Guide til bogsæsonen

Boganmelderne: Dét skal vi læse i ferien

Fra Lena Dunhams debutbog og Pia Juuls digte til klassikere som Madame Bovary og Anna Karenina. 3 bog-anmelderne fortæller her, hvad de har på toppen af læselisten inden for ny dansk og international litteratur, og hvilken klassiker de glæder sig til at genlæse.

Kamilla Löfström. Litteraturanmelder for Information.

Helle Helle

Hvis det er

“Helle Helle bevæger sig meget lidt fra bog til bog, men de små bevægelser gør, at jeg altid er parat til at kaste mig over hende. Hvis det er foregår i Jylland i en stor skov, hvor to løbere, der begge er faret vild, møder hinanden og ufrivilligt spenderer en weekend sammen.”

Udkommer 26. september, Samleren.

Herta Müller

Livsangst og ordsult

“Det var en kæmpeoplevelse for mig at læse Nobelprisvinder Herta Müllers Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig fra 2009. Hun er en stor sprogkunstner, der helt uundgåeligt også er politisk. Hendes nye bog Livsangst og ordsult er oversat af Karsten Sand Iversen, som altid er et pejlemærke for gode bøger.”

Er udkommet, Gyldendal.

Lev Tolstoj

Anna Karenina

“Jeg har et svagt punkt for store russiske forfattere. Forrige år opdagede jeg så Lev Tolstoj. Jeg har aldrig orket hans Krig og fred, men jeg læste Anna Karenina, fordi filmen kom. Det er den, der begynder med “Alle lykkelige familier ligner hinanden, men den ulykkelige familie er altid ulykkelig på sin egen måde.”

Gyldendal.

LÆS OGSÅ: Smugkig i Eurowomans jubilæumsnummer

Lilian Munk Rösing . Litteraturkritiker og lektor i litteraturvidenskab ved Københavns Universitet.

Pia Juul

Avuncular – onkelagtige tekster

“Pia Juul har for vane at servere sit grundige og besindige sprogarbejde med en skødesløs og koket elegance, der gør hendes lyriske stemme til en af de mest charmerende i nutidig dansk litteratur. Den kommende bog kredser om ‘onklen’, den der mand, der repræsenterer en ældre generation, men ikke har faderens autoritet. Det skal nok blive både vittigt og dybsindigt.”

Er udkommet, Tiderne Skifter.

Gustave Flaubert

Madame Bovary

“Efteråret bringer et gensyn med Gustave Flauberts Madame Bovary fra 1857. Romanen er litteraturhistoriens første portræt af en shopaholic, provinslægefruen Emma Bovary, og som læser pendler man mellem sympati og antipati med Emma, der både fremstår som en selvcentreret, romanbladsfantaserende wannabe og som en stækket sjæl, der længes efter stil og skønhed.”

Gyldendal.

Clemens J. Setz

Kærligheden på Mahlstädterbarnets tid

“Clemens J. Setz er født i 1982 og er allerede hædret med flere litterære priser. Og så er han østriger og bliver sammenlignet med sin landsmand Michael Haneke. Det tyske forlags præsentation af denne novellesamling er inciterende: “Fortællinger spækket med groteske ideer og subtil horror. Fuld af voldelige momenter og ømme gebærder.”

Udkommer i september, Forlaget Vandkunsten.

LÆS OGSÅ: Her er tv-serierne, du skal se i efteråret

Iben Tandgaard. Litteraturanmelder for Weekendavisen og tekstforfatter på Golden Days Festival.

Martin Zerlang

1914

“Jeg glæder mig til den veltalende Martin Zerlangs bog 1914 med portrætter af tidens spektakulære kendisser som Emma Gad, Karen Blixen og den tangodansende danske moviestar Asta Nielsen.”

Er udkommet, Gads Forlag i samarbejde med Golden Days.

Lena Dunham

Not That Kind of Girl

“Lena Dunham er spydspids for den new feminism-bølge af 20-årige, der giver den fuld skrue med grim nøgenhed og pinligheder, som får os fra Sex and the City-generationen til at ligne snerpede gimper.”

Udkommer 30. september, Amazon.co.uk

Stefan Zweig

Verden af i går

“Af klassikere skal jeg klart til at læse Stefan Zweigs Verden af i går. Verden af i går er en smuk rejse fuld af namedropping og beskeden gentlemanship fra tiden før første verdenskrig til slut-40’ernes USA. Skal du forstå de to store krige, så få forklaringen hér fra en poetisk og skarpsynet kunstnersjæl.”

Rosinante.

LÆS OGSÅ: Se de fascinerende billeder af 4 søstre gennem 40 år