Derfor elsker du Den store bagedyst
Den store bagedyst minder lidt om OL, siger medieforsker.
Klar.. parat.. bag!
En kagemand, der "oser af charme og personlighed."
Et "hyggeligt og veltempereret" chokoladepåskeæg med "et lille twist."
Et "skræmmende flot" Halloween-mesterværk.
Uanset hvad deltagerne fra Den store bagedyst bliver kastet ud i af udfordringer, sidder tusindvis af danskere klistret til skærmen hver onsdag aften for at følge tæt med i, om dejen nu hæver, om glasuren nu klumper eller om moussen – gud forbyde det – skulle falde sammen.
LÆS OGSÅ: P-piller øger markant risikoen for at få depression
Siden første sæson af det populære DR-program rullede over skærmen i 2012, er interessen blandt seerne steget år for år, sæson for sæson. I går så over én million danskere med, da deltagerne skulle kreere fødselsdagskager og påskeæg for øjnene af tv-værten Timm Vladimir og de to dommere, Mette Blomsterberg og Jan Friis-Mikkelsen.
Men hvorfor er vi egentlig så vilde med Den store bagedyst, der nu kører på femte sæson?
En flok amatører, vi kan li'
Det skyldes først og fremmest, at deltagerne er "helt almindelige mennesker", som vi kan identificere os med, siger medieforsker Christa Lykke Christensen fra Københavns Universitet. For når chokoladen driller hos 20-årige Luna Richart fra Silkeborg, eller cheesecaken falder sammen for 31-årige Mohammed Hawa fra Viby, så føler vi virkelig med dem.
- Vi har allesammen stået og måtte smide en kage ud, som er blevet for blød inden i. Så der er nogle genkendelige træk ved det, som opgaven består i. Vi kender også alle sammen glæden ved, at noget, som vi har brugt lang tid på, bliver virkelig godt, så der er et langt forløb i sådan et program, hvor seerne kan følge med rent følelsesmæssigt.
- Det er også fordi, vi ved, at deltagerne er amatører, men at de gør deres ypperste for at præstere 100 procent. Så vi er meget med deltagerne. Vi kan jo stort set lide dem alle sammen. De har alle sammen nogle sympatiske træk.
Et håndværk, der kan mestres
Desuden adskiller bagedysten sig fra mange andre populære programmer – som for eksempel Paradise Hotel – fordi det handler om at mestre et håndværk og ikke blot om deres følelser.
- I de mere reality-prægede tv-shows er det jo i høj grad personernes op- og nedture alene, der gør det. Her er det kun de følelsesmæssige udbrud og de sociale sammenhænge, der er på spil. Men i bagedysten er der jo noget ekstra i form af, at der faktisk er nogle mennesker, som viser et håndværk, som de mestrer i større eller mindre grad. Der er noget andet på spil end deres følelser.
Marcipanrosen skal sidde lige dér
Som seere er vi også tiltrukket af den æstetiske kreativitet, der er på spil i bagedysten, mener Christa Lykke Christensen. Det betyder nemlig noget, hvilken farve marcipanen har, og hvor rosen skal sidde på kagen.
- Vi beundrer dem, der mestrer noget til fulde. Der er også rigtig mange mennesker, der godt kan lide at se OL, fordi det på en måde er det ypperste. Man kan jo lægge marcipanroser på mange måder, og der er en nydelse forbundet med, at nogle faktisk formår at lave denne her æstetisering af et bagværk. For én ting er at få tingene til at hænge sammen, så det smager godt, men det ydre – altså den æstetisering og stilisering, som deltagerne også bliver afkrævet – er jo en ekstra fascination. Vi er tiltrukket af, at helt almindelige mennesker kan finde ud af det.
Ikke-provokerende familie-tv
Den store bagedyst er også et underholdende afbræk fra en hektisk tilværelse, hvor vi får lov til at fordybe os, mener Christa Lykke Christensen.
- Det er jo også et feel good program. Der er virkelig ikke noget, der provokerer én. Den medfølelse og indlevelse, som man har med de her personer, er på ingen måde truende. Man bliver jo ikke kastet ud i store grådanfald. Man kan godt knibe en tåre, men det er af medfølelse. Det er ikke-provokerende tv.
LÆS OGSÅ: Noor er muslim og skal optræde i Playboy med hijab
Og det kan vi godt lide?
- Ja, det kan vi, når vi vil underholdes. Det er ikke sikkert, at vi gad se det kl. 11 om aftenen. Der vil vi muligvis underholdes af en anden type tv-program – en krimi eller et debatprogram – men det ligger jo i primetime, hvor folk dumper ned i sofaen og tænker: "Hvad skal jeg bruge min aften på?" Så ser folk lige det her, fordi det plejer de at gøre.
LÆS OGSÅ: Vilde krystallæber har overtaget Instagram
LÆS OGSÅ: Derfor elsker alle Noora fra SKAM
LÆS OGSÅ: De bedste tips: Sådan undgår du at blive afbrudt