Muffins: Lækre opskrifter

Mageløse muffins

Chokolade, nødder, blåbær, banan og gulerødder. Mulighederne er næsten uendelige, når det kommer til muffins. De kan bruges til et væld af lejligheder, og så de er altid et sikkert hit blandt store og små. Få inspiration til dine næste hjemmelavede muffins her på siden.

Til eftermiddags- eller aftenkaffen, til fødselsdag – eller bare til når snacksulten melder sig. Muffins er gode at tage med dig på farten, de er nemme selv at lave og kan ikke mindst tilpasses, så de bliver lige, som du ønsker.

Den engelske og den amerikanske muffin

Oprindeligt var muffins faktisk slet ikke, som vi kender dem i dag. Det antages, at de første muffins-typer var de engelske muffins eller english muffins, som de naturligt nok kaldes i hjemlandet. English muffins er gærbaserede, hvorfor de egentligt minder mere om boller end kager. De engelske hvedebrødsagtige muffins er måske ikke så almindelige i Danmark, men det er de i England. Her serveres de typisk til morgenmad med smør eller med æg i retter som fx Egg Benedict og Egg Florentine. Begge er klassiske caferetter.

Den muffin-udgave, som de fleste formentlig kender bedst, er den amerikanske. Med en amerikansk muffin forstås en lille kage, der serveres i portionsform. Muffins bages typisk i mindre papirforme. Traditionelt er muffins lavet på en almindelig sandkagedej, hvori man har kommet forskelligt fyld i; Det kan være alt fra nødder og bær til chokolade. De mest kendte muffinvarianter og mest populære, er varianterne med banan og blåbær. Sidstnævnte sættes ofte i forbindelse med morgenmad, og kan derfor findes på mange kaffebarer, hvor du kan købe og tage den med på farten sammen med din to-go-kaffe. Gulerodsmuffins, der er toppet med den lækreste og syndige smørcreme, er også et klassisk, men sikkert hit. 

Én kagedej – mange forskellige muffins

Når du skal bage dine egne muffins, kan du roligt bruge denne grundopskrift. Den er ikke bare nem at lave, den kan også varieres i det uendelige. Find inspiration hertil blandt disse 6 lækre muffins, der alle er baseret på selvsamme grundopskrift. Du kan naturligvis også putte de ingredienser i, som du allerede har i dit køkken. Det er kun fantasien, der sætter grænser!

Er du vild med chokolade? Den sandkageagtige dej til muffins er muligvis den traditionelle, men chokolademuffins er ikke desto mindre lig med den ultimative forkælelse. Chokolademuffins findes ligeså i et væld af variationsmuligheder. Lav fx disse lækre, men nemme chokolademuffins eller prøv en variant med overraskende fyld. Hvis du er typen, der slet ikke kan få nok af chokolade, bliver du med al sandsynlighed vild med disse lækre triple-chokolademuffins. Her er ikke bare én, men tre slags chokolade i.

Hvad er forskellen på cupcakes og muffins?

To kager, der minder umiskendeligt meget om hinanden, er cupcakes og muffins. En af de største forskelle på de to kager, der begge bages i portionsforme, er, at cupcakes har frosting ovenpå. I visse tilfælde er det icing eller smørcreme, og så er cupcakes desuden næsten altid pyntede. Cupcakes er derfor en noget mere syndig og tungere omgang end muffins, men bages til gengæld i mindre forme. Muffins kan også sagtens spises med glasur, men spises i de fleste tilfælde helt, som de er, når de kommer ud af ovnen.

Hvis du vil prøve kræfter med de dessertagtige cupcakes, kan du se og få inspiration med disse 7 skønne opskrifter på cupcakes. Her er der alt fra en børnevenlig variant med banan og chokolade til en voksenudgave med kaffe, valnødder og chokolade eller krydrede cupcakes med syndig, hvid chokoladefrosting. Se vores samling af opskrifter på cupcakes.

Tag muffins med i madpakken

Det er ikke kun de søde muffins, der er et hit. Du kan faktisk også lave madmuffins, der er perfekte at tage med i madpakken til frokosten. Se bl.a. de her lækre muffins med skinke ost, som du også kan servere som en del af en brunchbuffet. Prøv også en mere festlig variant i form af minimuffins med gedeost og salvie, der går godt til en kold Margarita eller en anden kold drink. Muffins er med andre ord meget mere end en eftermiddagskage. Den kan også bruges som en lille appetizer, en snack til et glas – eller til en anderledes forret, når du skal have gæster.

Spar på kalorierne med sundere muffins

Prøver du at tabe dig eller holde den slanke linke? Muffins og en sund livsstil er faktisk ikke så uforenelige, som du måske går og tror. Der findes nemlig også et væld af lækre opskrifter på muffins, der ikke nødvendigvis er lig med plus i kalorieregnskabet. Et bud på en lidt mindre syndig muffin, som du måske aldrig har set eller hørt om før, er ”scruffins”, der er en slankeudgave af muffins. Scruffins er muffins i rugbrødsbolleform, hvor der desuden er chokoladestykker i. Fibre er der også masser af i disse fuldkornsmuffins med abrikoser. De er lavet uden sukker, men med sødemiddel i stedet, så der er også sparet på kalorierne.

Hvis du vil spare på kalorierne, sukkeret, mel eller måske blot ønsker at kunne spise muffins uden den dårlige samvittighed, kan du her se bud på sunde muffins. De er alle sundere end de almindelige varianter, men smager stadig syndigt og godt:

Gode råd, når du skal bage muffins

Muffins kan meget vel være en af de nemmeste kager at bage og kræver ikke, at du er mesterbager, før du går i gang. Alligevel er der nogle gode råd, som du med fordel kan bruge, når du skal bage muffins – så sidder de i skabet gang på gang.

1. Brug både papir- og metalforme

Hvis den dej, du bruger, er tynd og det samtidigt er papirforme, du bruger, kan du risikere, at dine cupcakes flyder ud og dermed mister den runde form. Dette kan undgås ved at sætte de dejfyldte papirforme i en fast bageform i metal eller silikone.

2. Fyld ikke formene for meget

Undgå desuden at overfylde muffin-formene, når du hælder dejen i.

3. Frys dem ned uden glasur

Har du bagt en stor portion, som du skal servere på et senere tidspunkt? Frys dine muffins ned uden glasur, og vent med at pynte dem, til du skal bruge dem.

4. Kom ikke dine muffins i køleskabet
Undlad at komme dine muffins i køleskabet, hvis ikke de bliver spist med det samme. Som det også gælder almindelig skærekage, holder muffins sig nemlig bedst, hvis de bliver opbevaret i en lufttæt beholder.