Skilsmisse – find svar på alt om børn, økonomi og proces

Her på siden finder du gode råd til dig, der skal skilles, så som eksperttips til, hvordan du kommer oven på igen, og selvfølgelig masser af interviews med både kendte og ukendte, som selv har gennemgået en skilsmisse. 

Hvad er reglerne for børnebidrag? Eksisterer det lykkelige forhold til din eks.? Og hvordan får vi julen til at fungere? Gå på opdagelse i vores artikler og bliv meget klogere.

Hvordan bliver man skilt?

Du kan søge om skilsmisse på nettet. Du og din ægtefælle skal udfylde en ansøgning og sende den til Statsforvaltningen. Før I kan blive skilt, sikrer Statsforvaltningen sig, at I er enige om, om den ene af jer skal betale ægtefællebidrag og hvem af jer, der evt. skal blive boende i jeres tidligere fælles hjem, hvis I har en leje- eller andelsbolig. Hvis I ikke kan blive enige, kan I vælge at komme til en vilkårsforhandling i Statsforvaltningen. Hvis I er enige om at blive skilt, behøver I ikke at blive separeret først. Er I ikke enige om at blive skilt, skal I være separeret i seks måneder, inden I kan blive endeligt skilt. Du kan søge skilsmisse på Borger.dk.  

Jeg skal skilles

Men du er ikke alene. Tal fra 2012 viser ifølge Danmarks Statistik, at 46,5 procent af alle ægteskaber ender med at gå i opløsning. Det vil sige, at mere end 4 ud af 10 ægtepar går fra hinanden. I 2016 valgte hele 17.426 par at blive skilt. Har du og din partner børn, er der mindre risiko for, at I går fra hinanden. Næsten dobbelt så mange par uden fælles børn vælger at gå hvert til sit.

Artikler om skilsmisse og citater om at blive skilt

– Jeg fik revet gulvtæppet væk, fundamentet styrtede i grus. Alt det, jeg troede på, var væk. Jeg havde følelsen af ikke at kunne regne med noget eller stole på nogen og frygtede for, hvad der skulle ske i fremtiden. Jeg skammede mig meget over at skulle skilles. Jeg syntes, det var et nederlag, en fiasko og et tegn på, jeg ikke klarede det, fortæller Marie Louise Bossow i et interview. Hun blev forladt af sin mand gennem 19 år.

Mine forældre blev skilt, da jeg var 10 år. Heldigvis gjorde de sig sindssygt umage med at vise mig, at det var okay. Det har sikkert hjulpet mig senere i livet, for – ja, det er jo ikke et skill, man er specielt glad for i sit liv – men jeg synes faktisk, at jeg har klaret mine skilsmisser ret godt. Hvis jeg virkelig skal give mig selv en dum superheltekraft, så er det den: Jeg er rigtig god til at blive skilt, fortæller skuespillerinden Iben Hjejle i artiklen ” "Jeg synes, jeg har klaret mine skilsmisser ret godt".

– At blive skilt var en kæmpe omvæltning for mig. Det første stykke tid var jeg bare ked af det, men så besluttede jeg at bruge skilsmissen som anledning til at se på mig selv og på den måde, jeg levede på. Jeg har altid været den søde pige, der gjorde, som folk forventede, og det var også den rolle, jeg havde taget på mig i forholdet med Lai. Men faktisk var jeg træt af at please. Jeg var træt af at lade som om og lyve for mig selv, og jeg var træt af at bekymre mig om, hvad folk tænkte om mig. Jeg havde brug for at træde i karakter, fortæller danser Mie Moltke om sin skilsmisse fra skuespiller Lai Yde i artiklen “Hele min verden ramlede”.

3 gode råd – sådan kommer du over sorgen efter en skilsmisse

1. Mærk smerten

Der er ikke en smutvej igennem sorgen, når et ægteskab går i stykker. Jo flere omveje du laver, for at undgå at mærke smerten, jo længere tid tager det at bearbejde sorgen. Derfor skal du indse, at smerten kommer i bølger og lade dem føre dig med for at være i smerten, anbefaler coachen Lykke Rix i artiklen ”Coachens 4 råd til at komme ud af krisen efter skilsmisse”.

2. Løb en tur

- Det var her, jeg kunne få afløb for smerten, fortæller fraskilte Anne Mette Rasmussen i et interview.

- Jeg var alene på løbeturene, og jeg skulle derfor ikke forholde mig til andre mennesker. Når jeg en sen fredag eftermiddag løb gennem skoven, mens solen gik ned, stoppede jeg op og sagde højt til mig selv: Det her er livet. For at overbevise mig selv om, at det nok skulle gå. Jeg fik grædt ud, råbt og tænkt. Når jeg kom hjem, var jeg tømt for fysisk energi, men også for dårlige tanker.”

3. Løft dine følelser ind i et andet rum

- Uanset hvor såret eller vred du er, skal du løfte dine følelser ud af skilsmissen og ind i et andet rum - det kan være hjem til veninden, familien eller hos en terapeut. Det er sindssygt vigtigt, at man ikke bruger hinanden som trædepuder lige efter en skilsmisse, råder livsstilsekspert Flemming Møldrup i artiklen ”Her er mine 5 bedste råd til en lykkelig skilsmisse”. Han er selv fraskilt med delebørn.

Skilsmisse: Hvad skal man huske?

Det kan virke uoverskueligt, når I lige har taget beslutningen. Hvad nu? Hvor skal børnene bo? Hvad med bodeling? Hvilke økonomiske konsekvenser får det for jer? Og hvad skal I generelt huske?

Her er 7 ting, I i hvert fald skal huske, når beslutningen er truffet:

  1. Fortæl jeres forældre og søskende, at I skal skilles.
  2. Kontakt børnenes lærer eller pædagog og informer dem.
  3. Indsend separationspapirerne.
  4. Lav en aftale om, hvordan udgifter til børnene skal fordeles fremover.
  5. Få ændret alle øvrige abonnementer. Husk at licens følger den person, hvis navn det står i og ikke adressen.
  6. Hvis du vil have dit efternavn ændret tilbage til dit fødenavn, skal du kontakte det lokale kirkekontor. Hvis du ændrer dit navn, skal du huske at ændre dit pas.
  7. Kontakt SKAT, så I kan få ændret jeres indkomster og fradrag. Se flere punkter til din huskeliste her. 

Her på siden finder du artikler fra ALT for damerne, Eurowoman, FIT Living, Hendes Verden og Hjemmet.