Glutenallergi: Alt, du skal vide

Glutenallergi er en lidelse, der er til stor gene for dem, der er så uheldige at få blive ramt og en sygdom, der kan få stor effekt på livskvaliteten. Få aflivet de myter, du formentlig har hørt og få svaret på, om glutenallergi er noget, du har, og i så fald, hvordan du skal leve videre med det. Glutenfrie produkter er heldigvis at finde i mange supermarkeder efterhånden, ligesom der er masser af opskrifter på bagværk og lækre retter, der ikke indeholder gluten.

Se et væld af dem her, hvor vi har samlet de bedste.

Når der er bøvl i midtsektionen og fordøjelsesapparatet, er det noget, der går udover velvære, humør og i sidste ende også livskvaliteten. Brød og gluten får tit og ofte skylden for det. Hvis du er en af de uheldige danskere, der har glutenallergi, kan du på ALT.dk blive meget klogere på det, du skal vide om lidelsen og læse meget mere om, hvordan du kan leve et så symptomfrit liv som muligt. Det kan du blandt andet ved at spise glutenfrit. Her på ALT.dk finder du massevis af lækre opskrifter til at lykkes med dét projekt, så det forhåbentligt bliver lettere at leve med din glutenallergi.

Hvad er glutenallergi?

Glutenallergi, der også kaldes cøliaki, er egentlig en immunologisk forstyrrelse. Det betyder, at det er en sygdom i immunforsvaret. Mere specifikt gælder det, at cøliaki er en autoimmun sygdom. Med en autoimmun sygdom er det immunforsvaret selv, der angriber kroppens eget væv. Sygdommen medfører, at tyndtarmen ikke kan tåle gluten. Gluten er et protein, der findes i hvede, byg, rug og muligvis også havre. Hvis man har glutenallergi, vil tyndtarmen udvikle en form for betændelse, når man spiser madvarer, der indeholder gluten. Når man får cøliaki, hedder det sig desværre, at man resten af sine dage skal spise en kost, der er glutenfri. Det kan være noget af en livstilsændring, der skal til og det er måske en stor udfordring. Lever du glutenfrit, er der til gengæld stor chance for, at du har udsigt til et liv uden symptomer.

Symptomer på glutenallergi

Ved du ikke, om du er glutenallergiker? Der er flere tegn og symptomer, der kan være en indikator for, at du har glutenallergi. Diarré, oppustethed og smerter i maven er nogle af dem. Symptomerne på glutenallergi er nemme at forveksle med dem, der forbindes med andre sygdomme. Det er derfor nemt at blive i tvivl om, om det nu også er glutenallergi, man har. Bliv meget klogere og kom tættere på et svar, der passer på din situation, når overlæge Andreas Munk Petersen guider dig igennem glutenintolerance.

Masser af lækre glutenfri opskrifter

Gluten findes i mange madvarer, og nogle af dem, er de madvarer, vi bruger allermest. Det gælder for eksempel de almindelige meltyper, der er at finde i blandt andet kage og brød til morgenmadsprodukter. Af den grund kan det måske være svært at gennemskue, hvad du skal købe og ikke mindst med hvad, du laver mad, som du kan spise. Det kan også være, at du har en eller flere glutenallergikere i familien eller vennekredsen, så det derfor er nødvendigt med et glutenfrit alternativ, når der skal serveres middag, eftermiddagskaffe eller brunch. Fordelen ved at lave maden selv er, at du således har helt styr på, om der er gluten i eller ej. En af de meltyper, der er glutenfri, er mandelmel. Opskrifter på bagværk, der er lavet med mandelmel, er der heldigvis mange af. Mandelmel er nemlig godt at bage med, og så smager det mindst lige så lækkert, som det bagværk, hvor der er brugt almindeligt mel. Se bare de tre opskrifter herunder:

Opskrifter til morgen, middag og aften

Det er naturligvis ikke kun kager, der bruges mel i, og det er dermed ikke kun kageopskrifter, du har brug for glutenfrie alternativer til. Ingredienser, der indeholder gluten, bruges i alle måltider, og derfor har du formentlig brug for inspiration og opskrifter til morgen, middag og aften. Samtlige af dem finder du på siden her.

Sætter du også pris på en god gang morgenmad for at få en optimal start på dagen? Prøv disse grønne glutenfri proteinboller eller forkæl dig selv med nogle gulerods-dessert-pandekager. der er mindst lige så perfekte til en brunch. Du kan også prøve et alternativ til de traditionelle morgenmadsretter og bage en lækker morgenmadskage, der er udarbejdet af fitnessekspert Anne Bech.

Når nu almindeligt brød i form af blandt andet rugbrød og sandwichbrød, der indeholder gluten, ikke er en mulighed, skal der alternativer til, når du skal have frokost. Der findes heldigvis et bredt udvalg af glutenfrit brød i supermarkeder og lignende, så selvom du er glutenallergiker, er sandwich og andre retter med brød ikke nødvendigvis nogle, du helt skal forsage. Bag dit eget brød i form af disse koldhævede, glutenfri havreboller, der med fyld er perfekte til madpakken eller lav en lækker glutenfri tærte. Det kunne for eksempel være en tærte med bund af kød eller en glutenfri græskartærte med krydret oksekød. De to tærter er for øvrigt også gode bud på lækker aftensmad, du kan servere i løbet af ugen.

Find mange flere, lækre opskrifter på retter uden gluten til alle dagens måltider i vores store samling af glutenfri opskrifter, hvor du naturligvis også kan få masser af inspiration til sødt, glutenfrit bagværk. Det gælder blandt andet disse peanutcookies med peanutbutter og denne nemme nøddekage med klumper af chokolade.

Glutenallergi – et sundhedshysteri?

Engang var det fedt, så blev det kulhydrater og senest stod komælken for tur. Flere fødevarer og næringsstoffer har været i vælten for deres påståede, usunde egenskaber. Gluten har på ingen måde klaret frisag hvad dét angår og er også blevet udråbt til en stor synder. Det har blandt andet resulteret i, at salget af glutenfrie produkter har været i kraftig vækst. Hvad der muligvis også er en konsekvens af selvsamme glutenforskrækkelse, er antallet af glutenallergikere, der ligeså er vokset stødt de sidste par år.

Det er en tendens, som flere eksperter ser kritisk på, og én af dem er diætist Silja Edelgart. Glutenallergien kan, ifølge hende, bruges som en undskyldning for ikke at spise gluten, og i dé tilfælde er der nærmere tale om et hysteri eller en spiseforstyrrelse, end det er en reel lidelse. Læs om det problem, det ifølge eksperterne er, når glutenallergien bruges som slankekur.

Du kan også blive meget klogere på gluten i vores glutenguide. Her får du blandt andet svaret på, hvorfor det måske ikke er hensigtsmæssigt for dig at bandlyse glutenholdige madvarer i din kost, hvis ikke du reelt er glutenallergiker. Der er nemlig flere problemer forbundet med dét at kalde sig selv for glutenallergiker, hvis man ikke er det. Et af dem er, at du ved at udelukke gluten i din kost – primært i form af brød og øvrige kornprodukter – desværre også udelukker de vigtige fibre, der især findes i grove meltyper. De er blandt andet vigtige for, at din fordøjelse fungerer.

Fire om glutenallergi

1. Hvad er glutenallergi?

Glutenallergi (cøliaki) er en autoimmun sygdom, der udløser en betændelsestilstand i tyndtarmen, når man spiser mad, der indeholder gluten.

2. Hvad er gluten?

Gluten er et protein. Det findes i almindelige korn- og meltyper såsom almindelige hvedemel og havre.

3. Hvad må man spise, hvis man har glutenallergi?

Hvis man vil undgå symptomer, skal man spise helt glutenfrit og derfor undgå madvarer, der har gluten i. Se, hvad du som glutenallergiker må spise, og hvad du helst skal undgå på sundhed.dk.

4. Hvor mange har glutenallergi?

Det skønnes, at cirka en halv procent af befolkningen i Danmark har glutenallergi.