Helle Thorning-Schmidt

I hælene på Helle Thorning-Schmidt

Hvordan forløber dagen, når en statsminister tager på officielt statsbesøg?

Klokken er lidt i ti om morgenen den 17. november. Jeg står foran Kongeporten i Københavns Lufthavn og har netop ringet til det telefonnummer, der skal få porten til på magisk vis at glide op. Jeg skal ud og flyve. Men det er ikke hvilken som helst flyvetur. Det er en flyvetur med landets ganske nye statsminister, som skal på tiltrædelsesbesøg i Berlin. Helle Thorning-Schmidt skal ned og møde en anden af Europas store kvinder, Angela Merkel, så der er på mange måde tale om et historisk besøg, som jeg har fået lov til at få første parket til.

Porten bliver åbnet, jeg bliver godkendt til at komme nærmere, og bliver vist ind i Kongeværelset, som er stedet, hvor kun VIP’er – og særligt udvalgte pressefolk! – har adgang. Efter lidt ventetid bliver jeg og de ti andre, der skal med på turen, kørt ud til det lille militærfly af typen Challenger 604. Inde i flyet sidder Helle allerede klar, og hun hilser smilende på, da vi en efter en kommer ind ad døren. Håret er sat op, makeuppen er knivskarp og det samme er tøjet, der skal kunne holde til en hel dag i fuld fart. På de 40 minutters flyvetid når Helle både at øve lidt tyske gloser og samle op på de sidste detaljer om besøget med sin stab. Og så er der mad.

– Vi skal i hvert fald ikke gå ned på maden, griner Helle, da vi får serveret en overdådig anretning med laks og salat, kylling med bulgur, brød og ost samt en dessert. Hold da op, det er mere end hvad jeg plejer at få til formiddagsmad, men det viser sig, at kalorierne er godt givet ud, for senere på dagen står den bare på halvtørre sandwiches i Kanslerpalæet.

Vi ankommer planmæssigt til Tegel Lufthavn, hvor Helle modtages af soldater i geled og den danske ambassadør i Berlin, Per Poulsen-Hansen. Herefter kører vi i en kortege af sorte biler omgivet af motorcykel polizei gennem Berlin og hen til Bundeskanzleramt, hvor Helle skal møde forbundskansler Angela Merkel. Der er en stor militær æresgarde med hornorkester og hele pivtøjet, og Helle kommer kørende ind på pladsen, hvor hun på den røde løber modtages af Merkel. Sammen skridter de to kvinder den røde løber og geleddet af, og stiller sig op på et lille podie, hvor de bliver stående, mens militærorkesteret spiller ”Der er et yndigt land” og ”Deutschland über alles”. De hyggesnakker på vejen tilbage og forsvinder ind i bygningen for at holde frokostmøde i halvanden times tid. Imens venter jeg med den øvrige fremmødte presse på pressemødet. Det er her, de halvtørre sandwiches kommer ind i billedet, og jeg vælger at lade dem ligge. Tænker, at der måske – måske – også er mad i flyet på vejen hjem.

Klokken 13.45, kommer statsministeren og forbundskansleren ud, stiller op bag to pulte og afholder et kort pressemøde. De fortæller, at de bl.a. har talt om den europæiske krise og ophævelsen af den permanente grænsekontrol mellem Tyskland og Danmark, og begge har været glade både for det faglige indhold og det personlige møde. Det ser ud til, at der er kemi imellem de to, og da jeg senere taler med Helle på Den Danske Ambassade i Berlin, fortæller hun da også, at Merkel var utrolig nem at snakke med, og at hun følte, at der var et bånd imellem dem.

– Og så er jeg imponeret over den rolle, Merkel har påtaget sig i Europa. Det er et kæmpe ansvar, hun har taget på Tysklands vegne og på hele Europas vegne. Jeg er imponeret over, at hun kunne blive valgt i et Tyskland, som er meget traditionelt, og jeg synes, at hendes historie om en opvækst i Østtyskland er vanvittig spændende.

Angela Merkel og Helle Thorning-Schmidt.

...Og Helle har mere på hjerte om stærke kvinder.

– Internationalt set vil jeg fremhæve Hillary Clinton, som gør en kæmpe forskel. Og Christine Lagarde, som er blevet chef IMF. Men dybest set er de kvinder, der gør allermest indtryk på mig, dem, jeg møder, når jeg rejser. Da jeg var i Afghanistan sidste vinter, mødte jeg kvinder, der kæmpede for at stille op til valget. De bliver chikaneret, men de gør det alligevel, og det er så beundringsværdigt, at der findes kvinder, som mod alle odds bare kæmper for at få deres stemme hørt. Ofte med livet som indsats.

Efter besøget på ambassaden, hvor Helle også giver interviews med bl.a. DR og TV2, skal vi igen i bilerne. Turen går i kortege tilbage til lufthavnen og vel oppe i flyet igen, er der en glad og lettet stemning over et veloverstået besøg. Berlingske skriver da også dagen efter, at ”Thorning-Schmidt virkede, som om hun havde været statsminister i 15 år og ikke blot i seks uger”. Og var der mad på flyet? Jeps, det var der. Stor anretning igen, der i hvert fald gjorde det ud for min aftensmad.

Læs også: Helle Thorning modtager ALT for damernes Kvindepris 2011

Nøgleord: Helle Thorning-Schmidt, statsminister, Berlin, ALT for damernes kvindepris 2011.