Livvagterne har lægetaske med: Frygter for dronning Margrethes helbred

Da dronning Margrethe for snart halvandet år siden abdicerede fra tronen, var helbredet en af de afgørende årsager.

logo herognu HER&NU HN

Siden den store rygoperation i foråret 2023 har hun gået med stok, og i efteråret faldt hun ned ad trapperne på Fredensborg Slot og måtte indlægges på Rigshospitalet med en skade omkring nakkehvirvlerne samt brud på venstre hånd.

Nu er folkene omkring hende begyndt at tage deres forholdsregler, så de kan give den 85-årige majestæt livreddende hjælp, hvis det skulle blive nødvendigt.

– Tiden slider, og ”dårligdommene” bliver flere. Man overkommer ikke længere det samme, som man kunne engang, sagde dronningen i det, der skulle blive hendes sidste nytårstale.

Da hun i forrige uge besøgte vikingemuseet Trelleborg ved Slagelse, bar en af hendes livvagter en særlig rygsæk fyldt med lægeudstyr.

Den er efter sigende en del af deres standardudrustning i bilen, og det er yderst sjældent, at de har den med rundt ved et arrangement.

Artiklen fortsætter under billederne...

Livvagtens medicinske rygsæk er af mærket Tasmanian Tiger, der producerer professionelt udstyr til militæret og politiet.
Sammen med hofdamen og adjudanten kom Margrethe rundt på Trelleborgs store område i en golfvogn.
Siden hun overlod tronen til kong Frederik, har dronning Margrethe skåret gevaldigt ned på sine officielle arrangementer, men intet tyder på, at hun trækker sig helt tilbage. I sidste uge overrakte hun sin Videnskabspris ved en ceremoni hos Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Her nød hun efterfølgende en spændende samtale med psykolog Tone Roald, der fik prisen for sin forskning i, hvordan kunst påvirker sindet og forståelsen af verden.

Læge og foredragsholder Jerk W. Langer, 64, mener, at det er en helt naturlig forholdsregel, der nu bliver taget.

– Enhver person på 85 rummer en risiko for at blive ramt af akut sygdom. Det er typisk blodpropper i hjertet og hjernen, problemer med vejrtrækningen eller faldulykker. Ældre mennesker er meget udsatte ved fald. Ud fra dronningens alder og sygehistorik, som hun altid har været meget åben omkring, har man givetvis vurderet, hvad man skal være i stand til at yde af hjælp for at sikre en optimal behandling for det, hun er i risikogruppen for, siger lægen, der ikke har behandlet majestæten og kun udtaler sig generelt.

Læge og foredragsholder Jerk W. Langer.

Ifølge Jerk W. Langer indeholder den type rygsæk typisk alt fra hjertestarter, iltflaske med maske, rør til intubation, ispose eller kølepose til brug ved fald, væske til drop, halskrave og medicin til at opløse blodpropper, hjertemagnyl, adrenalinspray, astmaspray, antihistaminer og smertestillende.

LÆS OGSÅ: Nygifte Rolf Sørensen åbner op: Mette reddede mig

– Livvagten er uddannet og trænet til at bruge alt, der er i rygsækken. Der vil sandsynligvis også være udstyr til at måle blodtryk og hjertefrekvens. Og det kan sende målinger direkte til et hospital, så en læge kan ordinere den medicin, der måtte være i rygsækken indtil en læge eller ambulance når frem, forklarer Langer, der trods de åbenlyse skridt til at sikre akuthjælp, hæfter sig ved, at dronningen fremstår upåvirket og smilende, når hun er ude.

– Det er min bedømmelse, at man tager de her forholdsregler, så hun i stedet for at sidde hjemme på slottet stadig har mulighed for at komme ud og opfylde sin kongelige funktion. Det er godt for hendes livskvali- tet. Derfor er det ren fornuft, at man tager højde for hendes risici og er forberedt, hvis der skulle opstå en eller anden situation, slutter han.

Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Du kan tegne et abonnement ved at klikke HER.