Dragsholm Slot

8 grønne perler i Danmark: Her skal du spise, sove og slappe af

Danmark, dejligst vang og vænge. Hold hverdagen stangen, og forlæng følelsen af ferie med en overnatning på skønne badehoteller, pensionater, slotte og bondegårde rundt omkring i det kornbølgende sommerland. Eurowoman guider til de bedste steder med grønne omgivelser og grønt på menuen.

Pension Kildegaard, Tisvildeleje

Pension Kildegaard i Tisvildeleje

Hvilepuls på Pension Kildegaard.

At det lille nordsjællandske fiskerleje Tisvilde er blevet Københavnernes foretrukne ferieparadis er efterhånden ingen hemmelighed. I sommermånederne er hovedgaden tæt befolket af lige dele af de såkaldte 'Bostontisvilder' (dem, der har haft sin gang i byen i generationer) og festfolket, der i åbne sportsvogne cruiser gennem byen på jagt efter den næste fest. Men Tisvilde er heldigvis også så meget andet. Midt i hovedgaden opad en lille grusvej, kærkomment trukket væk fra byens virak, finder du det lille, hyggelige Pension Kildegaard, drevet af Thomas Flintholm Rostgaard og Katrine Green Rostgaard. Så snart du sætter dine fødder i gruset foran Kildegaard og lader øjnene vandre fra hovedhusets staudebede til havens store skyggefulde æbletræ, er du ikke i tvivl om, at du er havnet det rette sted, hvis formålet er at få hvilepulsen ned. Værelserne er indrettet i et personligt miks af loppefund, mønstrede tapeter og blomstrede tekstiler.

Kildegaards sæson går fra Sankt Hans og otte uger frem, og medgæsterne er en behagelig blanding og af unge og ældre, hvoraf størstedelen er stamgæster, der vender tilbage år efter år. Eftermiddagens kagebord serveres i gårdhaven, og aftensmaden spises i fællesskab i pensionatets spisesal. Tilbringer du flere aftener på Kildegaard, kan det også anbefales at spise en middag på Rabarbergaarden, et skønt økologisk landbrug og gourmetrestaurant, kun et stop eller to med grisen væk.

Kildegaard-tisvildeleje.dk, Rabarbergaarden.dk

Muld, Vipperød

Det var lysten til at forkorte afstanden fra jord til bord, der for snart fem år siden fik designer Ane Rørdam Hoffmeyer og kok Jens Vestergaard Jensen (tidligere kok og medejer af bl.a. Restaurant Mêlée på Frederiksberg) til at vinke storbyen farvel og flytte deres lille familie ud på et økologisk landbrug i Vipperød i Nordvestsjælland. Her lever de livet som moderne, autodidakte landmænd, dyrker en stor variation af afgrøder, producerer egen honning og holder dyr såsom grise og høns. En gang om måneden holder Muld-folket fællesspisning ved langborde, hvor manden er lavet af alt det friskslagtede og nyhøstede i sæson. Hvis du vil vide hvornår, er det en god ide at skrive dig op til deres nyhedsbrev, for pladserne bliver hurtigt udsolgt. Alle spiser samme menu, kokkereret af Jens Vestergaard Jensen, og gerne akkompagneret af fællessange undervejs og eventuelt en afsluttende koncert. Kasper Winding har eksempelvis været forbi. En billet til en Muld-middag koster 350 kr., og er du hurtig, kan du også booke overnatning på et af gårdens tre soveværelser. Det er ikke et femstjernet luksushotel, men eventuelle lydgener fra morgenfriske høns og kølerum kan dæmpes ved at drikke rigeligt, inden du kryber til køjs, skriver Ane og Jens på deres website.

Muldpaanettet.dk

Frederiksminde, Præstø

Frederiksminde, Præstø

Stilleben på Frederiksminde.

På et gammelt klosterområde i Præstø ligger Hotel Frederiksminde, et idyllisk lille hotel med tilhørende klosterhave, som i de seneste år, under den unge køkkenchef Jonas Mikkelsens (tidligere Kommandanten og Svinkløv Badehotel, red), er kommet på gourmetfolkets radar. I 2016 modtog den for første gang en Michelin-stjerne for sit grøntagsbaserede, lokale og nordisk inspirerede køkken – en stjerne, som de siden har bevaret. Hvor mad på Michelin-niveau kan være en halvdyr affære i hovedstaden, koster det omtrent det halve på Frederiksminde. Hotellet ligger kun 50 meter fra Præstø Fjords strandkant, så imellem måltider er gåture i det naturskønne område oplagt. Hotellet har 20 værelser, indrettet i klassisk stil a la engelske kroer med mønstrede tapeter og himmelsenge.

Frederiksminde.com

Dragsholm Slot, Odsherred

Hvem vil ikke gerne sove kongeligt en nat eller to? I den lille stationsby Hørve i Odsherred, nær det populære sommerhusområde Ordrup Næs, ligger det smukke, hvidkalkede Dragsholm Slot. Slottet, der historisk set er lidt af en perle, menes at have været i Margrete 1.'s besiddelse og kan dateres tilbage til begyndelsen af 1200-tallet. Siden har det gennemgået en række ombygninger, senest i 2006, hvor nuværende ejer og direktør Mads Hylleholt Bøttger indviede kælderplanet med en gourmetrestaurant, som blev tildelt en Michelin-stjerne i 2017 under køkkenchef Claus Henriksen. De grøntsager, som området byder på, er køkkenets naturlige omdrejningspunkt – og med god grund. Lammefjorden er nemlig kendt for at give nogle af Danmarks bedste gulerødder, hvilket skyldes, at jorden, der engang lå under vand, er sandet og rig på kalk pga. de mange muslingeskaller, der tidligere lå på havbunden. Dertil har slottet en urtehave, som blev genetableret i 2009, med mere end 100 nordiske urter og grøntsager, der bruges flittigt i køkkenet. Urtehaven stammer tilbage fra 1300-tallet, hvor munkene, der på det tidspunkt beboede slottet, plantede dem til medicinsk brug. I dag kan besøgende nyde en urtecocktail med udsigt til haven og Sejerøbugten, mens duftene fra de mange planter blander sig i luften. Ejer du ikke kongens mønt, men er du alligevel nysgerrig efter at smage på de skatte, som Lammefjordens terroir kan fremtrylle? Så har slottet også en bistro, som er mere økonomisk overkommelig, samt en Madbar på slottets terrasse, der er åben i sommermånederne, og som serverer en grøn fortolkning af street food. Nå ja, det bør også nævnes, at spøgelseshistorierne trives ligeså godt som gulerødderne.

Falsled Kro

Dragsholm-slot.dk

Falsled Kro, Sydfyn

Espalier og ren idyl på Falsled Kro.

Det var det legendariske gourmet- og iværksætterpar Lene og Sven Grønlykke, der også står bag fødevarevirksomheden Løgismose og restaurant Kong Hans kælder, som i 1969 købte Falsled Kro, der ligger i en lille havneby på Sydfyn, imellem Faaborg og Assens. Efter sigende var kroen lidt af et impulskøb. Grønlykke-parret boede på Løgismose Gods i Hårby ikke langt derfra, og historien lyder, at Lene en dag kom forbi og så, at den smukke gamle landevejskro var til salg. Det var maj, syrenhegnene duftede, og meget mere skulle der ikke til, før kroen, der stammer tilbage fra 1744, blev købt. Visionen var at skabe et spisested med internationalt format, et sted hvor fynske kvalitetsråvarer gik hånd i hånd med fransk kogekunst. På det første menukort var der bl.a. nye kartofler fra Løgismoses marker, rygeost, en fynsk specialitet, højreb og fransk landpostej. I køkkenet har dygtige kokke som Michel Michaud og Jean Louis Lieffroy huseret – profiler, der har medvirket til, at kroen har levet op til sit motto 'en omvej værd'. Og det er den stadig. Værelserne, der er indrettet med ting, Grønlykkeparret selv har fundet på rejser rundt i verden, er noget af det hyggeligste – ligesom du fortsat roligt kan glæde dig til at blive forkælet i restauranten, hvor kokken Kasper Hasse nu har taget over. Helt i Sven og Lenes kulinariske ånd.

Falsledkro.dk

Sønderho Kro, Fanø

På Fanø er det nemt at få ø-kuller. På den gode måde. Ingen mand er en ø, men når du ankommer til den naturskønne sandø i Vadehavet, får du unægtelig en behagelig følelse af at være uden for rækkevidde. Lader du turen gå videre til den sydligste landsby Sønderho med de cirka 300 idylliske, stråtækte skipperhuse fra 1700-tallet, får du tilmed fornemmelsen af at være havnet i en anden tid. Husene i Sønderho ligger tæt og er forbundet af små stier, der forgrener sig gennem byen som i en labyrint. Dengang Sønderho Kro blev bygget i 1722, var havnen på Fanø vestkystens største og en af de mest betydningsfulde i Danmark. Sådan er det selvfølgelig ikke længere, men det gør bestemt ikke et besøg i de lavloftede stuer på Sønderho Kro mindre attraktivt. Stedet drives og ejes af kokken Jakob Sullestad, som forstår at udnytte stedets historie, ligesom han sætter en ære i, at kroens menukort tager udgangspunkt i lokale råvarer fra hav, marsk og muld. En kort gåtur ned og se solnedgangen er den bedste avec, du kan få efter middagen.

Sonderhokro.dk

Hjorths Badehotel, Kandestederne, Skagen

Kadeau

Et badehotel med en historie, der kan dateres tilbage til 1890, er noget specielt. Hjorts Badehotel, der ligger lidt udenfor Skagen med udsigt ud over Råbjerg Mile, var stedet, hvor Københavns borgerskab, kunstnere, forfattere og skuespillere søgte til i hestevogne ad sandede veje for at feriere. Meget af interiøret fra den tid er bevaret og står stadig på værelserne, bl.a. er man blevet nødt til at forlænge værelsernes originale senge, da folk i dag er højere. Farveskalaen er afdæmpet med hvide nuancer og sarte pastelfarver, der fremhæver det særlige lys, som Skagen er kendt for, og som tiltrak de verdensberømte skagensmalere P.S. Krøyer, Michael Ancher og Holger Drachmann. Et af stedets attraktioner er frokost i haven under de gamle skyggefulde træer. Køkkenet er klassisk og mere traditionelt end hipstergrønt, men lokale råvarer og fisk fra det omkringliggende hav er uomgængeligt. Sidst, men ikke mindst, siges det, at hotellets længst boende gæst er spøgelset Engel Kirstine – en ung kvinde, der blev taget af den spanske syge og efterlod sig mand og fire børn. Det hævdes, at hun ofte viser sig i haven ved højlys dag i en let, hvid sommerkjole. Hvad ellers?

Hjorthshotel.dk

Allinge Badehotel, Bornholm

Udsigt til hav og hyberoser på Kadeau Bornholm.

Bornholm er populært i disse år, så hvis du påtænker en miniferie på øen, er det en god idé at booke i god tid. Tvillingebyerne Allinge-Sandvig, der ligger på nordspidsen af klippeøen, var oprindeligt to særskilte byer, der med tiden er vokset sammen. Allinge er kendt for Folkemødet (der vokser, som blev det fodret med substral for demokratiet) og for sine gamle røgerier, hvor du kan nyde Bornholms gourmetspecialitet Sol over Gudhjem – et stykke smørrebrød med røget sild, rå løg og rå æggeblomme. I byen finder du også Allinge Badehotel, som går under navnet Byskrivergården – en tidligere bondegård fra 1774. Badehotellets trækplaster er haven, der ligger med en græsplæne, som bogstaveligt talt munder ud i stranden. En perfekt plet at komme hjem til efter en dag på farten. Allinge byder på masser af røgerier og andre mindre beværtninger i gåafstand fra hotellet, men skal du spise rigtig godt, må du ud i verden. Og hvad kunne være mere oplagt end at aflægge bornholmerdrengene et besøg på Kadeau Bornholm i den lille by Pedersker. Restauranten, der er beliggende i en tidligere iskiosk, ligger ualmindeligt smukt i klitterne med sandkorn så fint som bordsalt, og så er det her, deres imponerende gourmeteventyr tog sin begyndelse. Hos Kadeau er det den selvlærte kok Nicolai Nørregaard, der står bag menuerne, hvilket han gør så godt, at han på få år er strøget helt til tops i den danske kokkeliga og har beriget øen med en Michelin-stjerne. Forvent saft, sylt og fermenterede råvarer, der sammen med de friske og lokale råvarer giver Kadeau-maden sin særegne smag.

Allingebadehotel.dk, Kadeau.dk