Glad par

Parterapeut: Denne ene ting kan få dit parforhold til at blomstre

Læg mobilen væk og tag i sommerhus med din kæreste.

Det er onsdag aften, og du og din partner sidder i hver jeres ende af sofaen med hovederne begravet i jeres mobiltelefoner. Igen. For efter endnu en travl dag på jobbet kan det være svært at huske at prioritere hinanden for alvor.

Men det skal I, hvis jeres parforhold skal holde i længden, lyder rådet fra personlig rådgiver og parterapeut Daisy Løvendahl.

– Energi følger fokus. Når du begynder at fokusere på noget, kommer der energi på det. Og det betyder noget for, hvordan du ender med at leve dit liv, og hvad der kommer til at fylde mest, siger hun.

Rådet om, at energi og fokus følges ad, stammer fra en buddhistisk tankegang om, at det, du fokuserer på i dit liv, manifesterer sig. Lidt ligesom den dag, hvor du opdagede, at du var gravid, og du pludselig så en masse andre gravide kvinder i bybilledet.

Samtidig har vi mennesker en tendens til at fokusere på det punkt i vores liv, som vores stærkeste følelser er centreret omkring. Og det er ikke nødvendigvis den eneste ene.

– Hvis du lever i et godt, rart og stabilt forhold, hvor I elsker hinanden, og hvor alting kører, så er det ikke nødvendigvis der, de store følelser er. I stedet kan det være på dit arbejde, hvis din chef ringer for at få dig til at udføre et nyt, spændende projekt. Og da vi som mennesker indeholder en mekanisme, som gør, at vi handler på de store følelser, så lægger vi også vores energi der.

Oplevelser styrker måden, vi ser hinanden på

Ifølge Daisy Løvendahl er en af nøglerne til et lykkeligt parforhold, at vi i højere grad prioriterer hinanden og for eksempel sørger for at få skabt nogle flere oplevelser sammen. Det er nemlig et stærkt værktøj til at pleje parforholdet og sørge for, at din energi ligger det rigtige sted.

– Når man ikke har den følelsesmæssige og nyforelskede intuition, som fortæller hele din krop: ’Jeg skal bare hjem til min kæreste NU’, kan vi i stedet prøve at stimulere og fremelske den. Det er som at eje en have, hvor ukrudtet gror helt uhæmmet. Hvis du vil have en flot rose, skal du give det energi og nærvær og pleje det. Og en af de måder, du kan vælge at lægge energien tilbage i dit parforhold, er ved at finde på fælles oplevelser. Dermed siger I også, at I vil hinanden.

Daisy Løvendal henviser til den amerikanske forfatter Siri Hustvedt, der har skrevet om, at måden, vi ser hinanden på, betyder noget. Det vil sige, at hvis vi går op og ned ad hinanden på samme måde hver dag, ser vi altid hinanden fra de samme vinkler. Ifølge Daisy Løvendahl er der flere fordele ved at bryde op i det mønster og vælge nogle anderledes oplevelser til at se hinanden fra nogle andre perspektiver.

– Det gør, at vi pludselig opdager noget nyt ved hinanden, og at vi får en ny oplevelse sammen, som vi først kan glæde os til og derefter huske tilbage på.

En idé er at lave dates for hinanden, hvor man tænker på at få modpartens styrke i spil. Hvis du ikke selv er så meget til vilde eventyr, men din kæreste er, kan det være godt at planlægge en date med det element i.

– At gå over på den andens side af verden og opleve noget derigennem er ret vigtigt, da det skaber en sammenhørighed, understreger Daisy Løvendahl.

Skab et fælles rum for hinanden

Er du nu ved at dø af præstationsangst over, hvordan du i alverden kan leve op til hele tiden at finde på nye oplevelser? Bare rolig. Oplevelserne behøver nemlig ikke være nye hver eneste gang. Det kan lige så vel være noget, I har oplevet sammen før, men med små ændrede elementer.

– Man kan godt tage i det samme sommerhus som altid, men denne gang pakke blondetrusserne, tage et godt kortspil eller en flaske rom med. Det, som er vigtigst, er, at man vælger hinanden til i et fælles rum.

Samtidig behøver oplevelserne ikke nødvendigvis at være planlagte. For hvis man er typen, der hader planlægning, kan det være ligeså fint at suse ned til købmanden efter arbejde og spontant handle ind til en picnickurv, som I kan tage med ud i solen om aftenen.

Dog påpeger Daisy Løvendahl alligevel, at planlægning kan være en rigtig positiv ting i et parforhold, så man får den særlige oplevelse smeltet naturligt ind i hverdagen, og så man ikke glemmer sin kæreste i travlheden.

Tid er ikke et issue

Spørgsmålet om, hvorvidt tid ikke er en begrænsning i dagligdagen, har Daisy Løvendahl ikke meget tilovers for.

– Tid er jo ikke det reelle problem. Hvis du er dødhamrende forelsket i en, har du så tid til at knalde ham og svare på hans sms’er? Det ved alle jo, at selv den mest travle karrierekvinde har.

Problemet er ifølge Daisy Løvendahl, at vi er kommet et sted hen i synet på vores partner, hvor fokus ikke nødvendigvis er der hver dag.

– Vi skal øve os i at tænke: Tiden er der. Overskuddet er der. Tag det og brug det. I stedet for at se fjernsyn, så fortæl din kæreste, hvad du vil have: ’Jeg vil have, at vi går en tur sammen, eller at vi drikker en kop the sammen.’ Gå ind og brug din partner som en kilde til livsenergi, til morskab, som en du kan danse fjollet med en onsdag aften. Whatever. Det er der, tricket ligger. Faktisk kan det at bede om det, du vil have, ligefrem generere mere overskud. Og så skal du naturligvis være villig til at give det samme. Det er en måde at være på i livet. Vi tror, det er vores partnere, der kræver alt muligt, og så orker vi ikke, og så lader vi være.

Faren ved ikke at orke det er, at vi helt negligerer det. Og det er et problem, da der er opstået et moderne dogme om, at vi hele tiden skal have de rigtig fede ting i livet, samtidig med at der med de seneste generationer er kommet større muligheder for at vælge parforholdet fra igen.

– Der er opstået en form for moderne skam i at leve i et kedeligt parforhold. Hvis det er kedeligt derhjemme, så er der en stor frihed til at vælge det fra og tilvælge noget nyt.

De fire typer: Sådan ved du, hvilken oplevelse du skal vælge

  1. Builders: Personer som trives godt hjemme. De søger ro, nærvær og har stærke familieværdier. De søger aktiviteter, der ikke er fyldte af adrenalin, og som ikke kræver for meget, men til gengæld godt må være dybe. Du kan med fordel skrive nogle personlige spørgsmål ned til din kæreste og tage med til aktiviteten. Her kan du finde inspiration til sådanne.
  2. Explorers: Personer som er eventyrlystne, og som søger adrenalin og fælles oplevelser. Hvis du er sammen med en explorer, skal du lave noget vildt. Oftest er det også dem, der vil udforske mere seksuelt.
  3. Navigators: Personer som er kreative og har brug for at blive stimuleret intellektuelt. De trives ofte godt med kulturelle oplevelser.
  4. Directors: Personer som ofte udstikker en klar retning og kan lide at planlægge. Her er det en god idé at løse en opgave sammen eller kaste jer ud i et projekt, hvor der skal ledes og tages ansvar.

Baseret på den amerikanske antropolog og TED-talker Helen Fischers fire kategorier.

Daisy Løvendahl

Daisy Løvendahl er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne "LEV" og "ELSK". Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk