Bente Scavenius har været gift med sin mand i 50 år: Unge stiller for store krav til ægteskabet

Bente Scavenius og ægtemanden, Joen Bille, har været gift i 50 år – og hvordan det har kunnet lade sig gøre, er hun ikke i tvivl om. Det fortæller hun til Hendes Verden.

Da kunstkritiker og forfatter Bente Scavenius mødte sin mand, skuespiller Joen Bille, første gang, havde hun ikke nødvendigvis regnet med, at de mange år og to børn senere kunne fejre guldbryllup, men sådan blev det. Og hun har aldrig tænkt, det skulle være anderledes, fortæller hun i et stort interview til Hendes Verden, uge 42.

Selvom parret gik igennem nogle hårde år, mens børnene, Beate og Peder Bille, var små, og både hun og hendes mand havde gang i uddannelse, karriere og en økonomi, der gik op og ned, har Bente Scavenius aldrig tvivlet på, at de skulle forblive sammen. 

”Vi har begge to haft et meget aktivt liv, hvor vores arbejde har betydet enormt meget, så set i bakspejlet tænker jeg gudskelov, at vi havde den styrke, vi havde. Men jeg tror også, at vi repræsenterer en generation, hvor vi havde en større pligtfølelse overfor ægteskabet, end de unge har i dag, og hvor vi var indstillet på, at det også koster noget at være gift. Ingen lever jo fuldstændig uden bump på vejen,” siger Bente Scavenius og fortsætter:

”Unge i dag stiller så store krav til ægteskabet. Jeg har i grunden aldrig stillet krav til det, det har bare fungeret, fordi det har været give and take, og det er jo endt godt. Vi har lige fejret guldbryllup, og det er vidunderligt at sidde og se tilbage på et helt liv sammen.”

Mødet i lufthavnen

Det er godt 50 år siden, Bente Scavenius mødte Joen Bille i lufthavnen i Rom.

”Jeg kan tydeligt huske, at jeg havde overvægt og manglede 120 kroner til at betale for det, og langt nede i rækkerne så jeg Joen, så jeg spurgte, om jeg kunne låne pengene af ham. Det kunne jeg ikke, så jeg lånte af en anden,” fortæller hun.

Efter mødet lufthavnen gik der et halvt års tid, så ringede hendes telefon. Det var Joen Bille, der ringede. Han ville invitere hende ind og se hans debut på Det Ny Teater. Bente takkede ja til invitationen, og de har nærmest været et par siden.

”Han så hjernegodt ud dengang. Han var ikke så høj, og det generede mig, for jeg havde altid kun været kæreste med høje mænd med egne biler, og han havde heller ingen bil. Men jeg var fascineret af alt det, han stod for.”

Læs hele interviewet i Hendes Verden uge 42, der er på gaden nu. Her fortæller hun mere om at vokse op på Møn, om at blive ældre – og om glæden ved at være mormor og farmor til fem børnebørn.

Om Bente Christina Brønnum Scavenius

Født den 12. december 1944.

Uddannet mag. art i kunsthistorie fra Københavns Universitet, hvor hun også har undervist og været censor i over 30 år.

Har været kunstkritiker på bl.a. Børsen, sidder i en række udvalg og fondsbestyrelser, holder foredrag og har udgivet mere end 20 bøger.

Er optaget i Kraks Blå Bog og har fået tildelt Ridderkorset.

Har medvirket i 82 afsnit af Kunstquizzen, fem sæsoner af Danmarks bedste portrætmaler og er nu aktuel i tredje sæson af tv-programmet Verdensdamerne.

Gift med skuespiller Joen Bille og mor til Beate og Peder. Mormor og farmor til fem.