Få alle de bedste opskrifter på wok mad

Fra frisk lime, sød kokosmælk og skarp ingefær til sødlig and, krydrede svampe og velsmagende soya. De asiatiske wokretter favner bredt. Derfor har vi samlet et væld af forskellige wok-opskrifter her på siden. Du kan også læse mere om wokkens mange muligheder samt blive klogere på, hvordan den populære ret egentlig kom til.

Kender du wokkens opstandelse?

”Wokken er hjertet i enhver asiatisk ret”. Den rundbundede pande med de høje sider er anvendt overalt i Asien, og redskabet har i den grad også fundet vej til det danske køkken. Både restauranter, cafeer, kantiner og ganske almindelige hjem har nemlig fundet ud af, at wok-retter er både nemme og yderst velsmagende.

Derfor er vi langt fra de første mennesker, som har sat tænderne i asiatiske wokretter. Nærmere bestemt er det faktisk over 2000 år siden, at de første mennesker smagte mad fra wokpanden. Det var under Han-dynastiet, hvor flere stammer rejste rundt med en støbejernswok under armen. Og her er der forskellige teorier om, hvorfor netop wokken blev så populær. Nogle mener, at det var, fordi wokken både nemt kunne tages med og samtidig kunne tilberede store mængder mad hurtigt. Andre er overbevist om, at det var manglen på olie under Han-dynastiet, der gjorde wok-retter populære: Wokpanden har nemlig kun brug for en lille mængde olie for at kunne tilberede mad.

Wok: Mere mad på kortere tid

Det rundbundede køkkenredskab, de høje sider og det store håndtag giver tilsammen en wokgryde, som er centreret i størstedelen af al asiatisk madlavning. Her sørger wokgryden nemlig for at fordele varmen jævnt rundt i gryden, så de mange ingredienser bliver hurtigere tilberedte. Samtidig gør pandens høje sider det også muligt at vælte ingredienserne mere rundt, så de forskellige smage bliver blandet bedre.

Wokretter er derfor lig med mad på kortere tid. De mange ingredienser – uanset om det er kylling, kål, forårsløg eller kartofler – bliver nemlig tilberedt med en mere omfavnende varme, så de bliver hurtigere færdige og, modsat en almindelig pande, serveringsklare på samme tid. Wokpandens gode udformning er samtidig også besparende i forhold til fedt og olier, da den minimale bund og de høje sider sørger for, at maden ikke brænder så nemt på. Det giver både sundere og mere friske retter.

Lav wokretter på din måde
Wok er egentlig bare en betegnelse for madretter, som er tilberedt i den asiatiske, rundbundede pande. Derfor er der også et væld af tilgange, opskrifter og ingredienser, når det kommer til wokretter. Det giver frihed til dig som kok og mulighed for at kombinere netop de smage og tilberedningsmetoder, som du finder mest interessante. En wokpande kan du blandt andet bruge til dampning, pandestegning, dybstegning, kogning, braisering og stuvning.

Med wokpander kan du således tilberede dine yndlingsmadvarer på din foretrukne måde. Er du derfor vil med fisk, kan du eksempelvis koge torsk og blande det med dampede porrer og stegte koriander. Du kan også læse meget mere om wok med rejer eller wok med Pad Choi her. Er du mere til det vegetariske køkken? Så kan du også prøve at riste sesamfrø, koge asparges, dampe broccoli, dybstege champignoner og krydre det med hvidløg eller lime. Lyder det lækkert, så kan du skal du bare følge vores fremgangsmåde, hvor vi laver wok med asparges.

Skal der kød i wok?

Med wok er mulighederne uendelige – også når det kommer til råvarerne, du putter i. Er du eksempelvis vild med diverse kød, kan du starte fra en ende af og prøve dig frem med forskellige ingredienser. Blandt andet er der mulighed for at lave nemme wokretter med steak-strimler, da kødet blot skal bruge lidt olie og en god trækketid – det tilføjer nemlig en intens smag til diverse grøntsager. Du kan dog også prøve at kombinere din wok med kylling, basilikum, hvidløg, tomater og soya nede. Den søde kylling og de mange grøntsager gør sig nemlig godt sammen. Og vil du gerne give den fuld gas med smage, så prøv en chutney dertil, som bringer et eksotisk twist til retten.

Er du mere til det tungere kød, så fungere wok og oksekød også fabelagtigt sammen. Her kan du med fordel kombinere kødet med enebær, chili, kakao eller kanel, da det får kødets sødme til at træde endnu bedre frem. Eller hvad med skinkekød? Her kan du supplere med timian og hvidløg, som giver en kraftig smag til det ellers neutrale kød. Og hvis du gør det tidligt under tilberedningen, får du den kraftige smag til at udfolde sig endnu mere i wokretten.

Wok samstemmer derfor med et væld af ingredienser, og du kan nemt lave en personlig wokopskrift, som tiltaler netop dine smagsløg. Du kan selvfølgelig også bare lave wok, fordi det samtidig er nemt. Prøv for eksempel at smide gårsdagens rester i wokken sammen med dine yndlingskrydderier – så kan du se, hvor uproblematisk det er forvandle kedelige efterladenskaber til magiske hovedretter.

Giv din wok-opskrift et thai-tryk
Wok er, som sagt, en uundgåelig fremgangsmåde i forbindelse med det asiatiske og thailandske køkken. Derfor kan du gøre sig selv den tjeneste at holde dine wokretter i thailandske smagsnuancer – du vil ikke fortryde det. Her kan du bruge alt fra ingefær og chili til koriander, hvidløg, citron og soya. Det thailandske og asiatiske køkken er nemlig sprængfyldt med spændende smagskombinationer, som vil forblænde din aftensmad.

Mange asiatiske smage er dog allerede velkendte i Danmark. De fleste kender for eksempel godt den sur-søde sovs, der tit finder vej til vores nudler og chinabokse. Men sovsen kan meget mere end det. Smagnuancen, som er lavet af eddike, tomatpure, rørsukker og soya, kan nemlig med fordel anvendes i din wok, hvor den giver et fantastisk modspil til blandt andet kylling og grøntsager. Du kan også prøve klassikeren, Pad Thai, som wokret. Her blander du nudler, rejer, kylling og lækker marinade ned i den store wokgryde.

Giv din wokret et asiatisk udtryk – det er noget, alle kan lide. Du kan nemlig ende med at få nuancer af både søde, skarpe, milde og varme smage. Bliv inspireret til mange andre asiatiske smagskombinationer, og oplev nye måder at gøre din aftensmad både hurtigere og mere velsmagende på.