Sponsoreret indhold

Eksperten: Derfor skal du passe godt på dit underliv i overgangsalderen

Eksperten: Derfor skal du passe godt på dit underliv i overgangsalderen

I overgangsalderen sker der mange forandringer i kroppen, som er svære at forberede sig på. Måske har du problemer med at holde på vandet, og måske oplever du kløe og svie i underlivet. Vi har spurgt eksperten, hvad der sker i underlivet i overgangsalderen – og hvordan du forholder dig til det.

Pludselige hedeture, humørsvingninger og søvnproblemer… Overgangsalderen rammer før eller siden, og med den følger ofte ubehagelige symptomer, som begynder, når østrogenniveauerne i kroppen falder.

Men den ændrede hormonbalance påvirker også i høj grad vores underliv, hvilket for mange betyder, at det er sværere at holde på vandet, og at området omkring skeden kan blive ømt, irriteret og begynde at klø.

Der er altså god grund til at passe på dit underliv, når du går i overgangsalderen. I samarbejde med distriktssygeplejerske og uroterapeut fra TENA, Josefine Grandin, gennemgår vi menopausens påvirkning på underlivet – og hvad du kan gøre for at mindske generne.

Underliv i ubalance

Et af de første tegn på, at overgangsalderen er begyndt er, at menstruationen bliver uregelmæssig. Denne fase kaldes perimenopausen. Overgangsalderen starter et år efter, at du har haft din sidste menstruation, og kan vare alt fra et par år til over 10 år. I denne periode falder østrogenniveauet.

– Østrogen påvirker hele kroppen, som for eksempel livmoderen, skeden, knoglerne og hjernen, så når niveauerne falder, giver det mange symptomer. I underlivet viser det lave østrogenniveau sig som problemer med urinvejene og tørre slimhinder, især i skeden, fortæller Josefine Grandin.

Symptomerne går under samlebetegnelsen genitourinært syndrom grundet menopause, forkortet GSM. Det er en kronisk, progressiv tilstand i vulvo-vaginalområdet og de nedre urinveje, som er kendetegnet ved en bred vifte af symptomer. Josefine Grandin understreger, at det er en almindelig tilstand, men det betyder ikke, at det er sådan, det skal være.

– Et af de mest udbredte og generende symptomer er tørhed i det vaginale område som følge af den tynde slimhinde. Det klør, bliver ømt og irriteret, bliver mindre fleksibelt og kan være smertefuldt. Du kan lindre med glidecreme og fugtighedscreme, og hvis det ikke virker, kan du overveje hormonterapi med lokalt østrogen. Det er ikke let at tale om, men det er virkelig noget, der påvirker livskvaliteten for mange.

Josefine Grandin fortæller, at problemer med underlivet i overgangsalderen er almindeligt, men det betyder ikke, at det er normalt. Derfor opfordrer hun alle til at søge hjælp, hvis de har gener.

– Går du rundt og lider, og du har prøvet at smøre skeden og tage østrogen, bør du søge lægefaglig hjælp. Du skal ikke være bange for at sige det højt, for mange har brug for hjælp.

Svækket bækkenbund

Når skedens slimhinder bliver tyndere og mindre elastiske, åbner urinrøret sig også mere. Det er, fordi urinrøret støtter sig til skeden. Det sker samtidig med, at bækkenbundsmusklerne svækkes, hvilket fører til nedsat vævstyrke for urinrøret. Det betyder, at blæren fungerer ikke så effektivt som tidligere, og det øger risikoen for inkontinens – som allerede er øget på grund af blandt andet aldring og hormonelle faktorer.

– Når vi mister østrogen, åbner urinrøret sig lidt. Når der er meget pres oppefra, åbner det sig nemmere, og det bliver virkelig nemt at komme til at lække, fortæller Josefine Grandin.

Ikke kun skeden bliver tør med overgangsalderen. Også urinrøret bliver tørt, og det gør det lettere for bakterier at kravle op og sætte sig fast. Det kan give problemer med urinvejsinfektioner, som kan forårsage urinlækage. Det er meget almindeligt for kvinder i overgangsalderen, ifølge Josefine Grandin.

Hun fortæller, at mange bruger menstruationsbind i stedet for produkter, der er specifikt skabt til inkontinens, når de er nervøse for urinlækage. Men der er en stor forskel på et inkontinensbind og et menstruationsbind.

– Et menstruationsbind har ikke en tør overflade, og derfor kan det give problemer med huden. Menstruationsbind er tilpasset menstruation, som er mere tykt og slimet og kan glide ned i bindet, men bindet indfanger ikke væsken. Når urinen kommer ind i et inkontinensbind, bliver det hurtigt drevet væk fra overfladen og ”låses inde” i bindet. Dermed holdes overfladen tør. Et inkontinensbind fjerner også lugten af urin.

Har du problemer med sensitiv hud som følge af inkontinens, anbefaler Josefine Grandin at vaske sig med en kropsolie og smøre huden en barrierecreme.

– Den sensitive hud kan have bedre af at vaske sig med en kropsolie i stedet for sæbe. En barrierecreme er en vandafvisende, gennemsigtig creme, der er ideel til at forebygge hudproblemer og beskytte huden ved de første tegn på rødme og irritation forbundet med inkontinens.

TENA SENSITIVE

Tena_pack_tekst.jpg

TENA Sensitive er ekstra blødt og nænsomt mod den sensitive overgangsalderhud. Inkontinensbindet er hurtigtabsorberende og beskytter med Triple Protection, som holder dig tør, sikker og beskyttet mod lugt. Det er formet perfekt til at passe til kroppen og diskret hjælpe dig med at håndtere mindre ufrivillig vandladning. Desuden er det åndbart, dermatologisk testet og indeholder hverken parfume eller farvestoffer, så du kan holde den intime hud sund og forhindre kløe og ømhed i vulva. TENA Sensitive fås nu med mindst 50 % plantebaseret materiale og TENAs første papiremballage nogensinde. 

Læs mere her.

Træning

Det er en rigtig god idé at træne, når du er gået i overgangsalderen. Motion mindsker nemlig risikoen for hjertesygdomme, osteoporose og demens, forebygger depression og mindsker angst og bekymring. Du sover også bedre om natten. Og det er aldrig for sent at gå i gang med træningen, ifølge Josefine Grandin.

– For kvinder i overgangsalderen anbefales styrketræning som den mest hensigtsmæssige træningsform, da vi begynder at miste muskelmasse, når vi ældes. Motion er desuden en af de bedste måder at slappe af og genfinde balance i kroppen. Motion får stresshormonet cortisol til at forsvinde, så hvis du er i god form, kan kroppen håndtere mere stress, fortæller hun.

I nogle tilfælde kan motion dog være medvirkende til, at stresshormonerne løber løbsk. Det kan ske, hvis kalenderen er fyldt op, og træningen bliver en stressfaktor.

– I det tilfælde begynder kroppen i stedet at udskille stresshormonet cortisol, og hård træning vil gøre mere skade end gavn. Det har en ødelæggende virkning på både krop og sind, når du har for travlt, siger Josefine Grandin.

3 effektive bækkenbundsøvelser

Vi har i samarbejde med TENA samlet 3 gode og enkle bækkenbundsøvelser, der nemt og effektivt styrker din bækkenbund. Øvelserne kan laves hvor som helst – men vi anbefaler, at du starter med at ligge på gulvet, da det på den måde er nemmere at knibe effektivt. Læs herunder, hvordan du gør. 

  1. Styrkende knib
    Sådan gør du: Knib med bækkenbundsmusklerne så meget, du overhovedet kan. Bliv ved med at knibe i 5 sekunder og slap efterfølgende af i 5 sekunder. Tid: Gentag øvelsen 5 til 10 gange. 
  2. Udholdende knib
    Sådan gør du: Knib med mellem styrke så længe som muligt. Forsøg at knibe i 60 sekunder.
    Tid: Det anbefales, at du laver øvelserne hver gang, du har afsluttet en omgang styrkende knibeøvelser. 
  3. Hurtige knib
    Sådan gør du: Knib så meget du overhovedet kan i 2 sekunder, og slap efterfølgende af i 2 sekunder.
    Tid: Det anbefales, at du gentager øvelsen 5 til 10 gange om dagen.  

Læs mere om de forskellige øvelser her.

Urinlækage under træning

En anden stressfaktor ved motion er tanken om at komme til at lække urin under træning. Det er nemlig lettere at tabe urin under træning.

– Under træning rettes trykket mod blæren, og hvis du ikke har en stærk bækkenbund til at holde urinrøret lukket, åbner det sig lidt, når du træner, på grund af det høje tryk. Derfor lækker du. Men hvis du har en stærk bækkenbund fra begyndelsen, som du har trænet tidligere, er den i stand til at støtte og holde urinen inde – selv når du løber en tur, fortæller Josefine Grandin.

Styrketræning er en af de former for træning, hvor der er stor sandsynlighed for at lække. Når du for eksempel squatter, sidder du i en stilling, hvor det er stort set umuligt at lade være med at lække, hvis du har problemer med urinlækage. Har du inkontinens, kan et bind specifikt udviklet til urinlækage hjælpe dig med at føle dig tryg under træning.

– Bruger du et menstruationsbind under træning, og du lækker urin, vil den våde overflade i bindet skabe friktion, der kan føles ubehagelig mod den sensitive hud, siger Josefine Grandin.

Josefine Grandin understreger, at du kun skal bruge et inkontinensbind, hvis du har tendens til at lække urin. Plejer du ikke at lække, er det bedre for dit underliv ikke at have et bind på. Og husk, at det altid er en god idé at tømme blæren, før du går i gang med træningen.