Sponsoreret indhold

Opskriften på en traditionsrig jul

Julen banker snart på døren, og det er langt om længe tid til at forsøde de kolde vintermåneder med nærvær, hygge og varme. Her guider vi dig til, hvordan du kan skabe en mindeværdig jul – præcis som traditionerne foreskriver.

Julen er en magisk tid, da det er den tid på året, hvor der bliver pyntet op med en umage uden lige. Særligt julebordene skiller sig ud som centeret, hvorfra hyggen udspringer. I samarbejde med Schulstad dykker vi ned i kernen af vores højtelskede juletraditioner.

I den forbindelse giver vi dig tre tips til at skabe en hyggelig og indbydende bordopdækning, der både er nutidig og holder julens traditioner i hævd med klassiske julefarver og pynt af kogler og æbler, samt en skøn opskrift på den uundværlige julefrokostklassiker, fiskefilet – men i en vegetarisk variant, serveret på saftigt rugbrød.

3 TIPS TIL ET KLASSISK JULEBORD

1. BRUG RØD MED MÅDE

Dit bord behøver ikke være rødt-i-rødt for at være julet. Mindre kan også gøre det. Bryd den stemningsfulde og traditionsrige julenuance op med en dug i rød-beige striber, der gør udtrykket både hyggeligt, interessant og elegant, og hold service, lys og servietter i lyse naturfarver for at balancere den kraftige røde. Du kan dog let understrege de røde toner med bordets pynt, som her med røde æbler og vinterbær. På den måde bliver julefarven en behagelig og afstemt rød tråd i opdækningen, fremfor et altoverskyggende element.

2. HOLD DET ENKELT OG ELEGANT

Der skal kun ganske lidt til for at få borddækningen til at skille sig æstetisk ud. Flere stearinlys i forskellige tykkelser, højder og ukurante stager kan have en særlig virkningsfuld effekt, der trods det store antal lys stadig er enkelt og elegant. Du kan også sætte forskellig keramik og service på bordet, frem for at bruge et stel, for at bryde med det ensartede. Du kan sagtens mikse og matche så længe elementerne holdes i samme nuance for at bevare det lette udtryk. Det er de små afvigelser fra det gængse, der får bordet til at skille sig mindeværdigt ud.

3. BYD NATUREN MED TIL BORDS

Til trods for at vinteren raser udenfor er der stadig rigeligt pynt at finde i naturen, og intet er mere oplagt til at udsmykke julebordet med end det, naturen selv giver på denne årstid. Tag familien med på tur, hvor I kan finde dekorative kogler, og læg dem i fade eller bind dem til kranse på bordet. Brug grene med røde vinterbær og røde juleæbler som naturens egne julekugler og spred dem vilkårligt omkring på bordet som små bomber af juleglæde. Vær ikke bange for at byde naturen med til bords. Det klæder det.

KERNEN I DE HØJTELSKEDE TRADITIONER

Foruden et smukt dækket julebord forbinder de fleste julen med de traditionelle og historierige juleretter – der hvert år serveres i klassiske klæder eller i kreative fortolkninger med innovative toppings eller moderne justeringer.

I dansk madkultur, og blandt de danske juletraditioner, er rugbrødet ofte en trofast følgesvend. For selvom det sjældent er måltidets hovedperson – så tildeles rugbrødet ofte en uundgåelig og særlig plads på julebordet.

I år præsenterer vi i samarbejde med Schulstad en nytænkning af en højtelsket smørrebrødsklassiker: En delikat og smagfuld fiskefilet af pastinak med æble. Her binder vi den danske madkultur sammen med nutidens fejring – hvor rugbrødet, uanset topping, forbliver det solide fundament.

Du finder opskriften herunder.

Vegetarisk fiskefilet af pastinak med æble

4 pers.

4 stk. Schulstad Signaturbrød Restaurant Gilleleje Havn

1 stor pastinak

1 spsk. olie

1 æg

olie til stegning

50g kikærtemel eller hvedemel

50g Panko

1 æble

50g Remoulade

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Skær pastinak i ca. 0,5cm tykke skiver og pensl med olie, hvorefter de bages i ovnen i ca. 10 minutter.

Find 3 tallerkner med en lille kant og fyld dem med henholdsvis mel, sammenpisket æg og panko.

Når pastinak er færdig, tages de ud og køler af i ca. 10 min. inden de vendes i først mel, så æg og slutligt panko.

På en pande varmes godt med olie op, og når de syder en smule, placeres pastinakstykkerne i den varme olie. Vend dem når de er brune og lad køle af på en smule køkkenrulle.

Rugbrød smøres med remoulade og de vegetariske fiskefileter anrettes med æblestykker på toppen.

INGEN JUL UDEN SCHULSTAD

Uanset om du er traditionsbunden eller udfordrer de klassiske julefrokostretter, er et lækkert rugbrød til sild, fiskefilet og lun leverpostej helt uundværligt. Schulstad har siden 1880 været fast inventar rundt om de danske frokostborde - både i hverdagen og til de årlige julefrokoster. I samarbejde med Restaurant Gilleleje Havn har Schulstad skabt et kernerigt og velsmagende kvalitetsrugbrød bagt med dansk rugmel og poppede durumkerner, som er et oplagt valg til ethvert julebord, og som tilmed er velegnet til vegetarer og veganere. 

Find Schulstad Signaturbrød Restaurant Gilleleje Havn i dit lokale supermarked.