Ny rekord: Så gamle er vi, når vi bliver gift – og så hurtigt bliver vi skilt igen

Vi bliver ældre og ældre, før vi (eventuelt) siger ja til hinanden. De sidste mange årtier er gennemsnitsalderen for ”rette ægtefolk” nemlig steget støt, og nu er der – endnu engang – blevet sat rekord.

37,4 år. Det var gennemsnitsalderen for en brud i år 2023. For en brudgom lå tallet på 39,8. Det viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik.

Begge tal er rekordhøje, og faktisk er der sket en del på blot et enkelt år. Gennemsnitsalderen for både mænd og kvinder, der gifter sig, er således steget med 0,4 år fra 2022 til 2023. På blot ét år er vi altså blevet knap et halvt år ældre, før vi får ring på fingeren.

Ifølge etnolog og trendforsker Julia Lahme er udviklingen ikke overraskende.

”Vi har masser af evidens for, at folk synes, at det er blevet sværere at finde en kæreste. Det betyder, at vi møder den, vi forpligter os til, senere i livet,” siger hun til TV2 Nyheder.

Kigger vi på førstegangsbrude og -gomme, er gennemsnitsalderen lidt lavere. Så ligger den på henholdsvis 33,7 år og 35,9 år. Men i mange ægteskaber er der mindst én, der tidligere har været gift.

Gennemsnitsalderen, for hvornår vi bliver gift, er steget støt.

Med ægteskab i bagagen

Ved 67 procent af de vielser, der blev udført i 2023, var det – for begge parter – første gang, de sagde ja til at tilbringe resten af livet med deres partner.

En hurtig hovedregning viser altså, at det i 33 procent af tilfældene ikke var en helt ny oplevelse. For 13 procent af parrene havde begge parter tidligere været gift, og i de resterende tilfælde havde én af dem et ægteskab med i bagagen.

Jo ældre parrene er, des højere er sandsynligheden for, at en eller begge parter tidligere har været gift. Hvis man specifikt kigger på aldersgruppen 50-69 år, var mindst én af parterne fraskilt, da de lod sig vie (igen). Og det giver da også god mening, eftersom hvert fjerde ægteskab ender i skilsmisse.

Til skilsmissen os skiller

De nye ægteskabstal fra Danmarks Statistik fortæller os ikke kun noget om vielser, men også om skilsmisser. Blandt andet viser de, at 41 % af alle ægteskaber i Danmark ender i skilsmisse inden for 50 år. Men jo længere du ”holder ud”, des mindre er risikoen for at blive skilt.

Fire procent af de par, der blev skilt i 2023, havde ikke nået af fejre papirbryllup – den første bryllupsdag – inden de blev skilt.

Hvert fjerde af de par, der blev skilt, havde været gift i under fem år, og lidt under halvdelen af dem havde haft ringene på i under et årti. Det er altså helt tydeligt, at jo længere tid man har været gift, des mindre er risikoen for, at man bliver skilt.

  • 31.582 par blev viet i år 2023.
  • 65 procent af vielserne var borgerlige, og 29 procent af dem var kirkelige.
  • Gennemsnitsalderen for førstegangsbrude er 33,7 år.
  • Gennemsnitsalderen for alle brude er 37,4 år.
  • I 13 procent af ægteskaberne havde begge parter været gift før.
  • I 67 procent af ægteskaberne havde ingen af parterne været gift før.

 Kilde: Danmarks Statistik