Jette Hill Ludvigsen og David Scott Hill

Jette og David: Derfor er vores forhold godt kørende på 26. år

Et stormfuldt møde mellem danske Jette Hill Ludvigsen og australske David Scott Hill førte til seks børn – og nu har de haft sølvbryllup. Men hvordan er det muligt?

De skulle tilfældigvis til samme fest i Florida for 26 år siden. I dag er en villa i Vanløse rammen om alt det, der kom ud af mødet mellem en australier på rundrejse og en dansk tv-værtinde: 5 biologiske børn, en plejedatter, to hunde og sofaer og stole til flere Ilva-kataloger. Bare halvdelen kunne få de fleste til at drømme om en tur til MIR, men Jette Hill Ludvigsen, 50 og David Scott Hill, 51, er et match, der ikke giver klaustrofobi, trods befolkningstætheden på matriklen. De giver hinanden masser af luft – bl.a. til at tage på ferie og gå i byen med venner og veninder, og så er der også en anden, meget enkel forklaring på, hvorfor de sidste år kunne fejre sølvbryllup.

David: – Vi er gode sammen. Vi er lidt forskellige – det, tror jeg, er en god ting.

Jette: – Jeg kalder David "Den australske klippe" – Ayers Rock. Et godt billede på forskellen mellem os er en maratonløber og en sprinter. Vi komplementerer hinanden: Jeg har gang i en masse ting, mens David er mere rolig – men vores værdisyn er ens. Din ro lærer jeg meget af. Hvis jeg havde været gift med en som mig selv, havde jeg været gift i 10 minutter. Selv om jeg prøver at skændes med David, lykkes det næsten aldrig. Du går aldrig op i det røde felt.

David: – Jeg kan ikke se meningen i det. Men jeg kan godt sige noget til dig, hvis du brokker dig for meget.

Jette: – Vi er begge positive mennesker og føler os overordnet meget privilegerede over det liv, vi har. Vi fik de fire første børn inden for fire år, og det er selvfølgelig en maksimal belastning for et parforhold.

David: – Men vi har været heldige med vores børn – der har ikke været store problemer med nogen af dem.

Jette: – Vi har altid stået sammen om det. Dybest set er vi et godt team – vi er hele tiden klar til at støtte og gribe hinanden. Men da vi havde to børn og ventede tvillinger, tænkte jeg da "oh my god" – her er noget, vi skal have snakket igennem, for det her bliver den ultimative test af vores forhold. Det var vigtigt for mig at gøre det klart for David, at det her var noget, vi gjorde sammen.

Og sådan blev det. Arbejdsfordelingen behøvede de ikke snakke om, for David kan lide at lave mad, og Jette vil hellere vasketøjsdyngerne. Professionelt har hun for længst skiftet jobbet som tv-vært ud med livet som selvstændig butiksindehaver, mens han er murermester.

Det første kys for 26 år siden.

Den eneste kamp

Jette: – Vi har kun haft stridsøkserne fremme i en periode, hvor vi battlede meget på vores lande: Hvor der var bedst at bo, hvad Australien kunne i forhold til Danmark osv.

David: – Måske ubevidst sloges vi om, hvor vi skulle bo ...

Jette: – Ja, men på et tidspunkt blev vi så enige om, at det skulle vi stoppe.

Også på det punkt meldte Jette efter mange overvejelser klart ud, inden de fik børn: Hun kunne aldrig forlade Danmark og sin familie.

Jette: – Måske passer vi også ekstra på hinanden, fordi vi kommer fra hver sin ende af kloden. Jeg er meget bevidst om, hvad David har ofret for at være sammen med mig, og det sætter jeg pris på. Men vi er også meget åbne over for hinanden, og der bliver ikke fejet noget ind under gulvtæppet. Jeg har f.eks. sagt til David, at det vil være et turnoff for mig, hvis han får en af de der store maver, som mange mænd får med alderen. Nogle gange må man godt sige: "Du må godt stramme dig lidt an". Det er noget vi italesætter, hvis det bliver lidt for slattent.

Tiltrækningen har altid været der, men de gør sig stadig umage.

Jette: – Ja, bl.a. ved at have et interessant liv sammen – og en stor vennekreds. Og du har altid ja-hatten på.

David: – Men jeg har også brug for stilletid. Det, tror jeg, især er vigtigt, når man har så mange børn.

Jette: – Ja, vi er gode til at give hinanden fri. Vi sidder ikke lårene af hinanden.

Men kan man stadig være forelsket efter alle disse år og børn og hunde?

David: – Ja, man passer mere på hinanden.

Jette: – ... det er en dybere kærlighed. Jeg tror ikke, at nogen kan kile sig imellem os. Men omvendt er der jo stadig en mulighed for, at David kan blive forelsket i en anden – det er jo en mulighed. Men det giver en ekstra glød.

David: – Nej, man kan ikke tage noget for givet, selv om man har været sammen så længe.

David og Jettes bedste råd

  • Giv hinanden luft
  • Lad være med at hakke på hinanden
  • Vis hinanden respekt
  • Bak op, og vær ærlig

Jette: – Men jeg ser os klart sammen som gamle: Som aktive – hver for sig. Vi kommer nok aldrig til at padle sammen i en kano – vi er i hver sin kajak. I hvert sit tempo.

Psykologen: "Dem der bliver sammen, formår at sige undskyld"

Chancen for at blive sammen hele livet afhænger i høj grad af evnen til at håndtere konflikter – og evnen til at reparere på det, der går i stykker. Det siger Mattias Stølen Due, direktør for Center for Familieudvikling og forfatter

til bogen "Pas på parforholdet – mens I stadig elsker hinanden".

– Vi kan ikke undgå konflikter eller at såre hinanden undervejs, og det er kendetegnende for dem, der bliver sammen, at de formår at sige undskyld, eller

"Hvor var jeg åndssvag i går".

– Det er ikke antallet af problemer, der skaber problemer i parforholdet. Det afgørende er, hvordan vi håndterer problemerne: Om man evner at være i det svære på en god måde, og om man kan snakke om konflikter uden at få dæmoniseret den anden. Kan jeg lytte respektfuldt til min mands eller kones perspektiv, også selv om jeg ikke er enig?

Og ja – den slags kan læres, f.eks. i parterapi, fastslår psykologen, der anbefaler, at man bruger tid på at pleje sit forhold.