Mie Harritz: "Hvis du kan, skal du undlade at vaske dit hår hver dag"
Frisør Mie Harritz, 40, åbnede, med frisørerne Sanne Bidstrup og Nick Jørgensen, i februar salonen Grau, som ligger i en sidegade til Gråbrødre Torv i København.
En af landets bedste frisører står klar til at forskønne dig og dele ud af sin viden og insidertips. Mød Mie Harritz, der er 1/3 af frisørsalonen Grau, hvor naturligt smukt hår er idealet, leverpostej er på farvekortet og hovedbundsmassage inkluderet.
Hvordan adskiller Grau sig fra andre saloner?
– Fordi vi holder til på førstesalen i en gammel lejlighed, der ligger over gadeplan, og der ikke er et skilt på døren, har vi heller ingen kunder, der kommer dumpende ind. Jeg går ikke fra min kunde på noget tidspunkt, men følger kunden gennem vask, farve, klip og føntørring. En klipning hos mig tager halvanden time. Jeg japper ikke noget igennem, jeg har ikke følelsen af at have en bagkant, hvor der sidder én og tripper for at komme til, og der er god tid til den sidste finish. Det er helt vildt dejligt, at der ikke er noget stress.
Og så giver du hovedbundsmassage som det første?
– Det er en god pause, hvor kunden lige lander i stolen og får mulighed for at slappe af. Det er sjældent, jeg overhovedet spørger, om kunden har lyst, jeg gør det bare. For så er der én ting mindre at tage stilling til i en hektisk hverdag.
Hvilken frisure får man, når man bliver klippet hos dig?
– Du får ikke en frisure. Det er netop pointen. Du kommer ud med naturligt, lækkert og smukt hår, ingen skarpe kanter, men hår, der er blevet justeret og lettet.
Hvad med farve?
– Når jeg farver hår, skal det for guds skyld ikke se farvet ud. Mange af mine kunder synes, at leverpostejsfarve er det grimmeste i verden. Men leverpostejsfarven kan altså noget! Hvis du giver håret lidt lyse, gyldne striber, der lægger sig op ad den oprindelige farve og afslutter med en toningsfarve, som jeg altid gør for at få et naturligt lækkert resultat, bliver det indbydende og smukt.
Og gråt hår, hvad gør du ved det?
– Ofte er det samme procedure; jeg giver nogle striber og slutter af med en toningsfarve i en lidt anden nuance, end hårets oprindelige. På den måde bevarer det sit naturlige look, men uden at se gråt og trist ud.
Hvor ofte skal man farves?
– Hår skal ikke være high maintenance. Mange af mine kunder kommer kun én gang om året for at få farvet hår, og mange bliver kun klippet en gang hvert halve år. Men hvis du er korthåret, er det klart, at du måske skal klippes lidt oftere.
Er det ikke en dårlig salgsteknik?
– Jo, måske. Men det er heller ikke det billigste sted i byen at blive klippet (en klipning hos Mie koster 1.350 kr., red.), og hvis formen stadig holder, er der jo ingen grund til at komme tilbage efter tre måneder, bare fordi det hedder sig, at du skal klippes hver tredje måned.
Siger du nogensinde til en kunde, at du ikke vil klippe eller farve det, de beder dig om?
– Ja da. Jeg går meget op i at se på, hvad der klæder folk i forhold til ansigt, krop, tøjstil og erhverv. Men jeg er ikke så arrogant, at jeg afviser det fuldstændig. Med de kunder, der har lyst til at kaste sig ud i noget meget vovet, finder vi som regel et godt kompromis. Så kigger vi en masse billeder, magasiner og bøger igennem og arbejder hen imod noget, der giver mening for os begge.
Hvad er en kompromis-klassiker?
– Pandehår! Der er meget få, der kan bære et grafisk pandehår. Mange kommer ind med et billede af Pernille Rosendahl, men hun har også høje kindben og er et lille nips. Jeg kan sagtens lave pandehår på de fleste, men så bløder jeg det lidt op, så det rammer ansigtet ind. En af mine kunder er en skøn pige, som arbejder på et galleri, går quirky klædt og har helt kort pandehår. Hun er toplækker med det pandehår.
Jeg har skrevet en artikel om København og om københavnernes stil. Hvad er det med de københavnske kvinder og knolden?
– Vi er meget tæt knyttet til vores knold, haha. Det er sjovt, når jeg klipper pandehår på en pige, skal hun altid sætte det op i en knold, så hun kan kende sig selv igen. Men der er ikke noget i vejen med knolden. Den er elegant og praktisk, hvis man gerne vil skjule, at man har lidt fedtet hår, og tørshampooen ikke slog til.
Det er også noget med, at du har tricks til knolden?
– Hvis du ikke vil vågne med fladt hår på bagsiden af hovedet, sovenakken, og fedtet hår, kan det være en god idé at sove med en knold, du snor og binder stramt i en organiseret knude allerøverst på hovedet. Når du slår håret ud næste morgen, har det lidt bevægelse.
Har du ellers nogle tricks i ærmet?
– Hvis du kan, skal du undlade at vaske dit hår hver dag. Det slider på håret, plus du kan reducere mængden af produkter, der skyller ud i afløbet, også selv om det er naturlige produkter, som hos os, hvor vi arbejder med Aveda. Når håret har vænnet sig til ikke at blive vasket så ofte, opfører det sig faktisk pænere på andendagen, fordi det får lidt struktur.
Hvad er hemmeligheden bag en god føntørring?
– Altid tør håret med hovedet nedad, indtil hovedbunden er helt tør, og resten er næsten tørt. Lav så en fast knold nederst i nakken, og før hårtørreren henover den, indtil håret er helt tørt. Børst så håret rigtig godt og grundigt igennem. Hår ser bare altid pænere ud, hvis det lige er føntørret og friseret, fordi hårstråene bliver lagt ned, og du får lidt form på det.
Hvad med produkter og stylingredskaber?
– Brug så lidt produkt som muligt, så håret bevarer sin bevægelse og ikke bliver for tungt. Fidusen med Avedas produkter er, at du kan bruge dem i både vådt og tørt hår. Mit yndlingsprodukt er Avedas Damage Remedy Daily Hair Repair, en hårkur, der ikke skal skylles ud. Den fedter ikke, giver lethed og lidt struktur, samtidig med at den plejer. Avedas Volumizing Tonic er også god. Den klistrer ikke og giver fylde og tekstur. Avedas Shampure Dry Shampoo er let at håndtere og får fedtet i hovedbunden til at forsvinde. Husk endelig at rede håret igennem, når du har brugt den. Invester gerne i en Mason Pearson-børste, den er alle pengene værd! Jeg elsker også carmencurlere. De er gode, hvis dit hår frizzer, og du vil tæmme det på en hurtig måde, og det klæder altså danske kvinders casual påklædning, at vores hår ser lidt lækkert ud.