Sponsoreret indhold
Lad ikke inkontinens stoppe intimiteten i dit parforhold: Sådan styrker du lysten til sex
En årgangsvin bliver ofte bare bedre og bedre med årene. Desværre forholder det sig ikke altid sådan med intimiteten i mange, lange parforhold. Det kan være hverdagens mange rutiner, som mindsker lysten. Men flere kvinder oplever også, at problemer med bækkenbunden og inkontinens kan spille ind. Ifølge ekspert er det derfor vigtigt, at vi taler åbent om lyst og intimitet i et parforhold.
Når forelskelsen bobler, kan det føles svært ikke at røre, kysse og kramme hele tiden, men som tiden går, har den brusende følelse, som får kroppen til at sitre, det med at blive flad. Stemningen i soveværelset oser ikke af sex – og det kan smitte af på selvfølelsen.
Der er mange forskellige ting, der kan være med til at dræbe intimiteten i et parforhold. Hverdagens trummerum med hente-bringe-praktik, madlavning, job og fritidsaktiviteter kan være med til at stjæle tiden og overskuddet til intimitet og berøring. Vi glemmer simpelthen at være til stede, og det kan ofte resultere i manglende berøring, nærvær og intimitet med sin partner.
Nogle kvinder kan også opleve, at inkontinens kan sætte en dæmper på lysten. Inkontinens kan ramme kvinder i alle aldre, og at leve med ufrivillig vandladning eller inkontinens betyder, at man ikke altid kan kontrollere sin blærefunktion – heller ikke under samleje, og det kan være få dryp eller en større mængde. Det er faktisk helt almindeligt. Desværre kan problemet få os til at trække os fra vores partner, når det kommer til intimitet.
Ifølge Josefine Grandin, der er distriktssygeplejerske og uroterapeut med speciale inden for inkontinens, samt ekspert hos TENA, er det vigtigt, at vi taler åbent om problemerne.
”Det er ikke ualmindeligt, at de, der har problemer med urinlækage, ikke fortæller om det. Måske er der bekymring for lækage under samleje eller frygt for lugten af urin, og for at skjule deres problemer kan personen trække sig tilbage i stedet for at angive hvorfor. Det skaber angst hos den anden partner, som så spekulerer over, hvad der er galt,” fortæller Josefine Grandin.
Hun forklarer samtidig, at det kan være svært at få støtte og forståelse fra din partner, hvis du vælger ikke at tale om dine problemer. Et godt forhold er nemlig ofte baseret på respekt, god kommunikation, samt ærlighed og kærlighed.
”Hvis du tør fortælle din partner eller en god ven om dine problemer, bliver du oftest mødt med forståelse, og så er skridtet til at søge hjælp og rådgivning måske ikke så stort. Der er meget, du selv kan gøre for at forhindre dine problemer, og der er meget, du kan få hjælp til, så hvis du oplever, at din urinlækage har en negativ indvirkning, bør du tale åbent om dine problemer,” anbefaler Josefine Grandin.
Det handler altså om at være åben over for hinanden – også når det handler om intimitet og sex. Og ikke mindst at italesætte de ting, som bekymrer os eller får os til at afvise den anden. Ved at tale åbent og ærligt om det, bliver samhørigheden og forholdet også stærkere, da partneren måske også har været bekymret for, hvorfor den anden trækker sig tilbage. Og ifølge Josefine Grandin føler mange mænd ikke, at urinlækage er et stort problem, for dem er det vigtigere, at deres partner har det godt.
Styrk bækkenbunden
Urinlækage under samleje er mere almindeligt, end du tror, og det kan ske for kvinder i alle aldre. Urinlækagen kan forekomme i intime situationer, men især i de samleje-stillinger, hvor der er ekstra pres på maven.
Der er flere ting, du kan gøre for at reducere risikoen for urininkontinens under sex.
”Styrk bækkenbunden. Undersøgelser har vist, at kvinder, som regelmæssigt laver bækkenbundsøvelser, har færre lækager under samleje. Som en ekstra bonus kan en stærk bækkenbund også give dig mere intense orgasmer,” forklarer Josefine Grandin.
Derudover kan du i de tilfælde, hvor der er tale om "planlagt sex", undgå at drikke noget et par timer før, og sørge for at tømme blæren før sex. Find også samlejepositioner, der involverer mindre pres på blæren, og et håndklæde i sengen som beskyttelse kan også være nyttigt.
Tal også med din læge. Der er hjælp til rådighed – afhængigt af hvilken type inkontinens du har, er der forskellige muligheder for forebyggende selvpleje, men også forskellige muligheder for behandling. Kontakt din læge eller gynækolog, der kan hjælpe dig eller henvise dig til en specialist
Josefine Grandins bedste råd til kvinder med inkontinens er netop at styrke sin bækkenbund med træning.
”Det er vigtigt for at modvirke urinlækage, og du må gerne begynde at træne dagligt, for det er med til at give et godt fundament. Hvis du har brug for at gå på toilettet ofte, kan du også prøve at reducere indtagelsen af kaffe, sort te, energidrikke og alkohol. Og så skal du også huske blæretræning - dvs. træne dig selv i ikke at gå på toilettet for ofte og derved vænne blæren til mere urinvolumen.
Derfor skal du vælge TENA
Hos TENA synes vi, at enhver kvinde skal kunne leve et lige så aktivt liv, som hun har lyst til – uden at skulle bekymre sig om urinlækage. En fjerdedel af alle danske kvinder har oplevet det, men ganske få ved, hvordan problemet kan forebygges og afhjælpes.
Inkontinens er mere udbredt, end man tror. Faktisk lever en ud af tre kvinder over 50 år med ufrivillig vandladning og de medfølgende lækager. Så hvis det sker for dig, er du absolut ikke alene.
Mange bruger almindelige hygiejnebind til at håndtere deres inkontinens, men det er ikke smart, for der er stor forskel på blod og urin, og derfor er hygiejnebind ikke egnede til at klare inkontinens.
Inkontinensprodukter i TENA Lady serien er specielt designet til at takle urins specielle egenskaber. De absorberer hurtigt lækager, trækker fugt væk fra huden og reducerer udviklingen af lugt. pH-absorberende materialer gør meget mere end blot at tildække lugten – de hjælper med at neutralisere den.
TENAs produkter …
- Holder dig tør
TENA Lady-produkterne er omhyggeligt designet til at holde dig tør. Overfladen trækker hurtigt og effektivt fugten væk fra huden og lukker den inde dybt nede i lagene.
- Kontrollerer lugt
Alle TENA Lady-produkterne indeholder enestående, aktive mikroperler, der lukker urinen inde og reducerer den ammoniak, der får urin til at lugte.
- Sikkert design
TENA Lady-produkterne er designet til at passe til en kvindes krop og sikrer derfor, at de sidder godt og har en god pasform.
- Dækker alle behov
Vores brede produktsortiment tilbyder avanceret beskyttelse til alle behov lige fra de tyndeste indlæg til beskyttende undertøj, og dermed hjælper vi alle kvinder med at føle sig sikre.
TENA Discreet Ultra Mini Plus er et trusseindlæg med ekstra længde til let inkontinens, og giver kvinder diskret beskyttelse med let ufrivillig vandladning/dryp under aktiviteter eller ved hoste eller nys.
Det er skabt til at være meget mere absorberende end et almindeligt trusseindlæg og indeholder microPROTEX™-teknologi, der er designet til at indkapsle lugt og fugt med det samme.
TENA Silhouette Noir Mini inkontinensbind er designet specielt til sorte trusser for utrolig diskretion, når du oplever let ufrivillig vandladning/dryp.
TENA Silhouette Noir Mini har Triple Protection mod ufrivillig vandladning, lugt og fugt for at sikre, at dryp og mindre tilfælde af ufrivillig vandladning låses inde i bindet. Det er dermatologisk testet og parfumefri.
Vidste du, at …
- Inkontinens er mere almindeligt end mange tror, og der findes mange misforståelser og myter om emnet.
- Urinlækage rammer oftest ældre, men også yngre kan få problemer med urinlækage.
- At tisse for ofte kan give problemer med urinblæren
- At tisse for en “sikkerheds skyld” vænner blæren til at tømmes, selvom den ikke er fuld, så du bliver nødt til at tisse oftere.
- At drikke for lidt kan forværre problemet
- Drik med måde, og når du er tørstig. Hvis du drikker for lidt, bliver urinen koncentreret, hvilket irriterer blæren, så du lettere bliver tissetrængende.