Ny top 10-liste fra Danmarks Naturfredningsforening giver overblik over sprøjtegiftsrester i Danmark

Disse 10 madvarer er kilder til mest sprøjtegift

Ny top 10-liste viser, hvilke fødevarer du bør holde særligt øje med, hvis du er bekymret for rester af sprøjtegift i din mad.

Sommeren er på vej og dermed også den danske jordbærsæson. Men kan det egentlig betale sig at spendere lidt ekstra på de økologiske af slagsen eller ej?

Det kan det, hvis du vil undgå sprøjtegiftrester. Og det samme gælder madvarer som æbler, tomater, agurker og vindruer.

Der er nemlig stor forskel på mængden af sprøjtegift i økologisk og ikke-økologisk frugt og grønt, og derfor kan man med fordel vælge førstnævnte, når man står og skal handle i supermarkedet.

Det er budskabet i kampagnen "Et sprøjtefrit Danmark", som Danmarks Naturfredningsforening står bag.

Top 10-liste

Foreningen har sammensat en liste med 10 fødevarer, der ofte havner i danske indkøbskurve, selvom de tilsammen er kilde til 75 procent af de sprøjtegiftsrester, man kan risikere at finde i sin mad.

Listen er baseret på data fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen og tager udgangspunkt i de varer, som indeholder mange sprøjtegiftrester, og som danskerne også spiser meget af, forklarer Signe Poppenbøll Hansen, der er kampagneansvarlig hos Danmarks Naturfredningsforening.

- Fødevarerne på listen er en kombination af, hvad vi spiser mest, og hvad der er meget sprøjtegift i. Vi vil nemlig gerne kunne gøre en forskel for flest mulige mennesker, og derfor kan der måske være en frugt fra asien, som indeholder meget sprøjtegift, som vi ikke har taget med, fordi der er meget få mennesker, der spiser den, siger hun og fortsætter:

- Vores liste viser blandt andet, at ca. en fjerdedel af de danske æbler indeholder rester af sprøjtegift, og selvom det ikke er meget i forhold til de æbler, vi får fra udlandet, hvor mængden af sprøjtegift generelt er højere, er det jo en hel del mere end de økologiske fødevarer uden rester af sprøjtegift.

Anbefaler økologisk grønt

Men hvor bekymret bør man egentlig være for resterne af sprøjtegift? Ifølge Lisbeth E. Knudsen, professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, er der god grund til at skrive sig top 10-listen bag øret.

Hun har været konsulent på kampagnen og været med til at melde resultater tilbage til fem familier, der er blevet testet for sprøjtegiftrester i deres urin både før og efter, at de i 14 dage udelukkende spiste økologiske madvarer.

Mængderne af sprøjtegiftrester i urinen overskred ikke myndighedernes anbefalinger, og der er derfor ikke akutte problemer herhjemme, mener professoren, der alligevel anbefaler, at man er opmærksom på risikoen for sprøjtegift i den mad, man køber.

- Det at have flere forskellige fremmedstoffer i kroppen er jo ikke særligt sundt, og vi kan se, at der er en sammenhæng mellem sprøjtegiftrester i maden og skader på kroppens nervesystem, reproduktionssystem og måske også på immunforsvaret – særligt hos fostre, som er under udvikling, siger Lisbeth E. Knudsen og forklarer, at stofferne kan have en nerveskadende virkning, der kan føre til en højere fremkomst af ADHD, og måske også, hvis stofferne er skadelige for arveanlægget, øge risikoen for kræft.

- Derfor er det ud fra forsigtighedsprincippet, at vi siger: Hvis man kan nedbringe mængden af sprøjtegift i sin mad og undgå at blive udsat for cocktails af forskellige stoffer, så skal man selvfølgelig gøre det.

Men er risikoen så alvorlig, at du vil fraråde, at man køber ikke-økologisk frugt og grønt?

- Jeg vil ikke begynde at fraråde, jeg vil hellere anbefale, at man køber økologiske frugt og grønt så langt hen ad vejen, man kan, fordi det nedsætter ens belastning af fremmestoffer.

Top 10-liste over fødevarer med sprøjtegiftrester:

Æbler

23 procent danske æbler og 74 procent udenlandske æbler indeholder rester af sprøjtegift. Læs mere her.

Hvedemel

17 procent dansk hvedemel indeholder rester af sprøjtegift, mens tallet for udenlandsk hvedemel er 100 procent. Læs mere her.

Tomater

8 procent danske tomater og 62 procent udenlandske tomater indeholder rester af sprøjtegift. Læs mere her.

Pærer

36 procent danske pærer og 92 procent udenlandske pærer indeholder rester af sprøjtegift. Læs mere her.

Rødvin 

47 procent af ikke-økologisk rødvin indeholder rester af sprøjtegift. Tallet for økologisk rødvin er 0 procent. Læs mere her.

Vindruer

73 procent af vindruer indeholder rester af sprøjtegift, mens tallet for økologiske vindruer er 0 procent. I prøver er der fundet hele 30 forskellige former for sprøjtegift på vindruer. Læs mere her.

Salat

Der er fundet sprøjtegiftrester i 25 procent af dansk "konventionelt dyrket" salat, mens tallet er 56 procent for udenlandsk salat. Læs mere her.

Kartofler

Der er funder sprøjtegiftrester i 15 procent af danske kartofler, mens tallet for udenlandske kartofler er 37 procent. Læs mere her.

Agurker

Der er fundet rester af sprøjtegift i 57 procent af danske agurker, mens tallet er 62 procent i udenlandske. Læs mere her.

Jordbær

Der er fundet rester af sprøjtegift i 74 procent af danske ikke-økologiske jordbær, mens tallet er 86 procent for de udenlandske af slagsen. Læs mere her.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

Fotos: Getty

LÆS OGSÅ: Guide: Her kan du selv plukke jordbær

LÆS OGSÅ: Slut med dårlig samvittighed over at drikke kapsel-kaffe

LÆS OGSÅ: Sådan lykkes du med krydderurter i vindueskarmen