Tortilla – mexicanske pandekager med fyld
Det mexicanske køkken byder på mange klassikere og nationalretter, som vi også holder af her i Norden. Chili con carne, nachos og tortilla er nogle af dem, og her på ALT.dk finder du et væld af opskrifter på lækre tortillaer, der nok skal gå rent ind hos både store og små. Det gælder alt fra den traditionelle udgave med salsa og quacamole og til nyfortolkninger med blandt andet laks og kylling.
Hvad er en tortilla? Dit svar vil formentligt være en mexicansk madpandekage. Stiller du samme spørgsmål til en person, der kommer fra Spanien, vil svaret nok være noget anderledes. På spansk betyder ”tortilla” nemlig ”en lille kage”, og i Spanien er en tortilla en form for æggekage med kartofler i. Her på siden er det dog den mexicanske version, vi koncentrerer os om. En mexicansk tortilla er egentlig en tynd madpandekage. Den fyldes normalt med en form for krydret kød, forskellige grøntsager som for eksempel majs og peber, og altid med en klat guacamole og salsa. Nogle gange også lidt cremefraiche. Det er også tilfældet i denne opskrift på tortillaer med steak, guacamole, majs og rød peber/tomatsalsa.
Tortilla – en mexicansk nationalret
Kendetegnende for det mexicanske køkken er den stærke chili og de mange krydderier. Det er blandt andet koriander og særligt spidskommen, der giver den smag, som de fleste af os forbinder med mexicansk mad. På listen over mexicanske nationalretter er chili con carne og nachos – og fyldte tortilla ligeså. Tortilla-pandekagerne bruges også til quesadillas, der er en lige så traditionel mexicansk ret.
Quesadillas består af to tortillaer, der er lagt sammen med ost og varmet, så osten er smeltet. Fyldet i quesadillas varierer, men skal det være rigtig autentisk, kan du komme bønner i. En helt klassisk udgave kan du for eksempel lave med denne, der er fyldt med bønner, salsa og tomat. Mere mexicansk bliver det næsten ikke. De mexicanske tortillaer kan også bruges til anden traditionel ret fra det mexicanske køkken; nemlig fajitas, der også er tortillaer med fyld. Fyldet kunne for eksempel være mørbrad, som det gælder denne udgave af fajitas med mørbrad og peberfrugt.
Et væld af muligheder
Da tortillaen i sig selv er en pandekage med en forholdsvis neutral smag, er de mexicanske retter langt fra de eneste, tortillaerne kan bruges til. Mindst lige så lækkert er de fyldt med røget laks og flødeost. Fælles for af samtlige tortilla-opskrifterne er, at de er både hurtige og nemme at lave. De er med andre ord helt perfekte til travle hverdagsaftener, hvor du ikke har hverken tid, lyst eller mulighed for at stå mange timer i køkkenet.
Hvis du har en pakke tortillaer på lager derhjemme, kan du for eksempel lave et af retterne herunder: