Anja tog en vigtig beslutning som 52-årig, da livet tog en pludselig drejning
Da Anja Enggren blev ramt af den sygdom, som hendes mand var død af ti år tidligere, blev hun mindet om, at livet skal leves hver dag, og at hendes arbejdsliv skal være meningsfuldt. Det var hendes gode job hos Novo Nordisk sådan set, men hun havde også en drøm om at hjælpe mennesker, som bliver ramt af sorg. Som 52-årig tog hun springet.
Hvorfor valgte du at springe ud som selvstændig i en alder af 52?
"Det havde været en drøm i en del år, og det, der tiltrak mig, var mere frihed, fleksibilitet og at kunne bestemme selv. I 2020 stod jeg og skulle vælge imellem et godt fast job og at tage springet uden en eneste kunde på hånden, og jeg valgte det sidste."
"Min egen syretest, når jeg skal tage beslutninger, er at spørge, hvad jeg vil komme til at fortryde mest på mit dødsleje, og svaret var tydeligt. Jeg kunne faktisk ikke lade være. Mit ønske om større mening, frihed og at gøre en forskel for andre vandt."
Det gjorde du ved at blive selvstændig trivselskonsulent. Hvordan gik det?
"Jeg startede primært med stresscoaching, men på grund af min egen historie, hvor jeg selv har haft den samme sygdom, som min man døde af, modermærkekræft, har jeg de sidste 20 år haft en særlig interesse for sorg. Inden for mit første år som selvstændig tog jeg derfor en sorgrådgiveruddannelse, og så begyndte det at føles som om, der blev bundet en sløjfe, fordi jeg nu kunne hjælpe andre med problemer, som jeg havde oplevet på egen krop."
"Når man oplever så stor en livsforandring som det er at blive alvorligt syg eller at miste sin mand, så bliver alting sat på spidsen, og værdierne står lige pludselig knivskarpt. For mig har det betydet, at hver dag skal være en god dag, og det, jeg laver, skal være meningsfuldt. Og jeg elsker det!"
Hvad valgte du fra?
– Her tror jeg ikke, jeg skiller mig ud. Det er selvfølgelig den økonomiske tryghed der er i at have en fast indtægt, at man får løn, når man ligger syg osv., men når jeg vejede de ting op imod det, jeg valgte til, så var jeg slet ikke i tvivl. I halvandet år var det op ad bakke, fordi jeg startede op midt i coronatiden, men jeg troede på, at det nok skulle lykkes. Det første år gik jeg dagligt og sagde: 'Anja, vær modig'."
"Det år deltog jeg også i Masterchef, hvilket var meget grænseoverskridende, men også lærerigt. I det hele taget har jeg aldrig oplevet så stejl en læringskurve som efter jeg blev selvstændig på trods af, at jeg altid er gået op i at udvikle mig i mit arbejde. Jeg ved ikke, hvor modet og den ukuelige tro kom fra, men det var der. Det tog halvandet år at få det til at løbe rundt."
Hvis du kunne spole tiden tilbage og give dig selv et godt råd, hvad ville det så være?
"At jeg skulle have gjort det for 10 år siden. På den anden side ved jeg, at jeg gjorde det på det rigtige tidspunkt, hvor jeg selv var moden og klar til det, og at jeg står stærkere i dag med den viden og de erfaringer, jeg har, i forhold til at kunne hjælpe andre."
Hvad har været det bedste ved at skifte karrierespor?
"At jeg kan leve af min egen virksomhed efter så kort tid, er selvfølgelig meget tilfredsstillende, men det, som jeg vil betegne som det mest succesfulde, er, at jeg får udbredt budskabet om, at sorgramte mennesker i Danmark har svære kår. Vi har en kultur, hvor vi er enormt berøringsangst over for at tale om sorg – ikke kun i forbindelse med død men også med livskriser som f.eks. skilsmisse, som også er en stor sorg for mange."
"Der er ikke nok viden om sorghåndtering og ikke altid plads til og forståelse for, hvor lang tid sorg tager."
"At jeg kan være med til at gøre en forskel på individniveau og organisatorisk ved at klæde ledere, HR og tillidsvalgte på til forstå, hvordan sorg både er en psykisk og fysik belastning, og kan rådgive om at formulere en sorgpolitik, der støtter op om bæredygtig ledelse og arbejdsmiljø, det er meget meningsfuldt."