Sponsoreret indhold
Danmarks nye stjernehåb deler ud af sine bedste tips til sund velvære
Hun har gjort kometkarriere indenfor atletik og overgået alles forventninger til, hvad der rent faktisk er muligt. Opskriften på Ida Karstofts succes er udover talent og træning nogle ret simple leveregler, vi alle kan være med på.
Det er de færreste, der både kan skrive professionel fodboldspiller og bronzevinder ved EM i atletik på 200 m på CV’et, men Ida Karstoft kan. Derfor har vi taget en snak med sprinttalentet om, hvad der ligger bag hendes store succes – og hvordan du kan sørge for at leve et sundt liv.
Hvad forbinder du med et sundt liv?
”Selvfølgelig er kost og træning på listen – det er det, der gør, at jeg kan præstere på topplan, og allervigtigst er, at jeg helt basically er glad. Der var engang en fodboldtræner, der sagde til mig: ”En glad Ida, er en god Ida” – og den sætning lever jeg totalt efter.”
Hvordan får du hverdagen til at hænge sammen?
”Først og fremmest har jeg fundet ud af, at jeg ikke skal lave for mange aftaler, for jeg har brug for mit space. Så jeg bliver nødt til at prioritere, at der er ro omkring mig. Derudover har jeg brug for struktur i min tilværelse – jeg godt lide at vide, hvornår jeg skal være specifikke steder, for er der noget, jeg ikke kan holde ud, så er det at komme for sent. Man kan vel egentlig godt sige, at jeg er lidt af en tidsfascist. Så jeg sørger altid for at have ekstra god tid om morgenen, så jeg undgår at stresse ud ad døren.”
Så du kommer aldrig for sent?
”Nej – men jeg øver mig faktisk i at komme for sent, for jeg tror, det er sundt at bryde lidt med min kassetænkning en gang imellem. Jeg arbejder i hvert fald med, at det er okay, at alting ikke altid er perfekt, og at jeg ikke er herre over alt, hvad der sker i livet."
Elitesport er ikke kun hårdt for kroppen – kan du opleve et mentalt pres?
”Ja, helt bestemt. Du er meget på farten, og i perioder bor du i en kuffert. Det betyder, at jeg ikke ser min familie og venner, så meget som jeg gerne ville. Der er mange fødselsdage, konfirmationer, bryllupper osv., som jeg ikke har mulighed for at deltage i. Min søster bliver fx bachelor til sommer, og jeg er ikke sikker på, at jeg kan være med til at fejre hende. Det er noget, jeg virkelig øver mig i at acceptere. Ikke mindst fordi min familie er så vigtig for mig, det er dem, jeg bruger, hvis jeg har det svært. Heldigvis føler jeg mig aldrig ensom – de er jo kun en opringning væk, og så er jeg nok også lidt introvert, så jeg får energi af at være alene, og jeg fungerer godt i mit eget selskab.”
Det kan lyde som om, der er mange fravalg i livet som elitesportsudøver?
”Jeg foretrækker at se glasset som halvt fyldt i stedet for halvt tomt. Derfor ser jeg aldrig ting som fravalg – jeg vælger det her liv til. Godt nok kan jeg ikke gå ud med vennerne hver weekend eller tage på ferie, når jeg har lyst. Derimod får jeg via min karriere nogle helt unikke oplevelser og muligheder. Det er fx de færreste, som kan sige, de har deltaget i EM, VM eller OL. At jeg så tilmed kan leve af det, jeg elsker allermest, får mig virkelig til at føle mig heldig. Så for mig handler livet om prioriteringer – ikke om fravalg.”
Du nævner EM, VM og OL. Hvad gør du for at kunne præstere bedst muligt?
”Først og fremmest sørger jeg for at få min søvn. Det betyder helt ufatteligt meget for mig at få sovet nok og restitueret. Jeg tror egentlig ikke, der er mange mennesker, der kender til et veludhvilet liv. Det er samfundet bare ikke gearet til. Derudover er min træning selvfølgelig alfa og omega, og så er det også vigtigt, at jeg får den helt rigtige kost. Jeg er ikke frelst, jeg kan sagtens spise slik, kage og den slags – og jeg ville lyve, hvis ikke jeg fortalte, at havde det ikke været for min karriere som elitesportsudøver, så bestod mine måltider altså ikke af lige så mange grøntsager.”
Er der andre ting, der kan være med til at understøtte din performance?
”Det rigtige udstyr er sindssygt vigtigt. I atletikverdenen løber vi i såkaldte spikes, og på det seneste har der været heftig debat om løbeskoen på grund af den enorme teknologiske udvikling på området – mange mener, at de ’hjælper’ løberne for meget. Der er i det hele taget sket meget, siden jeg startede i 2017. Du bliver bare hele tiden klogere på, hvad der gør dig bedre – og det er bare med at følge med udviklingen, hvis du vil kvalificere dig til de store løb.”