Diana Bolin ser ind i kameraet

Diana gav sine veninder en liste inden sin polterabend: ”Det var for at hjælpe dem"

Forud for sin polterabend har 33-årige Diana Bolin sendt sine veninder en udførlig ”nej tak” og ”ja tak” liste, som hun kalder for sit polterabend-manifest. ”Det er ment som en hjælp til dem,” siger hun.

Du kan kende dem på lang afstand – og du hører dem måske før, du får øje på dem; den klassiske polterabend-flok med farverige tyl-skørter, en høj promille allerede midt på dagen og et kæmpe musikanlæg med på slæb.

Dét lyder velsagtens som opskriften på den typiske polterabend, hvor den kommende gom eller brud bliver overrasket af sine venner med sjove aktiviteter dagen lang.

Men for 33-årige Diana Bolin, som skal giftes til sommer, er der nogle overraskelser, hun gerne vil være foruden til sin polterabend.

Derfor har hun sendt sine to veninder et dokument med info om hendes ønsker for dagen, som hun kalder for sit polterabend-manifest.

”Det startede med, at den ene af mine veninder sagde ’vi går i gang nu, så det er nu, hvis du skal nå at sige noget, der bare er totalt no go.’ Hun bad mig derfor sende hende en gæsteliste og en ”nej tak”-liste,” fortæller Diana Bolin til alt.dk og fortsætter:

”Jeg satte mig ned, og så kom idéen om polterabend-manifestet til mig – for jeg er lidt en spasmager, og listen skulle bare være til mine to veninder. Det var tænkt som en hjælp til deres planlægning, men så tænkte jeg, at jeg lige kunne gøre noget ekstra ud af det.”

”Nej tak” til udklædning og ”ja tak” til dans

I Diana Bolins polterabend-manifest kan man finde ”nej tak”-listen, som veninden havde efterspurgt, hvor hun frabeder sig blandt andet strip og udklædning.

Sådan ser "Ja tak"-listen ud i Diana Bolins manifest.

Men man kan også finde en ”ja tak”-liste i manifestet, hvor Diana Bolin nævner alle de ting, hun drømmer om til sin polterabend. Listen inkluderer alt fra sang, dans, hygge i det gode vejr og koordinerede outfits.

”Det er måske lidt kontroversielt med en ’ja tak’-liste, men formålet med listen var mest at åbne op for mulighederne for dagen og understrege for mine veninder, at de ikke skulle opfinde den dybe tallerken. ’Ja tak’-listen nævner faktisk ikke rigtigt noget konkret, men er mest forslag til, hvordan vi kan få en fed stemning,” lyder det fra Diana Bolin.

For veninden var modtagelsen af manifestet i første omgang dog en lidt overvældende oplevelse.

Diana Bolin har også lavet en "nej tak"-liste i sit manifest.

”Min veninde blev lidt nervøs, fordi hun virkelig gerne vil planlægge en fed dag for mig, og dér blev det virkeligt for hende, at det er nu, det skal ske,” fortæller Diana Bolin, og understreger så:

”Men jeg har ikke skrevet manifestet som en liste med krav, men mere med tanke om, at også planlægningsprocessen skal være en sjov oplevelse, så det er ment som en hjælp til dem med at planlægge dagen. Jeg har nemlig en overbevisning om, at hvis der opstår gnidninger mellem arrangørerne eller mellem arrangørerne og de andre deltagere, eller at nogen bliver for overanstrenget, så vil den stemning også smitte af på selve dagen for polterabenden – og det ville være ærgerligt,” siger hun til alt.dk.

”Det er okay at sige fra”

Selvom Diana Bolin kommer til at være dagens hovedperson på sin polterabend, så er det vigtigt for hende, at hendes veninder også har en sjov dag – og det mener hun, at hendes manifest er med til at sikre.

”Når man laver overraskelser til andre, så kan det blive en stor mundfuld, for man vil så gerne gøre det godt. Sådan har jeg det også selv, og det var vigtigt for mig, at mine veninder ikke kørte sig selv helt i sænk. Vi skal alle sammen have en sjov dag, og det kan vi ikke have, hvis planlægningen var en rigtig træls proces.”

”Og så vil jeg også sige, at vi i min vennegruppe ikke synes, at det er sjovt at grænseoverskride hinanden, så mine veninder havde helt sikkert kunnet planlægge en god dag uden manifestet. Men der er sikkert nogle af mine veninder, som fx gerne vil have strip til deres polterabend, og det ønsker jeg mig ikke. Og dér kan manifestet hjælpe dem på vej, for jeg mener, at det er okay, at sige sine ønsker højt – og at det er okay at sige fra.”

Hvorfor fejrer vi polterabend?

Polterabend er en tradition, der stammer helt tilbage fra 1800-tallet – men som vandt særligt indpas i Danmark i 80’erne.

Ifølge den gamle skik var en polterabend en fest kun for gommen og hans venner, og formålet var at tage afsked med ungkarlelivet og gøre alle de ting, man ikke gjorde i et ægteskab – som fx at gå i byen. Heldigvis kan nutidens gom og brud sagtens fortsætte med at gå til fest, også efter de er blevet gift.

Traditionen om polterabend foreskriver desuden, at det er vennerne, der planlægger den store dag og overrasker dagens hovedperson, som hverken kender datoen for dagen eller de planlagte aktiviteter. 

Kilde: Magasinet Bryllup