8 indretningsfejl mange begår - og hvad du kan gøre i stedet
Det er en kunst at indrette sig smukt og funktionelt. Her guider to indretningsarkitekter til, hvordan man kan undgå at gå i de typiske fælder, som mange danskere går i, når det kommer til boligindretning.
Man skal turde stå ved sine personlige valg og forfølge sine idéer. Men man skal også have modet til at dræbe dem igen, hvis de viser sig ikke at fungere - især hvis idéen er samlet op på en ferie i Toscana eller kommer fra et lækkert Instagrambillede fra en luksuslodge på Mauritius. Idéer lader sig nemlig ikke bare sådan overføre fra et sted til et andet.
Sådan lyder nogle af rådene fra tre indretningsarkitekter, der her giver deres bud på, hvordan du kan gå udenom de grundlæggende "fejl", som rigtig mange mennesker begår, når de indretter sig.
LÆS OGSÅ: Julie Sandlau sælger sit overdådige Hellerup-hjem
– Generelt handler det jo om, at man skal føle sig hjemme i indretningen og føle, at det fungerer for en selv. Og så kan det jo dybest set være ligegyldigt, hvad andre mener, om den måde man har indrettet sig på. Men når det så er sagt, så bliver vi jo ubevidst påvirkede af de rum, vi er i. Så hvis vi får skabt nogle rum, som på en eller anden måde har en disharmoni, så er det jo også med til at påvirke vores livskvalitet i hverdagen. Og så bør man måske genoverveje sin indretning, siger Søren Thyregod Kjøller, som er designer og indretningsarkitekt i firmaet SQR.
Han mener, at mange danskere har godt styr på design og indretning, men at folk med fordel kunne lege og eksperimentere en smule mere. Vi kan nemlig godt have tendens til vælge en kedelig middelvej, når vi skal føre vores indretningsidéer ud i livet, fordi vi ikke tør andet, siger han.
– I dag er det jo ikke længere sådan, at man får en fin snedkerkommode i bryllupsgave, og så har man den resten af livet. Vi skifter jo ud og flytter rundt med jævne mellemrum, og derfor synes jeg også, at der bør være plads til, at man prøver nogle ting af og ikke er bange for at lege lidt.
LÆS OGSÅ: 5 afgørende råd: Sådan plejer du huden i sommermånederne
Han får opbakning af Marina Lykkesteen, indretningsarkitekt hos IndretNu:
– Mange mennesker bor, som de har set vennerne bo og set i boligmagasinerne. Jeg synes, at vi skal være lidt bedre til at tage en chance. Når jeg taler med kunder, kan de sagtens være friske på en rød sofa, som måske kan koste en 25-30.000 kr., men når vi taler om for eksempel vægfarven, som måske bare koster 2500-3000 kr., bliver de fuldstændigt handlingslammede, for hvad nu hvis de ikke kan lide farven. Selvom den farve er det nemmeste at komme af med igen. Det er lidt morsomt, synes jeg.
Ifølge Cecilie Sonne fra Sonne Interior er der flere nemme måder, hvorpå du kan skabe liv i din bolig, som mange ikke er så bevidste om:
– Hvis du gerne vil have et hjem med liv og charme, kan du overveje tre ting: Den første er farver, som du kan få ind i dit hjem gennem pynteting, billeder og tekstiler, for eksempel puder, plaider og gulvtæpper. Den anden er kontraster. Du kan for eksempel arbejde med mørkt/lyst, gammelt/nyt, tungt/let eller træ/metal. Den tredje er personlighed. Hav enkelte sjove og unikke ting stående, som skiller sig ud. Det kan være noget, du selv har lavet, et loppefund eller en gave.
LÆS OGSÅ: Hudpleje med god samvittighed: 5 nyheder du bør kende
1. VI TØR IKKE:Skal det være knækket hvid eller æggeskal? Foto: People Images/ iStock.
Vi vælger ofte middelvejen, når vi skal indrette os, men i virkeligheden kan vi med fordel gå all in på vores indretningsidéer, mener Søren Thyregod Kjøller. Vi skal turde være konceptuelle, siger han:
– Der er en tendens til, at man vælger mellemtingen: Hvis man gerne vil have et gråt gulv, skal det ikke være for mørkt, heller ikke være for lyst, og så ender man med en neutral mellemgrå, selvom det måske kunne have været flot, hvis man havde turdet være mere konsekvent i forhold til sin idé og for eksempel valgt en dyb mørkegrå. Det er ofte sådan, at jo stærkere en idé eller et udtryk får lov at stå, jo mere interessant bliver det.
Husk lamperne. Ikke bare fordi de er pæne. Foto: Warchi/ iStock
Ifølge Marina Lykkesten er en af de største indretningsfejl, der bliver begået herhjemme, at vi ikke har nok lys i vores boliger:
– De fleste finder det at belyse et rum utroligt vanskeligt. Jeg vil næsten sige, at i 95-96 % af de hjem, jeg kommer i, og jeg kommer godt nok mange steder, er lyset simpelthen for ringe eller forkert. Som hovedregel bør der være lys for hver tredje meter, men det kommer selvfølgelig meget an på, hvordan rummet er i det hele taget, siger hun.
At mange danskere mangler ordentlig belysning i deres hjem, er Cecilie Sonne enig i:
– Mange har alt for ringe belysning i deres boliger, og der er altid lidt halvmørkt og mangel på behageligt lys. Sørg for at have nok og rar belysning i alle rum. Hold dig fra lysstofsrør og lignende, som giver et meget koldt lys, og hav mindst tre lyskilder i hvert rum. Det er bedre for dine øjne, så de ikke skal anstrenge sig så meget, og det oplyser farverne og strukturerne i dine møbler, siger hun.
Marina Lykkesteen mener, at mange mennesker bør tænke mere over funktionalitet, når de køber lamper:
– Rigtig mange mennesker kigger kun på designet, når de køber lamper og tænker slet ikke funktion. Men man er jo nødt til også at tænke på, om den her lampe rent faktisk kan belyse det rum, jeg gerne vil have den hængende i. Og hvad er det i det hele taget, jeg gerne vil med lampen? Skal jeg kunne bruge den som læselys, skal den oplyse rummet, skal den kaste lys på noget bestemt? De spørgsmål bør man stille sig selv, når man køber lamper.
3. VI LYTTER IKKE TIL ARKITEKTUREN:
Arkitekturen sender en masse signaler, som vi kan bruge i vores indretning. Foto: Gladiathor / iStock.
Vi glemmer ofte, at bygningen, vi bor i, har stor indflydelse på, hvordan vores indretning kommer til at fungere, mener Søren Thyregod Kjøller:
– Arkitekturen giver os jo nogle faste rammer, vi skal forholde os til. Det er ikke de samme ting, der fungerer i en gammel lejlighed, som i en spritny. Typisk vil man opnå et bedre resultat, hvis man forstærker det udtryk, der ligger i arkitekturen, fremfor at presse en eller anden idé ned, som harmonerer dårligt lige præcis i den byggestil. Og så er der jo altid kontraster, der er interessante, men det skal gøres bevidst, hvis man kaster sig ud i det.
4. VI FORELSKER OS I TING, MEN GLEMMER AT OVERVEJE, HVORDAN DE PASSER IND I SAMMENHÆNGEN:
Ikea er eksperter i at få os til at forelske os i nye ting, mener indretningsarkitekt Søren Thyregod Kjøller. Foto: Bernd Wittelsbach/iStock
Udtrykket "Kill your darlings" er efterhånden blevet en kliché, men det er ikke desto mindre stadig en god rettesnor, når det gælder indretning, mener Søren Thyregod Kjøller:
– Livet handler jo om forelskelser,og det kan være i et andet menneske, men det kan bestemt også være i ting eller udtryk til boligen. Og ligesom man skal være bevidst om, hvem man nu er faldet for som potentiel kæreste, så synes jeg også, at man skal være kritisk i forhold til, hvad man forelsker sig i til sin boligindretning, siger han og tilføjer:
– Ikea lever for eksempel rigtig godt af at skabe de her forelskelser, når de hele tiden lancerer nye sjove og skæve produkter, som vi bliver begejstrede for og fascinerede af. Men der vil jeg gerne opfordre til, at man husker at se tænke tingene ind i en sammenhæng, inden man køber.
LÆS OGSÅ: "Jeg elsker at have noget i mit hjem, der minder mig om smukke steder og øjeblikke"
Det gælder også, når man er faldet for en smuk gulvflise på en ferie i Italien eller blevet vild med den herskabelige stil på en engelsk hotel:
– Vi kan nemt blive betagede af en strukturvæg, når vi rejser til Toscana eller Provence og tænke: "Den må jeg bare have derhjemme!" Men der er altså stor forskel på, hvordan en sådan væg opfattes i et hus i Sydfrankrig og i en lejlighed på fjerde sal i København eller i et etplanshus i en forstad. Man kan ikke bare overføre en idé fra et sted til et andet og opnå et succesfuldt resultat.
Ifølge Cecilie Sonne bør vi overveje, hvor godt vores "darlings" egentlig passer ind i resten af vores indretning:
– Vi har ofte nogle yndlingsting, som vi har haft med os længe, købt på en ferie eller arvet. Disse ting passer ikke nødvendigvis ind i den resterende indretning, og er ofte presset ind et sted bare for at være der. Hvis du gerne vil have et stilfuldt hjem, så kan det nogle gange være godt at se på om din "darling" overhovedet passer ind og giver mening i din bolig.
5. VI GEMMER FOR MEGET:Har du (også) for mange ting? Foto: Aneese/iStock
– Folk bør også blive bedre til at smide ud og skille sig af med ting. Vi bruger generelt masser af plads på ting, vi ikke bruger. Hvis det har ligget i din kælder et år, uden du har haft brug for det, kommer du ikke til at bruge det igen, siger Marina Lykkesteen.
Ifølge Cecilie Sonne bør man tvinge sig selv til at se på sin bolig med helt friske øjne engang imellem:
– Hvis du har boet det samme sted længe, er det engang imellem en god ting at stoppe op og kigge på din indretning med friske øjne. Her vil du nok se alt rodet, som kan forstyrre enhver stilfuld indretning. Ryd derfor op i dine ting, således at alting har en plads, gem de grimme ting væk i lukkede skabe fremfor åbne reoler, og smid de ting ud, du ikke bruger.
6. DEN ENE PART DOMINERER, NÅR PAR SKAL INDRETTE:Hvem bestemmer? Foto: Tempura / iStock
Måske har indretningen traditionelt været kvindernes domæne, men det må altså være slut nu, mener Søren Thyregod Kjøller, som oplever, at mange hjem bærer præg af at være indrettet af én person, selvom der faktisk bor to:
– Nogle gange kan jeg godt tænke: Hov, hvor blev manden egentlig af? Fordi det er så tydeligt, hvem der har indrettet. Indretning handler jo om, hvem man er som menneske, og hvad man gerne vil signalere. Så måske var det på tide, at mændene kom lidt på banen. Også fordi mange, specielt yngre mænd, faktisk har en stor designbevidsthed, siger han.
At stille møblerne op af væggen giver ikke mere plads. Det giver bare noget andet plads og et kedeligere rum, mener Marina Lykkesten, indretningsarkitekt. Foto: Archideaphoto /iStock.
Møblerne klistrer sig op ad væggene i de danske hjem, oplever Marina Lykkesteen i arbejde som indretningsarkitekt:
– De fleste ynder stadig at sætte møblerne op af væggene. De tror, at det giver mere plads i rummet. Det gør det ikke, de får bare noget andet plads og et kedeligere rum, siger hun.
Hun opfordrer i stedet til, at man prøver at skabe "rum i rummet" med sine møbler:
– Man kan tænke i at skabe nogle grupper, nogle rum i rummet. Noget så simpelt, som at bruge sofaen som rumdeler, kan faktisk fungere rigtig godt, siger hun.
8. VI ER FARVEFORSKRÆKKEDE:
Vi kunne godt blive bedre til at bruge farver, mener indretningsarkitekt Marina Lykkesteen. Foto: Efetova / iStock
Danskerne er farveforskrækkede, siger Marina Lykkesteen, som mener, at vi kunne få mere ud af vores rum, hvis vi turde se lidt ud over den hvide standardfarve:
– De fleste maler alt hvidt, og hvis de skal have lidt farve i spil, så skal det være på sofapuderne eller et maleri på væggen. Ikke ret mange overvejer, at man kunne skrue lidt ned for malerierne og så male væggen i stedet, siger hun.
LÆS OGSÅ: Denne ene ting, vi alle gør, fucker hele din dag op
Søren Thyregod Kjøller mener også, at man kan få meget godt ud af at lege med farver. Men han anerkender også, at det kan være svært:
– Vores oplevelse af en farve er afhængig af lyset. Og lyset skifter jo over året og fra dag til aften. Så det er ikke altid helt nem opgave at arbejde med farver i rum. Men jeg synes ikke, at man skal være bange for det – netop maling er jo virkelig en af de billigste og mest effektfulde måder, man kan påvirke sin bolig på, siger han og tilføjer:
– Mine råd vil være: Køb en prøvefarve, mal et felt på en meter gange en meter og kig lidt på den over nogle dage. Hvordan fungerer farven? Og så bør man lave nogle gennemgående farvetemaer for at illustrere, at der er en sammenhæng, når man bevæger sig fra rum til rum. Med mindre man naturligvis dyrker det modsatte – at hvert rum skal være en unik oplevelse.
Arbejdet med farve afhænger af, hvad man gerne vil med rummet, siger Marina Lykkesten:
– Tommelfingerreglen er, at kolde farver er gode til de nordvendte rum, og varme farver er gode i de syd- og vestvendte rum. Men det kommer også an på, hvordan rummet ser ud. Hvis man har et meget aflangt rum, som man gerne vil have til at samle sig lidt, så kan man male bagvæggen mørk. Man kan også male loftet, hvis man har et meget stort rum, som man egentlig ikke rigtig kan skabe hygge i. Det kunne for eksempel være i et stort soveværelse, hvor man bare har en seng og et klædeskab. Det, mange mennesker, gør, når de vil skabe hygge, er at slæbe en masse unødvendige møbler ind. Men det er bedre at bruge farverne og lyset til at skabe stemning i rummet og så bare have de møbler, man reelt har brug for.
LÆS OGSÅ: 59 tegn på at du ikke er så original, som du tror
LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du din ven eller veninde, der er i et usundt forhold
LÆS OGSÅ: Beauty crush på Regitze Christensen : "Denne mascara køber jeg igen og igen"