Julia Lahme

Julia Lahme holder foredrag i hele Danmark – og ét emne er folk særligt meget imod

Vi bliver nødt til at snakke mere om ligestilling, og vi kan sagtens putte mere glimmer på den snak.

Må dette spritnye år bringe os alle mere ro, tryghed og vished om, at verden er og bliver et godt sted, end vi har rullet os i de seneste år. Det ønsker jeg. Dét og så mere ligestilling. Det har jeg talt om i 20 år, nu tror jeg på det – og så glimmer. For det ønsker jeg mig helt ærligt også (altid) mere af.

Sagen er bare den, at det er langt lettere for mig at få lov til at tale om glimmer end om ligestilling, for her i skønne Danmark har vi nemlig en antagelse om, at vi er mega-ligestillede. Eller at vi er præcis så ligestillede, som vi har brug for at være. Jeg er ikke helt enig.

Alene det er en kampplads: Jeg holder mange foredrag rundt om i Danmark, og når jeg nærmer mig ligestillingsemnet, bliver jeg mødt af korslagte arme (nej, ikke fra alle), som fortæller mig, at der virkelig ikke er brug for mere ligestilling.

De fortæller mig, at kvinder også har ret til at være kvinder, og at mænd har ret til at være mænd. Og det er præcis det, ligestillingen handler om – og så det faktum, at vi alle er mennesker. Som om ligestillingen fjerner muligheden for at være søde ved hinanden, tage hensyn til hinanden eller forkæle hinanden. Det gør den ikke.

Jeg ønsker mig ligestillingen for os alle sammen – for os kvinder, for vores mænd og for vores børn. For mine drenge, fordi det er fair, men også fordi alting bliver sjovere, hvis vi deles. Både det sure og det søde. Heldigvis er ligestilling målbar.

Det er godt for os alle sammen, fordi det tydeliggør de steder, hvor vi skal sætte ind. Instagramprofilen Kvinde Kend Din Statistik (@kvindekenddinstat) er på en mission for at oplyse os alle sammen om de målbare forskelligheder mellem mænd og kvinder og highligter både de popkulturelle elementer i manglende ligestilling og de helt strukturelle.

For eksempel: ”58% af danskerne mener, at vi har opnået ligestilling på ledelsesgangene. Selvom kun 29% af lederne er kvinder i DK. Det er under EU’s gennemsnit på 35%.” Slam! Så er der ligesom ikke rigtig mere at diskutere. Eller når 75% af de hjemløse er mænd, betyder det jo ikke nødvendigvis, at flere kvinder skal være det, men at vi skal hjælpe de udsatte mænd.

Ligestillingen er nødvendig for, at vi kan få et samfund i trivsel, men også for, at vi hver især kan trives. For når profilen også (naturligvis med kilder) kan fortælle, at efter det 1. barn mister kvinder 30% af deres indkomst, mens mænd bliver forfremmet, er der vel plads til, at vi mødes og finder ud af, hvorfor vi kvinder er dem, der skal betale så meget for de børn, man som oftest er to om at ønske sig.

Alle disse emner er fantastisk spændende, så hvorfor mødes de ofte af korslagte arme? Måske fordi de er besværlige, tunge og nogle gange lidt triste. Og netop derfor ønsker jeg mig mere glimmer.

For det er begyndt at gå op for mig, at hvis vi rullede ligestillingsspørgsmålet i glimmer, kunne det være, at flere ville være med til festen. Måske kunne den blive helt sjov?

Og måske netop derfor er det fantastisk, at nogen fylder Instagram med fakta til os andre; så vi mellem glimmer og venners børn husker på, at selvom vi hver især føler os ligestillede, er der plads til, at vi gør os umage for at løfte hinanden.

ALT for damernes klummeskribenter

Sine.jpg

Sine Gerstenberg

Selvstændig konsulent/skribent, gift og mor til tre. Vild med bøger, kulørte negle og lange løbeture.

Mette Kirstine.jpg

Mette Kirstine Goddiksen

Journalist og forfatter, mor i sammenbragt familie med i alt fire børn.

Søren.jpg

Søren McGuire

Journalist og far til tre, den yngste far på villavejen med den største Willie Nelson-samling.

Nillou.jpg

Nillou Zoey Johannsen

Forfatter, mor til to, iransk født, spirituel tilgang, nysgerrig på livet og altid klar på et lidt for højt grin.

Julia.jpg

Julia Lahme

Etnolog, forfatter, direktør i eget kommunikationsbureau, mor til to og Johans kone.