Sådan skal du spise for at få flad mave og undgå at oppustethed.

3 nemme kostråd, der giver fladere mave

Hvor flad din mave er, har ikke kun noget med fedtprocent at gøre, men faktisk også en del med dit madindtag. Ved at spise de rette ting, kan du slippe af med følelsen af at være oppustet, og det vil du også kunne se i spejlet. Vi har talt med Klinisk diætist Rikke Lunau Storm, som her giver 3 gode tip.

1. Elsk dine kulhydrater

Hvad: Spis rugbrød, kartofler, havregryn, fuldkornspasta, mysli og groft grønt.

Hvorfor: Kulhydrater er ofte udskældte, og forskning viser, at kulhydrater især får fedtet til at sætte sig på maven. Men det gælder kun de hurtige kulhydrater i hvidt brød, pasta, slik, kage, sodavand, chokolade og den slags. De langvarige kulhydrater såsom fuldkorn og kostfibre forlænger mæthedsfølelsen og stimulerer tarmbevægelserne, så du ikke bliver forstoppet. De grove kulhydrater nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer. Ved at spise de langvarige kulhydrater giver du kroppen vedvarende energi og et stabilt blodsukker. Det er vigtigt at stabilisere blodsukkeret, når du vil tabe dig, for et lavt blodsukker gør det alt for svært at træffe de rigtige kostvalg, fordi hjernen er i en tilstand af „sukkerpanik".

Hvordan: Spis langvarige kulhydrater til hverdag og gem de kortvarige til weekend eller fest. Når sukkertrangen melder sig, så spis i stedet mandler, der faktisk slanker

LÆS OGSÅ på ALTfordamerne.dk: Flad mave nu: Bye bye ballonmave

2. Få proteiner fra mælkeprodukter

Hvad: Spis skyr, fromage frais, hytteret, yoghurt, skummet- og minimælk.

Hvorfor: Fedtfattige mælkeprodukter er en god kilde til proteiner, der mætter i længere tid end kulhydrater, og som samtidig styrker dine muskler og dit immunforsvar. Når vi skal omsætte proteinerne i kroppen, får vi større effekt af animalske proteiner, da disse har en højere biologisk værdi end vegetabilske proteiner fra eksempelvis bønner, linser og nødder.

Hvordan: Brug mælkeprodukterne som mellemmåltider. Prøv at blande skyr med frisk frugt, mysli eller lidt vaniljesukker.

3. Jo grønnere, jo bedre

Hvad: Tre stykker frugt og 300-400 gram grønt om dagen.

Hvorfor: Juice og smoothies forbindes med sundhed, fordi du får en masse vitaminer og mineraler på én gang. Ulempen er, at der går fire-fem stykker frugt til et glas, og at du går glip af alle de mættende kostfibre i frugten, fordi du drikker saften. Reelt får du altså ikke en vitaminbombe, men et glas rent, koncentreret frugtsukker, som påvirker dit blodsukker mere end din sundhed. Reglerne for frugtsukker er de samme som almindeligt sukker: Energien farer op, men får blodsukkeret til at rutsje ned bagefter − og du har fået en masse kalorier, som du har alt for kortvarig glæde af!

Hvordan: Frugt og grønt skåret i mundrette stykker er indbydende og et godt mellemmåltid.

LÆS OGSÅ på Fitliving.dk: Lisbeth Østergaard: Sådan holder jeg mig sund