Peak life.”
Svenssons roman udkom på engelsk sidste år og blev i den anledning longlisted til den internationale Booker-pris. Fuldt forståeligt, for HOLD da op en læseoplevelse!
'Et system så storslået at det blænder' af Amanda Svensson, Modtryk, 554 sider, 300 kr.
Krise, humor og galskab
Ægteparret Anja og Anders bor i en lækker lejlighed og har ingen store problemer, før regeringen indfører en klima-lockdown og dermed lukker alle inde i deres lejligheder på ubestemt tid – for at nedbringe CO2-udledningen.
I modsætning til corona-nedlukningen er der ingen udsigt til, at denne lockdown bliver ophævet. Og selvom parret (ligesom alle andre danskere) jævnligt får bragt en kasse fra Aarstiderne (naturligvis, af CO2-hensyn, fyldt med kun grøntsager), så begynder presset relativt hurtigt at kunne mærkes. Hvilket Anja da også indvier sine to vandrende pinde, Penge og Bacon, i.
Og herfra bliver alt kun mere mærkeligt. En stærkt underholdende roman om ensomhed – og kedsomhed.
'Penge og bacon af Anna Juul, Lindhardt og Ringhof, 270 sider, 200 kr.
Kræfter i leret
I en bygd i Norge bor en helt almindelig familie: far, mor og to børn. Faren, Tormod, havde en vild periode som ung, hvor han, som det hedder i bogen, ”var ved at miste grebet” – men han blev reddet af Siv, som nu er hans kone.
Da familiens hund forsvinder, får Tormod behov for at fylde tomrummet med noget, og han begynder at interessere sig for ler. I sin garage blander han leret med forskellige andre ingredienser – og efter en særlig vild weekend, hvor han får besøg i garagen af en ven fra sine vilde ungdomsår, udvikler leret sig til noget … andet.
'Vi er fem' starter som en fredelig familiefortælling og udvikler sig til en art Golem-fortælling om stærke kræfter, der lurer lige under overfladen af det normale. En absurd veloplagt, grotesk, virkelig sjov og tankevækkende roman.
'Vi er fem' af Matias Faldbakken, Gutkind, 216 sider, 250 kr.