Lotte Hedegaard

Overgangsalder har ændret Lotte både fysisk og mentalt: ”Det er hårdt at vinke farvel til den krop, der var engang"

Lotte Hedegaard har været i overgangsalderen de sidste otte år, og det nedsatte østrogen i kroppen gør, at hun kan svinge drastisk i vægt fra den ene uge til den anden.

Lotte Hedegaard har to garderober. En til når hun er på sit slankeste, og en til når der er væskeophobninger i kroppen. Hun er 48 år og har været i overgangsalderen de sidste otte år, og det nedsatte østrogen i kroppen gør, at hun kan svinge drastisk i vægt fra den ene uge til den anden. 

"Overgangsalderen er et brat skifte i mit liv, hvor jeg må erkende, at min krop nu er anderledes. Og det er hårdt at vinke farvel til den krop, der var engang. Jeg har altid dyrket meget motion og spist sundt", fortæller Lotte.

Lotte har tidligere haft et travlt arbejdsliv, men hendes krop kan ikke holde til det samme længere. Og hun har valgt at skrue ned for både arbejdsliv og hård motion.

"Mine veninder, der ikke er i overgangsalderen, kan nogle gange have svært ved at forstå det, når jeg siger, at jeg ikke bare kan træne løs længere. Det kan min krop ikke holde til. De tænker måske, at det er en dårlig undskyldning, fordi jeg ikke gider at træne. Men jeg er forandret, og jeg er meget åben omkring det over for mine omgivelser."

Frygtede kræft

Overgangsalderen startede for  Lotte med, at hun havde meget ondt i maven og følte sig oppustet. Nærmest som en gravid med en kugle inde i maven. Dengang vidste hun ikke, at det var de første tegn på overgangsalder.

"Jeg var virkelig bange, for jeg frygtede, det kunne være kræft. Hvad skulle der blive af mine to teenagesønner? Tankerne kørte rundt i mit hoved. Jeg skænkede det overhovedet ikke en tanke, at det kunne være overgangsalder. Og da jeg gik til lægen og fortalte om mine symptomer med oppustethed og forstoppelse, nævnte han heller ikke overgangsalder. Han sagde, jeg skulle spise sundt, dyrke motion og drikke vand. Men jeg gjorde allerede alle de ting", fortæller Lotte.

Lotte kom til gynækolog, og fandt ud af, at alle hendes symptomer var en del af den naturlige proces, overgangsalderen er.

"Jeg kunne slippe bekymringerne om kræft, men jeg ville godt nok ønske, at lægen havde peget mig lidt i retning af, at det kunne være overgangsalder", fortæller Lotte og fortsætter:

"Det startede ud med kraftig menstruation og en 14 dages cyklus. Jeg har hele tiden lidt af forstoppelse, som jeg bliver nødt til at tage medicin for. I starten skulle der heller ingenting til, før jeg græd. Jeg har ellers aldrig været en, der pludselig tudede. I dag er der stadig mange nætter, hvor jeg ikke sover fra midnat til kl. 03.30 pga. hedeture. Men jeg ser det hele som en naturlig proces, og jeg vil helst ikke tage hormoner, da jeg gerne vil kunne mærke min krop og lytte til, hvad den har at fortælle mig."

Har lært at sige fra

For Lotte er overgangsalderen en brydningstid, og lige så hårdt det er, lige så meget har hun lært om sig selv af den.

"Jeg har lært at sige fra over for andre. Hvis jeg fx skal se venner og familie, så handler det i dag også om, hvordan jeg gerne vil gøre det. Før i tiden satte jeg altid andre først. Jeg havde så travlt, at jeg slet ikke nåede at tænke på mig selv. Måske kan jeg godt virke lidt hellig i den her måde, hvor jeg passer på mig selv. Men når jeg ikke har sovet hele natten og vågner og ligner en Gjøltrold, så forklarer jeg familien, hvorfor jeg har det, som jeg har det. Det er vigtigt at kunne tale åbent om, hvor svære generne i overgangsalderen faktisk kan være", fortæller Lotte. 

Fakta om overgangsalderen

  • Kvinder får i gennemsnit deres sidste menstruation, når de er omkring 52 år.
  • Overgangsalderen (klimakteriet) er perioden omkring den sidste menstruation (menopausen).
  • Det et almindeligt med blødningsforstyrrelser, hedeture og svedtendens.
  • Der kan også komme knogleskørhed og tørre slimhinder.

Kilde: Sundhed.dk

Hvorfor går vi i overgangsalder?

Forandringer og symptomer i overgangsalderen skyldes, at æggestokkene holder op med at danne det kvindelige kønshormon, østrogen. Svingende produktion af hormonet progesteron giver også gener, specielt blødningsforstyrrelser. Østrogen bygger slimhinden i livmoderen op og styrker slimhinderne i skede og urinveje. Progesteron stabiliserer slimhinden i livmoderen, så menstruationerne bliver regelmæssige. Østrogen modvirker også tab af knoglevæv og forebygger åreforkalkning.

Kilde: Sundhed.dk

Lotte Hedegaard, 48 år

Bor i Aalborg . Har to sønner på 19 og 24 år. Samboende med Per og er på vej i nyt job.