Flødeboller: Lækre, nemme og hjemmelavede - ALT.dk

Flødeboller: Lækre, nemme og hjemmelavede

Skal det være med eller uden kokos? Det er ofte enten eller, hvilken af de to, man vælger, når man får stillet en bakke flødeboller foran sig. Men hvad med at lave dem helt selv? Det er let, de smager helt uimodståeligt og så bestemmer du helt selv, hvordan de skal fyldes og med hvad de skal overtrækkes.

Find en opskrift på flødeboller, du kan i gå kast med, her på ALT.dk, hvor vi har alle flødebolleopskrifter, den søde tand måtte begære.

Den har gennem tiden haft flere forskellige navne – nogle mere politisk ukorrekte end andre – og så har den i øvrigt ikke noget at gøre med en bolle. I hvert fald ikke boller, som vi kender dem i traditionel forstand. Fløde er der sådan set heller ikke i. Uanset hvad man vælger at kalde den, hersker der ikke nogen som helst tvivl om, at flødebollen er et hit blandt store og små. Hjemmelavet er altid godt, og det gælder bestemt også, når det kommer til flødeboller. Her på ALT.DK finder du de bedste opskrifter.

Flødeboller igennem flere hundrede år

Der er uenighed om, hvorvidt det nu også var i Danmark, de søde boller blev lavet for første gang. Nogle påstår tværtimod, det var i Skotland. Vi mener selvfølgelig, at flødebollerne er danske. Flødebollerne går faktisk så langt som hundrede år tilbage, for det var i starten af 1900-tallet, at opskriften på dem blev sat i produktion i Danmark.

Dengang var navnet et andet, et noget mere kontroversielt et af slagsen, der derfor senere blev bandlyst. Navnet blev ændret, men ideen og opskriften er forblevet den samme; en bolle med bund af vaffel, fyldt med luftigt skum bestående af æggehvide og sukker, der er overtrukket med et ultratyndt lag chokolade. Det er i hvert fald sådan, vi kender den her i Danmark, hvor en kasse med flødeboller som regel altid er tømt hurtigt, når først der er taget hul på den.

Varianter i det uendelige

Engang var det kun det groftmalede kokosmel, der var drysset ovenpå, som adskilte de to forskellige varianter fra hinanden. Nu er der talrige smagsvarianter, nogle mere særegne og spændende end andre. Det gælder alt fra udgaver med for eksempel lakrids- og hindbærfyld og med både lys, mørk og hvid chokolade som overtræk.

De helt traditionelle flødeboller er lavet på en vaffelbund, men nu kommer de såmænd også i en luksusudgave med marcipan i bunden. Luksusflødeboller er faktisk at finde i mange bagerier efterhånden og kan være et alternativ til en almindelige flødeskumskage.  

Kunsten at lave flødeboller

Det kræver lidt øvelse og snilde at lave sine egne flødeboller, men har du først fanget dét, er det en leg at lave dem fra bunden. Hvis du laver flødebollerne selv, kan du helt selv bestemme, hvad du skal have i dem. En traditionel version – måske med kokosmel på toppen – er en sikker vinder, og dem kan du lave ud fra denne opskrift på nemme flødeboller. Hvis du har mod på nogle andre varianter, kan du herunder se fire lækre forslag på fabelagtige flødeboller:

Server dem til eftermiddagskaffen, som alternativ til slikskålen i weekenden til middagens syndige afslutning eller til den søde tand, lige når du har lyst. Det er kun din dig – og din samvittighed – der sætter grænserne!