Marcipan: Lav konfekt, bagværk og søde sager
Til konfekt, bagværk og meget mere
Der er så godt som garanti for, at vi bruger vores penge på julegaver, æbleskiver og flæskesteg (eller and), når vi rammer julemåneden. Lige så sikkert er det også, at der ryger en marcipanrulle i kurven. Det er nemlig svært at forestille sig en jul uden marcipan og konfekt.
Få inspiration til julekonfekten her på siden, hvor du også finder et væld af opskrifter kager og andre søde sager, som du kan lave med marcipan.
Vi kan slet ikke forestille os en jul uden marcipan. Det er noget nær en påske uden chokoladepåskeæg eller nytårsaften uden champagne. Marcipan hører sig julen til, ligesom risalamande, æbleskiver og rødkål også gør det. Find de opskrifter og den inspiration, du mangler for at komme gang med årets julekonfekt eller andet lækkert marcipanbagværk, her på siden.
Historien om marcipan
Helt præcist fra hvor og hvornår marcipan stammer, er der ikke sikkerhed om. Der er mange, der gerne vil kunne kaldes sig ophavsmænd til den lækre marcipan, så det er slet ikke så underligt, at der er en del teorier, der florerer. Italienerne står fx fast på, at det var i Italien, at man lavede den søde mandelmasse for første gang.
Ingen marcipan uden mandler
Opskriften på marcipan er egentlig simpel, da den søde masse udelukkende består af mandler og sukker. For at en producent kan kalde produktet for marcipan, skal den indeholde to tredjedele mandler og én tredjedel sukker. Der findes andre typer af konfektmasser, der også bruges til de formål, som marcipan gør. Hvis du vil være sikker på, at det ér marcipan du køber, skal du altså vælge den variant, der indeholder mandler.
Hvilken marcipan skal jeg vælge?
Julekonfekt og kransekage er blot nogle af de klassiske opskrifter, som vi elsker så højt, at vi laver dem år efter år. Det betyder, at du mindst en gang årligt skal forbi og købe en eller flere ruller af marcipan. Langt de fleste supermarkeder har et stort udvalg af marcipan fra forskellige producenter – så hvilken en skal du vælge?
Undgå at købe dig fattig i marcipan for blot at blive skuffet over resultatet og se vores marcipantest.
Vi har testet nogle af markedets mest populære varianter for dig, så du kan blive klogere på, hvilken marcipan, du skal købe til at lave konfekt. Har du brug for inspiration til at lave årets julekonfekt? Se her fire forskellige bud på konfekt, der skaber den helt rigtige julestemning:
Lav din egen marcipan
Vidste du, at du kan lave din helt egen marcipan? Det er slet ikke så svært, som man skulle tro. Når du laver din egen, kan du fx selv bestemme, om den skal være fin, som mange af de varianter, du finder i butikkerne er det, eller om det skal være en grovere version. Du kan også lave din egen sukkerfri udgave. Det er oplagt, hvis du eller andre i vennekredsen eller familien er diabetikere eller du ønsker at spare på kalorierne.
Marcipan hele året rundt
Har du marcipan tilovers efter jul? Det er det ikke kun i den søde juletid, at du kan bruge marcipanen i køkkenet. Fyld i fastelavnsboller er blot en af de ting, marcipan kan bruges til efter december. Du kan også bruge den til lækkert bagværk som fx disse fire nye og gamle kageklassikere:
Hvis det ikke er rå marcipan, men i stedet den færdige konfekt, du har tilovers fra julen, behøver du faktisk ikke smide det ud. Du kan nemlig også lave en konfektkage af dine søde julerester.