Kvinder taler

Hvad er terapiformen ACT? Forstå den her

Ny terapiform er ved at vinde indpas herhjemme. ACT udspringer af adfærdsterapien. Psykolog Rikke Kjelgaard gør dig her klogere på ACT-terapi her.

Hvad er ACT?

"ACT er terapiform, der er ved at vinde indpas herhjemme, og som udspringer af adfærdsterapien. Mange mennesker har travlt med at fjerne angst, frygt og ubehag, hvilket er naturligt, da det er ubehagelige følelser. Men det medfører, at livet kommer til at handle om at fjerne det ubehagelige, og det blokerer for, at man kan mærke sig selv og leve det liv, man gerne vil leve.

Vi arbejder med, at du skal have angsten, i stedet for at angsten har dig. For hvis man bruger al sin energi på ikke at føle ubehag, er der ikke meget plads til at være den udgave af sig selv, som man gerne vil være. Hvis ubehaget får lov at være der, får vi frigivet en masse ressourcer, som vi kan bruge til at skrue op for livet.

Jeg kan ikke hjælpe folk med ikke at være bange eller kede af det, men jeg kan hjælpe dem til, at det ikke overtager deres liv og i stedet skrue op for livskvaliteten, og når man skruer op for livskvaliteten, sker der noget."

Hvordan foregår terapien?

"Vi kigger på en konkret situation, som hvis du kommer træt og stresset hjem, og børnene er umulige. Du bliver overvældet af ubehagelige følelser, skælder ud på mand og børn, hvorpå du bæller en flaske vin eller kværner fire plader chokolade for at dulme de ubehagelige følelser. Det skader ikke at gøre det en gang imellem, men hvis det er hver dag, bliver det problematisk.

I terapien taler om, hvordan du gerne vil være i den situation, og hvad du konkret kan gøre anderledes for at være den person. Det kan være, at du siger til familien, at man lige skal have fem minutter for sig selv. Samtidig giver vi plads til ubehaget."

Hvad kræver det?

"Når man arbejder med at ændre sin adfærd, er det som at lære et nyt sprog. Man skal øve sig, og i begyndelsen er det noget gebrokkent, før man taler det flydende. Vi kan ikke aflære de gamle mønstre, men vi kan tillægge os nye, så vi reagerer anderledes næste gang. Det kræver en masse øvelse at blive bevidst om, hvad man plejer at gøre, og omsætte det."

Hvilket udbytte kan man få?

"Man får skruet op for livet og slipper for den evige kamp, som mange er fanget i, hvor man ikke må føle og mærke ubehag. Man får også afdækket, hvad der får ens hjerte til at synge, hvad der har betydning, og hvilken person man ønsker at være. ACT kan skabe en kæmpe forandring, hvis man selv arbejder med det."

Hvordan bliver man bevidst om hvilket liv, man gerne vil leve?

"I ACT er der en masse øvelser. Prøv fx at forestille dig, at du er til en magisk fest, hvor tre af dine nærmest holder tale for dig. Lyt til den tale, du gerne vil høre. Og det er ikke, at du har en flot bil eller et pænt hår, men at du er rummende, kærlig og omsorgsfuld. Så ser vi på, hvordan du også kan være det overfor dig selv, og hvordan du konkret er det."

Hvad kan ACT afhjælpe?

"Der er evidens for, at ACT hjælper på angst, depression, lavt selvværd, spiseforstyrrelser, OCD, stress, og så kan ACT hjælpe på tværs af diagnoser. Det er forskelligt, hvor mange sessioner, der skal til, men fem til ti gange er ikke usædvanligt."

Om eksperten

Rikke Kjelgaard er psykolog, foredragsholder og godkendt underviser i ACT. Hun er også forfatter til bogen "Samtaler som forandrer" om ACT, som er udkommet på forlaget Griffle og koster 299 kr. Læs mere på rikkekjelgaard.dk.