Det mener eksperterne om boostkuren
Frk. Skrumps boostkur er ikke så ligetil, som den lægger op til, hvis du spørger læge Jens Meldgaard Bruun og professor Lotte Holm. Den kræver masser af planlægning og endnu mere rygrad på boostdagene, hvor du kun må spise 800 kalorier. Til gengæld er de enige om, at måden at sammensætte kosten på, og at viljen til forandring er vigtig for succes. Her dykker de ned i ni af kurens påstande.
Kuren påstår at …
1. Boostkuren er enkel
LH: “Jeg synes ikke, det er en enkel kur, tværtimod er den uendelig kompliceret. Den kræver planlægning og en overvågning af dine dage, og du er nødt til at have planen ved hånden for at huske principperne. De ting, du skal gøre, er sikkert ikke besværlige, men kompleksiteten af at veksle mellem et forskelligt energiindtag på forskellige dage, er ikke så enkelt. Det er det heller ikke at spise kun 800 kalorier på dage, hvor du skal være på dupperne.”
JMB: “Det kræver planlægning og en strategi at kunne leve sådan, særligt hvis du er en del af en familie, men planlægger du det godt, kan det godt lade sig gøre. Fremgangsmåden er enkel, men det er også en hård kur. 800 kalorier på en boostdag er ikke ret meget. Det er halvdelen af behovet for en kvinde i 30’erne, som vejer omkring 60 kilo og er 170 centimeter høj. Kuren vil helt sikkert give et vægttab, men du kan formentlig kun holde kuren i kort tid. Og så har kuren den svaghed, at den ikke tager højde for dit køn, din vægt, højde og alder. En høj, tung kvinde vil have et større kaloriebehov end en lille og spinkel, og jo længere væk, du kommer fra dit kaloriebehov, jo sværere er det at følge kuren.”
2. Viljen til forandring skal være der for at tabe dig
LH: “Det tror jeg er rigtigt, særligt når du skal køre et så stramt designet forløb som boostkuren. Du skal være meget besluttet på, at det er det, du vil, for begynder du først at slække på det, så går det i opløsning.”
3. Grove kulhydrater, protein og sunde fedtstoffer er kernen i en god kur
JMB: “Ja, det er dybest set kernen i enhver sund diæt. Kurens fokus på, at dens sammensætning af mad sikrer en optimal blodsukkerbalance, betyder dog ikke så meget for den almindelige dansker med en normal sukkeromsætning. Den sammensætning af mad giver en stabil mæthedsfornemmelse, men det har ikke noget med blodsukkerbalancen at gøre, da sukkeret ikke gør dig sulten.”
4. Din forbrænding falder, hvis du spiser få kalorier hver dag
JMB: “Ja. Overordnet er det sådan, at hvis du spiser mindre, så tænker kroppen, at den skal holde på energien, fordi den gerne vil forsvare din kropsvægt, og derfor sætter kroppen forbrændingen ned. Alle vægttab giver derfor en reduktion i forbrændingen.”
5. Du booster forbrændingen ved at skifte mellem få og lidt flere kalorier pr. dag
JMB: “Nej. Dit basalstofskifte, som er den forbrænding, du har, når du er totalt afslappet psykisk og fysisk, er primært bundet op på dit køn, din alder og vægt. Derfor ændrer den sig også, hvis du taber dig, men ikke i forhold til, om du skifter mellem få eller flere kalorier pr. dag. Det er derimod dit samlede vægttab, der påvirker din forbrænding – som sagt ikke få eller lidt flere kalorier.”
6. Alt eller intet-filosofien virker ikke i kurøjemed
LH: “Jeg tror, det er individuelt, hvordan folk har det. Jeg opfatter ikke boostkuren som en livsstilsomlægning, men som et turboforløb, hvor du får et stort vægttab på kort tid, og i sådan et forløb er det individuelt, om du trives bedst med et totalt forbud af for eksempel søde sager, eller om du har det bedst med at kunne styre det selv. På langt sigt er jeg dog enig i, at det ikke duer med alt eller intet. Det er umuligt at leve med totale forbud for evigt.”
7. Får din krop ikke nok hvile, taber du dig ikke optimalt
JMB: “Både og. Der er ingen tvivl om, at en ordentlig nattesøvn er vigtig for at have et kropsligt velbefindende, men det er ikke søvnen i sig selv, der bestemmer din forbrænding. Din basale forbrænding kører, som den nu kører, Det, der sker, når du ikke sover særlig meget, er, at du ofte snacker langt mere og generelt lever mere usundt, og derfor taber du dig mindre.”
8. Sunde fedtstoffer optimerer et vægttab på maven
JMB: “Det er ikke korrekt. Godt nok reducerer vi fedtmassen efter et bestemt mønster, og fedtet mellem tarmene, som er det, der sætter sig som en topmave, er det, du forbrænder først. Derefter kommer brystfedt og lårfedt. Så ja, der er et hierarki i fedtforbrændingen, men det har de sunde fedtstoffer ikke nogen påvirkning på.”
9. Du motiverer dig selv med ros
LH: “Rosen er ikke nok i sig selv til at skabe motivation nok til at overholde en kur og opnå et vægttab, men det er ofte sådan, at mange, der er kede af deres vægt, pisker sig selv og synes, at de er for dumme eller udisciplinerede. De vil have godt at bekæmpe sådan et selvhad. Du kommer langt længere ved at tale pænt til dig selv.”