Nytårstale-bingo og 'Året, der gik'-quiz: Her er 5 sjove lege til din nytårsaften

Mens vi venter på rådhusklokker og fyrværkeri, er der masser af tid til sjove selskabslege og underholdning nytårsaften. Vi har samlet fem bud på (voksne) nytårslege her.

Det er nytårsaften, og hele selskabet vil gerne have ekstra gang i hyggen, inden I til midnat skal råbe "godt nytår" højt i kor.

Men udover middagen med god mad, musik og bordbomber, hvad skal I så få tiden til at gå med i løbet af aftenen, så det bliver en mindeværdig nytårsfest?

Svaret er: Underholdende indslag og nytårslege – hvis I spørger os! 

En sjov leg for mange deltagere, hvor alle gæsterne kan være med, giver nemlig fuld plade på årets sidste dag, og nytårslege er bestemt også for voksne.

Vi har derfor samlet fem skønne bud på sjov underholdning og nytårslege, så du kan finde inspiration til underholdningen nytårsaften. Og hvor I faktisk lige så godt kan starte allerede under kongens nytårstale, så I når igennem alle quizzerne, inden nytårsfesten lakker mod enden, fem minutter i 'en taxa hjem' om morgenen.

Der er også en sangleg, navneleg og klassisk leg med to bud på sjove quizzer, nemlig én om året, der er gået, og én om kvinders anatomi.

Se 5 bud på nytårslege her:

Dronningen

1. Nytårstale-bingo

Rigtig mange af os har siddet klar foran skærmen, når Dronning Margrethe har holdt sin årlige nytårstale – og i år er vi endnu mere spændte, når Kong Frederik skal holde sin første af slagsen! 

Derfor er det også oplagt underholdning at starte festen med at samle alle gæsterne og kaste sig ud i "NYTÅRSTALE-BINGO".

HVORDAN: Konceptet er simpelt. På hjemmesiden nytaarstalebingo.dk kan I lave en alternativ bingoplade til alle i selskabet. Vær opmærksom på at printe (eller afskrive i hånden) en bingoplade på et stykke papir til hver gæst, så alle kan udføre opgaven under legen.

På pladen er de traditionelle tal skiftet ud med ord, som dronningen gennem årene har været kendt for at bruge, når hun har holdt nytårstaler, fx "prinserne", "Kongeskibet" og "Gud bevare Danmark". Samtidig er der ord knyttet til årets største begivenheder, som Kong Frederik MÅSKE også vil inddrage? I år kunne det eksempelvis være ord, som "USA", "klima" og "kunstig intelligens".

Mens alle deltagerne lytter til talen, krydser de af, hvis der nævnes et bestemt ord, bestemt tema eller sætning, som de har på deres plade. Den gæst, der først opnår en række eller fuld plade – eller bare flest rigtige på sin plade – vinder!

TIP: Undervejs kan du i den voksne version indføre, at man skal drikke af velkomstdrinken hver gang, man har et ord på pladen. Det kan godt være startmotoren til en (ekstra) festlig aften, som tydeligt huskes til næste fest.

2. alt.dk's store 'Året, der gik'-quiz

Der er ikke noget mere passende nytårsaften end at underholde med en vaskeægte nytårsquiz om året, der er gået. For hvor meget husker alle gæsterne egentlig om 2024?

Det er der rig mulighed for at få genopfrisket (eller få "udstillet") i denne quiz i løbet af jeres nytårsaften. Fx som en "pause-leg" under middagen, hvor alle deltagerne alligevel er samlet, og man har brug for at få tiden til at gå, inden næste lækre ret serveres. Med leg går tiden jo hurtigt, og stemningen holdes i top!

HVORDAN: Del selskabet op i hold (ideelt set i to grupper – alternativt kan alle gæster være sammen to og to). Stil derefter spørgsmål om årets gang, som hvert hold skal svare på. I kan selvfølgelig selv stå for at lave spørgsmålene – måske om hinanden, hvis I kender hinanden godt – MEN ellers så bare rolig. Vi har gjort det nemt for jer.

Vi har nemlig allerede samlet 25 spørgsmål, som I kan dyste deltagerne i, og dem kan I hente lige her: Alt.dk's store 'Året der gik'-quiz 2024

TIP: Vinderholdet får en flaske bobler til deling og fester videre. Taberne tager opvasken!

3. Hit med sangen

Hver fugl synger med sit næb – og det skal jeres gæster til nytårsaften nok også komme til at gøre, når I med denne leg mindes, hvad det nu lige var, vi alle gik og nynnede til i løbet af året. Hvad var de store hits i 2024? 

HVORDAN: Lav en playliste med årets største hits. Gå fx på YouTube eller Spotify og søg efter nogle af deres mange "2024"-playlister, der findes dér. Der kan man få masser af idéer til en playliste, der kan løfte stemningen både under quizzen og for eksempel, mens I spiser middagen.

Del selskabet op i to grupper – måske endda med personer, der ikke kender hinanden, for quiz er altid en god måde at få folk rystet sammen på.

Derefter får én deltager et par høretelefoner på og får spillet en sang, som vedkommende nu skal synge/gengive for sit hold. Hvis de ikke kender sangen, må de nynne/synge med efter bedste evne, og det samme gælder naturligvis også alle deltagerne, der hepper på og byder ind med svar og ideer til, hvad sangen mon kan være for en.

Det her er en af den slags nytårslege, der kan føre til sjove fortolkninger af kendte sange, lover vi – og det er god underholdning. Hvert hold dyster på skift mod hinanden i legen. Hvis der er flere end to hold, kan man lade turen gå bordet rundt i urets retning. Flest rigtige svar udløser naturligvis en uovertruffen sejr – men vi lover, at i den her konkurrence er det den rene underholdning og fest, der gør legen så god. Her er det virkelig tab og vind med samme sind!

TIP: Sangen kan startes midtvejs for at gøre det endnu sværere. I kan også vælge at lave en version, der hylder alle de største sange fra fx 2010'erne som årti. Der kan I få inspiration til sange lige her: Hvilke sange lyttede vi MEST til i 2010'erne? Se svaret her.

kussequiz nytårslege.jpg

4. Den Store Kusse-Quiz

Ja, med denne sjove leg er vi liiidt (læs: meget) under bæltestedet, men det skal der jo også være plads til i løbet af aftenen, tænker vi. 'Den Store Kusse-Quiz' er da også mest for sjov, men samtidig er den faktisk OGSÅ ret lærerig og informativ, det lover vi! Sådan er de bedste selskabslege: Underholdende, festlige og perfekte til at sætte fut under enhver nytårsaften.

Men er en quiz om kvinders underliv ikke kun for gæster af hunkøn? Nej. Er der andre køn med i selskabet, vil vi mene, at det faktisk kun er ganske passende, at de (også) viser deres viden om den kanal, de jo også kommer fra... Derfor er denne quiz ofte et stort hit til en sjov leg på en festlig aften! 

HVORDAN: Vi har lavet forarbejdet og produceret spørgsmål (og svar) til Den Store Kusse-quiz her. I behøver ikke at have printet den ud på forhånd. I skal vælge en person, som læser spørgsmålene højt ét for ét. Derefter skal alle gæsterne ellers bare gætte løs – og forhåbentlig ikke bare komme med løse idéer på svarene.

Lav jeres eget pointsystem for at finde en vinder af legen. Det kan for eksempel være, at den, der først svarer rigtigt, får et point. Og omvendt, hvis man svarer forkert, så bliver der trukket et point fra.

Alternativt kan alle gæster få udlevet et stykke papir og en pen, og de skal så skrive deres svar ned på papiret. Alle svarene samles og efter en optælning af rigtige svar, kåres der en vinder af legen, der helt bestemt får selskabet til at huske festen. 

TIP: Vinderen af aftenens selskabslege skal tituleres som "Vinderen af Den Store Kusse-quiz" hele aftenen. Naturligvis!

P.S. Hvis nogen brokker sig over "uligheden", har vi (naturligvis!) på alt.dk også lavet samme quiz med omvendt fortegn, som I også kan underholde jer med – måske dog ikke under middagen... Find legen her: Den store penis-prøve: Hvor meget ved du om mandens bedste ven?

5. "Margrethe-skål"

Den klassiske festleg er et sikkert hit nytårsaften, når det gælder sjove selskabslege, også på årets sidste aften. Vær klar til mange grin!

HVORDAN: Alle gæsterne skriver navne på kendte personer ned på tre små sedler. Det er vigtigt, at det er personer, der som udgangspunkt er kendt for alle deltagere i legen. Tænk for eksempel på danske og udenlandske kendisser, og folk, der er kendt fra for eksempel film og serier, politik, bøger, erhvervslivet, musik, fjernsyn, sport, mad eller fra internettet. Sedlerne foldes sammen og kommes ned i en Margrethe-skål.

Selskabet deles op i to hold. Husk at udvælge en person, der tæller point undervejs, så alt går retfærdigt til under festen.

Runde 1: Når legen endelig går i gang, skal en deltager fra et hold på 60 sekunder forsøge at forklare sine holdkammerater flest mulige af de kendte personer – UDEN at sige navnet på personen højt.

Der må kun trækkes én seddel ad gangen. Deltageren, der trækker sedler, må snakke og bruge fagter alt det, som deltageren vil, når de 60 sekunder er i gang. Så snart det kendte navn er gættet, må der trækkes en ny seddel. Det gælder altså om, at deltagerne når at gætte så mange navne på sedlerne, inden de 60 sekunder er gået. Hver seddel tæller for ét point.

Holdene skiftes med at trække sedler, indtil der ikke er flere sedler i skålen. Derefter foldes alle sedlerne sammen på ny og kommes i skålen. Og så er I klar til anden runde af legen.

Runde 2: En deltager skal på ét minut forsøge at forklare flest mulige navne for sit hold - KUN ved hjælp af ÉT ENESTE ord (og igen, naturligvis uden at sige navnet på personen). Fagter og andet er IKKE tilladt.

Det vil sige, at i modsætning til første runde, må man kun forklare navnet med ét enkelt ord.

Holdene skiftes igen til at trække sedler indtil der ikke er flere sedler i skålen. Derefter foldes alle sedler og kommes i skålen på ny.

Runde 3: En deltager på holdet skal på ét minut forsøge at forklare flest mulige navne for sit hold KUN via fagter. Ord og lyde er IKKE tilladt. Holdene skiftes ligesom tidligere i legen, hver gang der er gået et minut. Runden er slut, når der ikke er flere små sedler i skålen.

Vinder: Det hold, der har gættet flest rigtige i løbet af de tre runder, vinder.

TIP: Lav jeres Margrethe-Skål i en nytårsversion med "2024-tema". Der må alle navnene, der kommes i skålen, KUN være på aktuelle personer fra året, der gik – altså folk, som har været EKSTRA meget oppe i vælten.

Rigtig godt nytår og god nytårsfest fra alle os på alt.dk!

Vi ses, når kalenderen viser år 2025!