Nytår 2024 – inspiration til den perfekte nytårsaften

Nytårsaften 2024

Find inspiration til den perfekte nytårsaften her på siden: Fra den lækreste mad og drikke til sjove lege, borddækning, nytårsforsæt, pynt og smukt tøj.

Men hvordan skal DIN nytårsfejring være?

På årets sidste aften kan vi hylde det forgangne år og overgangen, hvor vi går ind i et nyt. Derfor er nytåret forbundet med skønne traditioner i mange kulturer - også herhjemme.

Læs mere om nytår her.

Hvor stammer nytår egentlig fra?

De fleste af os i Danmark forbinder nytår med nytårspynt og dronningens nytårstale kl. 18 - og så fortsætter aftenen traditionen tro med alverdens ritualer. Lige fra at synge med fra første tone af "Vær velkommen, Herrens år" ved midnat til fyrværkeri og at holde et brag af en fest med masser af konfetti.

Men hvad er historien bag vores nytår, som vi kender det?

Første gang, man har set et eksempel i historien på noget, der minder om nytårsfejring, er ifølge Videnskab.dk babylonernes ”Akitu-fest” i det herrens år omkring 2.000 år f.Kr.

Her hyldede man guderne i en form for byparade og udførte forskellige ritualer for at ”rense” verden fra kaos i det forgange år og komme godt fra start i et nye år.

Det var dog først meget senere, at romerne fik den idé at fejre nytår den 1. januar. Den gamle romerske kalender bestod nemlig kun af 10 måneder, og året startede med forårsmåneden marts, fordi man var mere optaget af årstider og høste-sæson end af præcise datoer.

Dansk nytårsfejring

I de fleste kulturer i dag er nytår ikke forbundet med noget religiøst, men traditionen er en fejring, hvor vi siger farvel til det gamle år og en overgang til det nye. Vi markerer officielt årsskiftet efter den gregorianske kalender, som er den almindelige danske kalender.

Når vi i dag skal tage afsked med det gamle år, forbinder mange af os det med nytårsfesten. Om den er lille og intim eller stor og forbundet med et lettere tungt hoved nytårsdag...

Men hvordan får DU bedst fejret nytåret? Få inspiration og gode råd her.

Nytårsmenu

Maden er en vigtig del af nytårsaften for mange, og det kan give sved på panden hos enhver vært og værtinde, men ingen panik!

Tjek hele vores nytårs-madunivers ud og bliv inspireret til en den perfekte nytårsmiddag, der får tænderne til at løbe i vand – eller få en mere afslappet og overskuelig aften ved at bestille mad ud af huset.

Vi har også et væld af opskrifter på lækre kransekager og gode bud på den helt rigtige vin til nytårsmiddagen og de perfekte bobler, så I kan skåle jer ind i det nye år.

Så behøver du ikke at blive nervøs over at sammensætte menuen til årets sidste fest. Du kan i stedet gå all in på at pynte bordet, planlægge sjov underholdning eller købe masser af guld glimmer til Danmark går ind i et nyt år.

Nytårskjoler – og festligt hår og smukke negle

Vi har også samlet 10 fine bud på årets nytårskjoler til dig, der skal til nytårsfest – og andre skønne forslag til garderoben, hvis du savner alternativer til det mere klassiske look.

Smuk make-up, hår og negle er også på to-do-listen for mange, når årets sidste dag fejres med lidt ekstra pynt. Læs vores guide til, hvordan du lægger den perfekte nytårsmakeup og se videoer om smokey eyes og smukke, røde læber.

Skal du gå all in på dine negle til årets nytårsfest, kan vi også anbefale denne guide til smukke negle. Om du går efter et look med pynt, en regnbue eller bare vil have festlige negle, så guider den dig til, hvordan du gør dine negle klar til alt pynten.

Og så er der selvfølgelig håret. Har du mod på at prøve noget nyt, kan du gå på opdagelse i denne store guide, hvor vi har samlet 19 tips til festlig håropsætning.

Hvordan skal du fejre nytår?

D. 31. december er ofte forbundet med stor forventning, og vores nytår skal helst fejres med rådhusklokkerne, nytårspynt, balloner , guld, sølv og guirlander.

Mangler du og dine venner bud på nytårsfester, samler vi hvert år en guide med nytårsfester med gode dansemuligheder – uanset om du bor i Aarhus, Odense, Aalborg eller København. Festen opstår, når mennesker samles, og så kan I finde nogen at sige godt nytår til, når det nye år begynder.

Hvis I bliver hjemme for at fejre nytåret, kan I finde inspiration til en række sjove nytårslege for voksne, der med sikkerhed underholder hele selskabet.

Gode nytårsforsætter

Et nyt år står for døren, og det er et tema, der får mange til at lave nytårsforsætter, hvor de tager ejerskab på noget, de gerne vil ændre for fremtiden.

For hvad kan gøre dit liv bedre efter 1. januar? Her på siden kan du blive klogere på, hvordan du laver et nytårsforsæt, der rent faktisk holder – og få ekspertens forklaring på, hvorfor det ofte går galt. Du kan også læse med, når redaktionen giver bud på ting, der kan optimeres i det nye år (som ikke er slankekure eller rygestop...)

Nytårsdag - film og mad

Efter festen d. 31. december og fyrværkeri kommer der også en dagen derpå. D. 1. januar er festlighederne, pynt og nytårstalen langt væk, og champagne er det sidste, vi har lyst til. Så nytårsdag har de fleste af os således en oplagt anledning til at finde opskrifter på god "tømmermændsmad" og gode film at hygge sig med. Det er næsten en tradition på lige fod med nytårspynt og fyrværkeriet. Alt sammen noget, du også finder her.

Vi håber, I fejrer slutningen af året med massere af nytårspynt og god stemning - uanset hvordan i skal fejre.

Godt nytår fra ALT.dk!