Birgitte Israelsen

Birgittes overgangsalder blev overset: “Min psykiater mente, jeg var dybt deprimeret”

Når æggestokkene skruer ned for østrogenproduktionen, kan mange kvinder sige goddag til alt fra hedeture til søvnløse nætter og knogleskørhed. I flere år kæmpede Birgitte Israelsen med at finde ud af, hvorfor hun havde det så forfærdeligt.

I flere år kæmpede Birgitte Israelsen med at finde ud af, hvorfor hun havde det så forfærdeligt. Hvorfor hun ikke kunne sove. Hvorfor hendes muskler rystede. Og hvorfor hendes liv var ved at smuldre fuldstændigt. Og det danske sundhedsvæsen var ikke til meget hjælp.

"Hvis bare jeg kunne gå tilbage til dengang for seks år siden, hvor det hele startede. Hvis bare jeg kunne sige til mig selv, at min krop var gået i overgangsalderen. At min krop var holdt op med at producere de hormoner, jeg havde brug for. Så er jeg sikker på, at jeg havde haft det meget bedre i dag", fortæller Birgitte, som er en af de kvinder, som har haft meget svære symptomer i overgangsalderen. 

Vågnede op med rysten

Birgitte har i mange år drevet Sonnerupgaard Gods, som fungerer som hotel og kursus- og konferencested. I dag er det hendes søn, der driver det. For Birgittes liv tog for seks år siden en u-vending.

"Jeg vågnede op anden juledag i 2014. Jeg havde det helt elendigt. Min krop rystede, og jeg både svedte og frøs. Men på sygehuset kunne de ikke se, at der var noget galt med mig. Så 2. januar tog jeg på aktiv cykelferie, selvom jeg stadig havde problemer med at sove. Jeg tonsede afsted på cyklen for at køre mig selv træt nok til at kunne sove. Men jeg kunne stadig ikke sove, og da jeg kom hjem, var mit hoved helt blæst væk. Jeg fik det bare værre og værre de næste måneder. For søvn er grundpillen i ens behovspyramide", fortæller Birgitte, som fik det så slemt, at hun med det samme måtte stoppe med at arbejde.

Birgitte var stresset og anspændt, og hendes krop var konstant i alarmberedskab. Hun kunne ikke meget andet end at sidde i sofaen.

"Når jeg sad i udestuen, kunne jeg bliver forskrækket, hvis blot et blomsterblad dalede ned på gulvet. Der skulle ikke mere til. Min psykiater mente, jeg var dybt deprimeret og gav mig medicin for det. Der var på intet tidspunkt nogen, der nævnte at det kunne være symptomer på overgangsalder. Heller ikke min egen læge, som jeg ellers stolede på, da han har kendt mig siden, jeg var teenager", fortæller Birgitte.

På psykiatrisk hospital

Efter en skrækkelig periode på ca. et halvt års tid derhjemme, blev det så slemt, at Birgitte måtte indlægge sig selv på psykiatrisk hospital.

"Det er en oplevelse, jeg da gerne ville have været foruden. Men jeg fandt roen der. Jeg var der en måneds tid og begyndte samtidig at tage hormonpiller. Min mor nævnte nemlig pludselig, at min faster havde haft en meget slem overgangsalder. Og det fik mig ind på sporet med, at det, jeg oplevede, måske ikke var svær depression, som psykiateren mente, men derimod overgangsalder."

Hormonpillerne gjorde, at Birgitte langsomt fik det bedre. Hun prøvede på et tidspunkt at trappe ned, men så var hun tilbage til at føle sig stresset. Derfor er hun i dag overbevist om, at det er overgangsalder med slemme symptomer, som hun hele tiden har været igennem.

"Jeg læste en masse om hormoner og satte mig ind i det. Og de symptomer, jeg havde haft med søvnløshed og stresslignende symptomer kan man sagtens opleve pga. overgangsalder. Hvorfor var der ikke nogen, der havde nævnt det for mig før? Jeg anede ikke, det kunne være overgangsalder. Jeg har selv lavet en del research og bl.a. fundet frem til cremen progestogel, som indeholder hormonet progesteron, som er fremstillet fra planter, bl.a. yams. Den hjælper mig meget med at få mit stressniveau ned", fortæller Birgitte, der stadig vågner op 2-5 gange hver nat, fordi hendes muskler ikke kan slappe af, og hun ryster.

Ude af hamsterhjulet

Men Birgitte har fået et helt nyt livssyn af oplevelserne med overgangsalder. Hun er nemlig typen, der altid prøver at finde det positive i selv de hårdeste perioder.

"Jeg har altid været proppen, der kommer op til vandoverfladen igen. Og i dag nyder jeg den del af livet, jeg nu er i. Jeg er ude af det hamsterhjul, hvor man skal være en god pige og passe sin skole, passe sit job, passe sine børn. Det ligger så dybt i mange kvinder at passe andre og opfylde andres behov. Jeg er begyndt at tænke mere på mig selv på grund af alt det, jeg har været igennem", fortæller Birgitte, der stadig har en smule med driften af Sonnerupgaard Gods at gøre, men som også er begyndt at uddanne sig til hypnoterapeut.

Fakta om overgangsalderen

  • Kvinder får i gennemsnit deres sidste menstruation, når de er omkring 52 år.
  • Overgangsalderen (klimakteriet) er perioden omkring den sidste menstruation (menopausen).
  • Det et almindeligt med blødningsforstyrrelser, hedeture og svedtendens.
  • Der kan også komme knogleskørhed og tørre slimhinder.

Kilde: Sundhed.dk

Hvorfor går vi i overgangsalder?

Forandringer og symptomer i overgangsalderen skyldes, at æggestokkene holder op med at danne det kvindelige kønshormon, østrogen. Svingende produktion af hormonet progesteron giver også gener, specielt blødningsforstyrrelser. Østrogen bygger slimhinden i livmoderen op og styrker slimhinderne i skede og urinveje. Progesteron stabiliserer slimhinden i livmoderen, så menstruationerne bliver regelmæssige. Østrogen modvirker også tab af knoglevæv og forebygger åreforkalkning. 

Kilde: Sundhed.dk

Birgitte Israelsen, 59 år

Bor i Holbæk og er ved at uddanne sig til hypnoterapeut. Er gift og har sønnen Anders, som sammen med sin hustru i 2015 overtog driften af Sonnerupgaard Gods, som Birgitte startede i 1997