Kamilla er ordblind og dumpede folkeskolen – men i dag har hun sit drømmejob
Som barn var Kamilla ofte den, der biksede lækre kager sammen til familien, og hun drømte om at blive bager eller konditor. Men en dumpet folkeskole-eksamen lukkede drømmen ned – lige indtil hun en dag bankede på hos bagermester Morten Madsen.
Tyllen med flødeskum ligger godt i hånden på Kamilla Rendbæk.
Den 21-årige bagersvend trykker forsigtigt på den, så brede striber af flødeskum lægger sig i et fint mønster hen over den lagkage, hun er i gang med at fremtrylle.
Hun trækker en bøtte med chokoladenips ned fra en hylde og lægger et rundhåndet lag på kagen, som hun til sidst pynter med halve jordbær og spiseligt glimmer.
"Den er klar nu, siger hun med en tilfreds mine og går hen for at vaske hænderne."
Denne dag har hun været oppe klokken syv for at køre på arbejde i bageriet i Sdr. Nærå på Fyn, men det føles ikke tidligt i hendes verden. For flere af de andre dage i ugen forlader hun den varme seng klokken 3 eller 4 for at tage på arbejde og sørge for en lind strøm af brød og kager til kunderne.
"Det er skønt at komme på arbejde. Jeg elsker jo bare at bage. Og at gå og hyggesnakke med de andre," siger hun med et smil og retter på det lyse hår, som er sat op i en stram, fødevare-venlig frisure med en bred klemme i nakken. Hun synes, det er sjovest at bage konditorkager, hvor man gerne må gøre sig umage med detaljer og pynt. Og hun fortæller stolt, at hun bagte en flot kage til sine bedsteforældres diamantbryllup.
"Jeg tegnede en diamant i chokolade på toppen, siger hun og hiver sin telefon op af lommen for at vise, hvordan mesterværket så ud."
Dumpede folkeskolen
Kamilla har elsket at bage så længe, hun kan huske. Hendes storesøster plejede at stå for kagebageriet til hele familien, men da hun fik andre interesser, tog Kamilla over ved røreskålen.
"Vi er en stor familie, så der skulle meget kage til. Jeg har bagt rigtig mange skærekager med chokolade og squash og den slags. De blev hurtigt spist," siger hun med et smil.
Smil var der knap så meget af i Kamillas skoletid, hvor hun havde svært ved at følge med i undervisningen. Da hun gik i femte klasse, blev hun konstateret ordblind og kom i en specialklasse. Alligevel dumpede hun i både dansk og matematik ved folkeskolens afgangsprøve. Og det betød, at drømmen om at blive professionel bager kunne blive svær at realisere. For uden afgangseksamen kunne hun ikke komme ind på en fagskole.
"Jeg talte med mine forældre om det. Og de ville gerne hjælpe mig. Så en weekend kørte vi rundt til en masse bagerier i Odense for at høre, om jeg kunne komme i praktik. Ingen af dem havde brug for mig. Det var lidt nederen og pinligt," siger hun ærligt.
Men der stoppede hun ikke med at banke på dørene hos fynske bagerier. Hendes far fortalte hende, at der lå et bageri i Sdr. Nærå - det kunne de da prøve? Kamilla hoppede ind i bilen, og her blev hun mødt af en åben bagermester. Kan du begynde på mandag?, spurgte han. Og dertil var svaret et stort JA.
Praktiktiden blev udvidet til et halvt år, og derefter fik Kamilla tilbud om at komme i mesterlære hos Morten Madsen. Det ville være hendes adgangsbillet til fagskolen, hvor hun kunne få papir på sine kundskaber.
"Det var fedt, for nu kunne jeg fortsætte med at gøre det, jeg helst ville. Og lære endnu mere. Jeg har lært at rulle wienerbrødsdej, så den ikke går i stykker, og at lave lagkager fra bunden. Der har også været et par brølere ind imellem," siger hun med et smil.
Cyklede 14 km til job
På Kamillas telefon findes der et billede, som sikkert aldrig bliver slettet. Det er taget den 11. februar 2023, hvor hun officielt blev færdig som bagersvend. Hun smiler bredt til kameraet med den hvide bagerhue på hovedet som bevis.
"Det var dejligt at komme dertil," siger hun lidt genert og bliver suppleret af sin bagermester Morten Madsen.
"Hver gang der kommer en bagerhue på hovedet af en af mine lærlinge, er jeg stolt. Så har vi sammen fuldført en mission. Kamilla kan meget mere, end hun tror. Det har hun bevist. Hun var en lille mus, da hun begyndte som lærling, men hun er da godt nok blevet en fræk tøs med masser af selvtillid nu," siger han med et grin til Kamilla, der afslører, at de er glade for at drille hinanden i bageriet.
Morten Madsen har været særlig imponeret over, at Kamilla cyklede 14 kilometer frem og tilbage på arbejde i den første tid. I al slags vejr.
"At hun tog den cykel og kom på arbejde til tiden hver dag. Det siger alt," slår han fast og fortæller, at det er hans mission at give unge med udfordringer en chance for at få en uddannelse og tjene deres egne penge resten af livet. Han var selv stærkt udfordret af dårlig hørelse i sin folkeskoletid og kom bagud i undervisningen. I dag har han eget bageri med 23 ansatte.
Kamilla drømmer ikke om at få sit eget bageri – i hvert fald ikke lige nu. Hun håber i stedet at videreuddanne sig til konditor om et par år og måske flytte til Aarhus eller København. Men lige nu gælder det lækkerierne i Sdr. Nærå til de sultne kunder, som nyder, at Kamilla og hendes kolleger står tidligt op hver dag.