Kronprinsesse Mary i Eurowoman

Kronprinsesse Mary: ”Vi skal lade være med at fordømme karrierekvinder”

Læs et uddrag af Eurowomans eksklusive interview med Kronprinsesse Mary i anledning af konferencen Women Deliver.

I maj er København vært for den internationale konference "Women Deliver", som har fokus på kvinders sundhed og rettigheder. I den anledning har Eurowoman talt med konferencens protektor H.K.H. Kronprinsesse Mary om ligestilling, ægteskab og om at være rollemodel for en generation af danske og australske kvinder. Vi bringer her et uddrag af det 20 sider lange, eksklusive interview med Kronprinsessen, skrevet af redaktionschef Mette Størum Krogh, som kan læses i sin fulde længde i næste nummer af Eurowoman. Magasinet udkommer onsdag d. 20. april.

Hvorfor er Women Deliver relevant for danske kvinder?

"For det første vil jeg gerne understrege, at det her ikke kun vedkommer danske kvinder. Det vedkommer alle danskere. Jeg håber, at konferencen kan skabe lidt mere forståelse for vilkårene for kvinder i andre dele af verden, fordi vi har det så godt her i Danmark. Vi er enormt privilegerede," siger hun.

Dermed ikke sagt, at vi er i mål. For selv om kvinder i Danmark tager mange basale menneskerettigheder for givet, lader udviklingen stadig en del tilbage at ønske, når det kommer til fx ligeløn. Og derfor håber kronprinsessen også, at ligestilling bliver et samtaleemne omkring de danske middagsborde op til, under og efter Women Deliver.

"Jeg tror, at de fleste danskere er klar over, hvor godt vi har det, og at der er stor undertrykkelse i andre dele af verden. Men jeg håber, at konferencen kommer til at skabe diskussion. Fordi den også sætter fokus på de udfordringer, vi stadig har i Danmark. Som vold i hjemmet og for få kvinder på topposter. Jeg håber, at danskerne bliver rørt af konferencens temaer og får lyst til at vide mere. Og måske er der noget, der vækker så meget forargelse, at de får lyst til at gøre noget."

Det handler bl.a. om rollemodeller, som kan vise vejen for andre, der kan følge i deres fodspor. Eller inspirere andre til at gå deres egne veje.

"Jeg var for nylig til Women's Board Award, hvor de uddeler en pris til en rollemodel. Lene Skole (adm. direktør i Lundbeckfonden, red.), der vandt, står som et godt eksempel på kvinder i topposter, og som optakt til prisuddelingen var der en undersøgelse, der viste, at 35 % af kvinder i mellemlederstillinger efterspørger en rollemodel. Fordi de gerne vil se, hvordan det fungerer for andre. At det kan fungere. Men den viste også, at kvinderne havde ambitioner. De ville gerne tage det næste skridt op ad karrierestigen, men HR-afdelingen eller ledergruppen fejlfortolkede ofte den ambition. Så der er noget, som tyder på, at kvinder bliver misforstået, når de giver udtryk for deres ambitioner. Fordi vi er forskellige. Mænd og kvinder er forskellige. Det er bare et faktum," siger hun.

Derfor skal vi skabe mere rummelighed og mangfoldighed i erhvervslivet. Også kvinde og kvinde imellem.

"Vi skal skabe arbejdspladser, hvor kvinder ikke bare skal passe ind i en mandlig verden, men hvor der er plads til forskellighed, og hvor der er forståelse for, at mænd og kvinder har forskellige måder at udtrykke sig på. Og så skal vi lade være med at fordømme en karrierekvinde for ikke at være den, der altid henter og bringer sine børn. Der skal være plads til individualitet og den enkelte families valg. Det er et privat anliggende, men vi er stadig bundet af nogle kulturelle normer i vores samfund, som er meget stærke," siger hun og illustrerer med et eksempel, hun har hørt om.

"En kvinde i en toppost blev mødt af en leder i sin datters børnehave, der sagde til hende: "Åh, jeg troede, at Olivias mor havde mørkt hår?"

Den slags fordømmelse eksisterer, og man fjerner den ikke bare sådan," siger hun og knipser med fingrene

for at vise, at ting tager tid. At vi også i Danmark har stærke kulturelle normer, som spænder ben for udviklingen. At ligestilling også handler om, at kvinder skal blive bedre til at bane vejen for andre kvinder. Og at vi skal lære at se bort fra køn, når vi har med mennesker at gøre.

"Vi er vidt forskellige i forhold til, hvad vi ønsker os, drømmer om og lader os begrænse af. Det er ikke genetisk bestemt, om jeg er karrierefokuseret eller gerne vil være hjemmegående, eller om en mand drager mindre omsorg for sit barn end en kvinde. Mænd føler lige så stor omsorg for deres børn, så det er traditioner og kulturelle normer, der dikterer, hvordan vi agerer. Der er også landsbyer i Afrika, hvor det er mændene, der bliver hjemme med børnene, mens kvinderne forsørger familien. Det er deres kulturelle og sociale normer."

For ligestilling er relativt og afhænger af øjnene, der ser. Så selv om det kan virke forkælet i den store sammenhæng, fordi der er kvinder i Afrika, der ikke har adgang til helt basale sundhedsydelser og ikke har ret til at bestemme over deres egen krop, er kampen for ligeløn eller flere kvinder i topposter stadig værd at kæmpe. Også ud fra et privilegeret dansk standpunkt.

"Vi er på forskellige stadier, og det er meget vigtigt at forstå. Vores agenda for ligestilling er en anden end deres. Og det er vigtigt at fortsætte kampen i Danmark, for der skal være lige muligheder for alle. Og det kræver ændringer af de normer, der hersker, også i Danmark," siger kronprinsessen.

Læs hele interviewet med kronprinsessen i næste nummer af Eurowoman, som udkommer onsdag d. 20. april.

FAKTA

- Women Deliver er en årligt tilbagevendende, international konference om kvinders sundhed og rettigheder. 

- I 2016 er København værtsby for konferencen.

- Women Deliver løber fra 16.-18. maj. 

- Læs mere om konferencen her. 

LÆS OGSÅ: Siri Hustvedt: "Man er nødt til at græde derhjemme"