Årets ord er kåret – og Mette Frederiksen har sagt det MANGE gange...
Det mest betydningsfulde ord i 2020 er nu kåret - og vinderen blev et særligt dansk begreb, som selv udlandet har været interesseret i at blive klogere på.
Ord som ”superspreder”, ”seriekrænker”, ”albuehilsen”, og ja, selv ordet ”corona” måtte se sig slået i konkurrencen om at blive ’Årets ord 2020’, da det i dag blev kåret.
Kåringen fandt sted live i radioen i P1-programmet ’Klog på sprog’, hvor vært Adrian Hughes sammen med fire eksperter gennemgik og vurderede en brutto-liste med årets bedste ord-bud.
Det er 13. gang, at DR og Dansk Sprognævn står for at udvælge netop det ene ord, som opsummerer hele året.
Fik coronakuller
Og i år var det på alle måder et ekstraordinært vildt år.
"Når sandt skal siges har jeg gruet for kåringen af årets ord," siger vært og jurymedlem Adrian Hughes og fortsætter:
"Corona har været så altomfattende en begivenhed, at mange formentlig kan huske, hvor de var, da Mette Frederiksen lukkede landet ned i marts. Derfor var det oplagt, at corona ville spille så stor en rolle i nomineringen af årets ord, og jeg var bekymret for, om processen frem til at kåre ordet ville være spændende nok. Hvis jeg var bookmaker, ville jeg ikke give mange penge tilbage for at satse på ’corona’. Det er trods alt det ord, som mere end noget andet definerer det meste af, hvad der har optaget os i 2020. Det begyndte som noget spændende, en ny TV-serie man kunne bingewatche, men efterhånden som vi kom ind i anden, tredje og fjerde sæson af det samme triste coronaplot, tror jeg, der var flere end mig, som blev godt og vel coronatriste og fik coronakuller, andre ord som også var foreslået til juryen," siger han.
Som nævnt var det heller ikke ordet ’corona’, som løb med sejren, selvom det i formen ’coronaEN’ faktisk blev kåret til årets ord i Norge i går, fortalte de undervejs i udsendelsen.
Herhjemme var det nemlig et andet ord, som løb med sejren.
Et særligt dansk ord
For et gammelt og velkendt ord blev i år på mange måder symbolet på den måde, som vi danskere tog imod coronaudfordringen på:
Årets ord 2020 blev således samfundssind.
"Samfundssind er et ord, der er blevet brugt med stor styrke. Pludselig var det alle vegne og uomgængeligt. Samtidig er ordet et særligt dansk begreb – en særlig dansk aftapning af den verdensomspændende pandemi, og selv udlandet har været interesseret i begrebet," lød det fra juryen.
Da Mette Frederiksen den 11. marts i år lukkede landet delvist ned, blev mange danskere mindet om det gamle ord i igen. Dengang lød det fra statsministeren:
Vi får brug for samfundssind. Vi får brug for hjælpsomhed. Jeg vil gerne sige tak til borgere, virksomheder, arrangører, frivillige organisationer – alle, der indtil nu har vist, at det er præcis det, vi har i Danmark – samfundssind.
Siden har hun - og alle vi andre - gentaget det mange gange. På ALT.dk bemærkede vi også det nye buzzword i denne liste: 37 (mærkelige) ting, vi har lært om os selv i corona-isolation
Udover Adrian Hughes bestod juryen i år af direktør for Dansk Sprognævn Thomas Hestbæk Andersen, Lars Trap-Jensen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og de to debattører Anna Libak og Mette-Marie Nørlev.
DR og Dansk Sprognævn har fundet ’Årets Ord’ siden 2008. Sidste år var det ’klimatosse’, der blev valgt til titlen.
Ord, der var med i finalen om at blive 'Årets ord' i 2020:
’Afstand’, ’albuehilsen’, ’bodegavirolog’, ’corona’, ’flokimmunitet’, ’hjemmelsudfordring’, ’hudsult’, ’mundbind’, ’samfundssind’, ’seriekrænker’, ’statsracisme’, ’superspreder’, ’grøn omstilling’, ’cancel culture’ og ’rematerialisere’.
’Årets Ord’ behøver ikke være et nyt ord. Det kan være et gammelt ord, som har fået ny betydning, eller et ord, som er nyopfundet og ikke til at komme uden om.