Delvis barsel

Maiken begyndte at arbejde 10 uger efter fødslen: Kommentarerne, der fulgte, overraskede hende

Maiken kunne ikke forestille sig at blive hjemme på barselsorlov i mange måneder, og derfor besluttede hun sig for at gentoptage sit arbejde på deltid efter 10 ugers fuldtidsbarsel. Så kom kommentarerne.

Denne artikel er første gang udgivet hos Klikk.no. Dette er en redigeret udgave.

"Da jeg blev gravid med mit første barn, indså jeg, at det ikke var fristende for mig at gå hjemme i mange måneder uden voksenkontakt. Jeg er også fortaler for ligestilling, og jeg elsker at arbejde.”

Sådan fortæller 30-årige Maiken Græsli McNeill, der arbejder som Marketing Manager hos et norsk medlemssystem for foreninger og ejerlejligheder.

Hun er gift med Daniel, og sammen har de to sønner, Ludwig på 3 år og William på 8 måneder.

Ideen om deltidsbarsel, eller delvist genoptaget arbejdeorlov, som det heddder i Danmark, opstod allerede, da Maiken var gravid med sin første søn. Hun faldt tilfældigt over en artikel om emnet og tænkte, at det måske var noget for hende.

"Jeg havde aldrig hørt om det, før jeg læste den artikel. Mange mennesker har aldrig hørt om deltidsorlov, og de er ikke klar over, at det er en reel mulighed, når de selv er på forældreorlov," siger hun.

Maiken og Daniel tænkte sig om og googlede om delvis forældreorlov, før de besluttede sig for, hvordan de ville fordele deres barsel.

"Vi indså, at det var en løsning, som fungerede godt for nogle familier. Vi ignorerede alle de negative historier om mødre, der ikke var klar til at gå på arbejde igen efter otte måneder, for der var masser af gode eksempler på engagerede, ambitiøse mødre, der også gik på arbejde igen lige efter fødslen," siger Maiken.

Bånd mellem far og barn

Parret kunne især godt lide, at der blev sat fokus på faderens forhold til barnet fra et tidligt tidspunkt.

"Fædre er lige så vigtige som mødre og har brug for at lære deres barn at kende fra et tidligt tidspunkt. Deltidsorlov er helt fantastisk for båndet mellem far og barn. I det første år ændrer barnet sig meget, og der er mange "første gang"-begivenheder. Når man deler fra starten, får begge forældre hele året," siger Maiken og fortsætter:

Deltidsbarsel
Maiken med sin mand, Daniel, og deres yngste søn. Foto: Privat

"Der er stor forskel på at være på barsel med en otte måneder gammel baby, som prøver at holde spiseskeen selv, kravler på gulvet og som man kan lege med, og en tre måneder gammel baby, som mest sover, spiser og skider.”

For Maiken og Daniel var det naturligt, at både mor og far arbejdede, og at de begge var ambitiøse og glade for deres job.

De synes, det er vigtigt at finde en løsning, der passer til dem og deres familie, uanset hvad normen er.

“En sådan løsning kan være med til at gøre det naturligt for os begge at have barns sygedage, hente børn i børnehaven og deltage i forældremøder," siger Maiken og fortsætter:

"Det er positivt, at arbejdslivet anerkender, at mor og far kan dele orloven, for det behøver ikke at være sådan, at når en medarbejder er gravid, så er hun væk i næsten et år.”

Orlov på deltid

Valget var derfor let for Maiken og Daniel: De ville begge arbejde deltid i hele barselsperioden og fordele barselsdagene mellem sig.

Men allerede inden de havde haft tid til at afprøve det i praksis, begyndte de kritiske kommentarer at strømme ind.

"Hvorfor vil du tilbage på arbejde så tidligt?" lød nogle af kommentarene, mens andre mente, at det var Maikens job, der pressede hende.

“Hvilket slet ikke var tilfældet. Det var noget, min mand og jeg selv havde valgt,” siger hun.

Flere mødre forsøgte at fortælle, at Maikens barn var helt afhængig af hende som mor, og at hun ville skifte mening, så snart barnet var født.

“Det blev tydeligt, at mange kvinder ser det som naturligt, at moderen bliver hjemme med barnet så længe som muligt. Tilbagemeldingerne fra mændene har næsten udelukkende været positive. De kan se, at faderen kan tage sig af barnet fra en tidlig alder, og måske er det en ordning, de selv gerne vil have," siger moren til to.

Men da Maiken valgte samme ordning med sit andet barn, havde hun allerede "bevist", at det fungerede for dem, og kommentarerne var derfor udelukkende positive.

deltidsbarsel
Daniel med parret to børn. Foto: Privat

På arbejde ti uger efter fødslen

Ti uger efter fødslen var Maiken derfor tilbage på arbejde - både med sin første og sin anden søn.

"Under min orlov med både mit første og andet barn har jeg arbejdet 60 procent med faste dage på arbejdet - hvor vi har arbejdet 1-2 dage og så været hjemme 1-2 dage.”

Maiken beskriver vekselvirkningen mellem at være hjemme og gå på arbejde som perfekt for dem.

"Når arbejdsdagen var slut, kunne jeg se frem til næste dag, hvor jeg ville være hjemme på orlov. Efter en orlovsdag kunne jeg se frem til den næste arbejdsdag, hvor jeg kunne møde mine kolleger igen.”

Det er en stor forandring at blive forælder, og for Maiken var det et godt fristed at gå på arbejde.

“Jeg kunne bruge de andre kompetencer, jeg har, tale med andre voksne, og ikke mindst kunne jeg spise frokost og holde pauser, når jeg ville.”

Efter et par måneder gik hun ned på et 40 procent på arbejdet - en løsning, familien har frem til juli i år.

"Det har været på grund af min mands job, da han er revisor og har meget arbejde lige før sommeren. Derfor arbejder jeg 40 procent nu frem til juli.”

Fuldt ud ammet i seks måneder

Maiken ammede børnene, indtil de var omkring seks måneder gamle.

Daniel kørte hende på arbejde, så hun kunne amme, eller gav modermælk i en flaske. Maiken havde også en brystpumpe med på arbejde, så hun kunne pumpe, hvis det var nødvendigt.

“Man har ret til op til en times ammefri (i Norge, red.), når ens barn er under et år gammelt, så man bør kunne tage fri for at amme. Hver gang de kom ind på kontoret, og jeg skulle amme, var det et glædeligt gensyn.”

“I dette job har jeg haft mulighed for at bruge et hjemmekontor, så i begyndelsen havde jeg et par dage med det. Men i det job, jeg havde med mit første barn, var der ikke noget hjemmekontor, så min mand og søn kom på besøg næsten hver eneste dag.”

Maiken påpeger, at denne løsning var og er helt uproblematisk for dem, men at det er vigtigt, at de andre medarbejderne er klar over ordningen.

"Man har kun de dage, man er på arbejde. Det er hverken muligt eller ønskeligt at arbejde 100 procent, når man har delvis orlov. På orlovsdage er det barnet, der er i fokus," understreger hun.

"Jeg er ikke en superkvinde. Jeg var selv delvist sygemeldt under min graviditet, så man behøver ikke være superkvinde for at begynde at arbejde kort tid efter fødslen, men man skal ville det. Og det er ikke sådan, at far er babysitter. Far er far," siger Maiken.

Maiken er glad for, at hun fandt ud af, at det er muligt at tage delvist orlov, men hun syntes, det var svært at finde information om det hos det offentlige i Norge, hvor familien bor.

"Det offentlige gør det besværligt, og det er ikke nemt at finde information om gradueret orlov, hvis man ikke ved, at det er en mulighed," siger Maiken og fortsætter:

"Hvis faderen skal tage noget af den fælles periode, skal moderen faktisk bevise, at hun vil arbejde. Faderen behøver ikke at have en sådan bekræftelse, for at moderen kan tage en del af den fælles periode. Det er utroligt, at vi ikke er kommet længere i 2024.”

Vil du vide mere om deltidsbarsel?

Artiklen er oprindeligt Norsk. Du kan læse den fulde artikel her, hvor det norske Arbeids- og velferdsforvaltninga, NAV, svarer på forældrenes kritik og de muligheder, der er for deltidsbarsel i Norge.

Vil du vide mere om de danske muligheder for delvist genoptaget arbejde under barslen, kan du læse mere her.