En julaholics bekendelser: ”Jeg har allerede spist 5 kilo risalamande”

En julaholics bekendelser: ”Jeg har allerede spist 5 kilo risalamande”

Jeg har allerede i år konsumeret omtrent 5 kilo risalamande (helst på pølse), 2,5 liter kirsebærsovs, spist mindst 50 klementiner og dobbelt så mange æbleskiver, foldet 12 julestjerner og købt et juletræ. Min slof og bedre halvdel mener jeg skal få hold i det. Han hedder "The Grinch" på min telefon.

I julen (Ja, Dansk Supermarked A/S, den starter i november) forvandler jeg mig til et granbegejstret, idylfikseret, Wham!-hylende bløddyr. Jeg elsker jul! Jeg elsker optakten, markederne, lysene, pynten, duften, musikken. Forventningen. Det hele.

Det tager måske lidt overhånd, men kan man, når alt kommer til alt, få for meget jul? Det går altid så stærkt, og lige pludselig er december gået, inden du ved af det, og du var slet ikke færdig med din glögg. Sådan har jeg det.

LÆS OGSÅ: 15 gaveønsker, der vil gøre juleaften lidt bedre for dig, eller dem du holder af

Derfor har jeg over årene udviklet en art julefetich, der resulterer i, at jeg allerede i midten af november står hos blomsterhandleren med et grantræ på en meter i favnen og diskuterer vandingsplan og overlevelsesperspektiv inden døre for den overbetalte grankvist, når der ikke kun er tale om et ophold på tre uger i min lune stue (oddsene for et cedertræ skulle være ok, hvis mulden ikke får lov at tørre ud, fyi).

Jeg tænker, at årsagen til mine manglende hæmninger, kun overgået af Gertrud Sand, skal findes i min families beslutning om at sylte gaveræset, da jeg var ca. 15, den nonchalante tilgang til julemaden (der er både blevet serveret kylling med ris og lasagne d. 24. i mit barndomshjem) og en absurd, dog ufrivillig, tradition for at fucke desserten op (en kirsebærsovs glemt i et bowlingcenter, udebleven eks og dermed dessert og en kritisabelt lav vaniljesukkerbeholdning forud for tilberedningen – og jeg kunne blive ved).

LÆS OGSÅ: Jul: Her er en suveræn opskrift på årets juleand

Hvad der for andre virker som den rene galskab, er en klar julestrategi, som presser mest mulig juice ud af højtiden. Og den starter (for mig) i midten af november (ikke før, så bliver essensen for tynd), og med disse ni trin kommer jeg sikkert i mål høj på julestemning og mæt af fedt.

Step 1: Se julefilm

Jeg holder mig i skindet og venter til november, før jeg trawler Netflix igennem for julerelateret underholdning. Her må jeg på det kraftigste fraråde "Santas Slay", der nærmere skal hedde "Satans Slay". Den slags giver ar på den sarte julesjæl. Til gengæld glæder jeg mig ustyrligt til d. 4. december, hvor Netflix' egen julefilm får premiere; A Very Murray Christmas med Bill Murray, George Clooney og Miley Cyrus.

SE FLERE BUD på julefilm, du kan streame her.

Step 2: Lav julepynt

Har du valgt at dele jordhule med et individ, der ikke deler samme begejstring for højtiden, kan du snige dig til lidt jul på forskud ved at hygge dig med at kreere julepynt i stedet for at ræse i Søstrene Grene og hive ned fra første hylde. Julestjernefletteri kan have næsten terapeutisk virkning, og er altså et udmærket vindue ind til julemåneden, selv hvis vi stadig skulle rode rundt i november, og the Grinch har nedlagt forbud mod præmatur oppyntning.

Step 3: Køb træ

Selvom jeg endnu ikke har haft fornøjelsen af at lægge hus til højtidens klimaks selv, så køber jeg hvert år et juletræ. Et lille et. Gerne akavet og afpillet. I år det fineste cedertræ med små grene og en enkelt der stikker en halv meter ud fra stammen cirka midt på. Grimt og hyggeligt.

Step 4: Spis min gris!

Når nu min pukkelryggede har valgt at tage sin alternative livsførelse til ekstremerne og afskaffet gaveregnen, har jeg fra en tidlig alder lært at sætte ekstra meget pris på det kulinariske aspekt ved julen. Ingen helsekonfekt og skyralamande her! 1. december står på risengrød, Karen Volf laver efter min mening de bedste æbleskiver og risalamande på pølse kan også noget. I december er smagssansen den vigtigste!

Step 5: Julemarked med Balder

Noget af det hyggeligste, jeg ved, er at tage på julemarked, og i år glæder jeg mig til den første juleudgave af Balders Biks (Balders julebiks d. 5. december), der giver god mulighed for at hive et par gaver i land. Der er både kunst, keramik, godter og vinyler og meget mere i udsigt i Multihallen på Nørrebro.

Slår du dine folder udenfor hovedstaden eller kan du ikke d. 5., så tjek for flere markeder her.

Step 6: Tag i Tivoli

Som red-bull i en forstadsteenagers mavesæk giver første besøg i Tivoli med julelys og bjældeklang et effektivt boost af juleånden. Der er æbleskiver, boder, duften af gran og glögg, julemusik og nisselir über alles! Det er perfekt! Eneste men er de glaserede æbler. Flotte er de, men pyntpotentialet er større end fødevarepotentialet og glaseringen er mere vedholdene i gebisset end en Toms guldkaramel efter sidste salgsdato. Vælg andre godter at forkæle dine smagsløg med. Bare et tip.

Step 7: Køb remedier til gaveindpakning

Til trods for, at jeg ikke er på gavefod med familien, har jeg været det heldige asen at hale en svigerfamilie og venneflok i land, der hylder den materialistiske udveksling, og for at gøre shoppingen lettere, køber jeg hvert år fine bånd, lækkert papir og lir til at pakke det hele ind med – så sparer jeg tiden ved kassen. Her må jeg lede opmærksomheden hen mod Søstrene Grene, hvem julen ikke ville være det samme uden, HAY, der har de fineste bånd, STOF 2000 til samme formål og Tutein & Koch, der sælger de fineste æsker og dimser.

Step 8: Pynt op!

Gertrud Sand har fat i den lange ende, når hun glæder sig til at pynte op. Jeg er med hende, og henter allerede i slutningen af november den store kasse med julepynt. Jeg forsøge, at undgå at min stue ligner discoudgaven af Amazonas med lametta og guirlander fra væg til væg, og har en regel om, at jeg fjerner én pyntegenstand for hvert juletræer og -kugler, der rykker ind. Af favoritter er en tung, stor, rød perlebesat flamingoklokke med julestjerner i hvid og grøn og Kählers samling af adventsjuletræer (også selvom min kammerat påpegede, at de ligner noget, der er købt i en biks i den usle ende af Istedgade. Ahem...).

Step 9: Lav julekort

Som noget nyt i år, har jeg vredet armen om på min kærlighedskombis og lagt planer for vores første julekort i bedste amerikanske stil. Jeg skal selvfølgelig være julemanden (fordi...), og han skal så være... Et rensdyr. Julemor. Snemand? Jeg er sikker på, at den investering vi gør i vat og svært brandbart, pangrødt materiale er det hele værd, når vi kan sende vores hysteriske parhilsen af sted. Det bliver nok månedens ultimative klimaks.

LÆS OGSÅ: Bedre end sokker: 12 juleønsker, mændene selv skriver på listen

LÆS OGSÅ: Sådan overlever du første jul hos svigerfamilien: Step by step-guide

LÆS OGSÅ: De bedste bøger, du kan give til mændene i dit liv